DE NIEUWIGHEDEN

Rubaiyat Kôshu Sur Lie 2011 - 72 cl – 43,35 €
Gouden medaille op de Japan Wine Competition 2012
Exclusief bij Rob voor België!


Domein : Marufuji Winery
Appellatie : Kôshu sur Lie
Druif: 100% kôshu

Het traditionele Japanse druivenras kôshu is al bekend sinds de VIIIe eeuw en was oorspronkelijk een tafeldruif. Pas aan het einde van de XIXe eeuw, toen de Japanners de eerste wijnbouw- en vinificatietechnieken uit Frankrijk importeerden, kwam in de streek van Katsunuma een overvloedige maar eerder smakeloze productie op gang. Sindsdien lieten Europese, Australische en Nieuw-Zeelandse oenologen hun kostbare knowhow na en levert de kôshu vandaag almaar betere cuvées op.
Dit eeuwenoude druivenras wordt omwille van het klimaat over pergola's geleid om het rotten van de druiven tegen te gaan.
De wijngaard van het huis Marufuji, een van de meest vermaarde domeinen van Japan, strekt zich uit over bijna 1 hectare en de jaarproductie bedraagt ongeveer 150.000 flessen.
Zijn Rubaiyat Kôshu Sur Lie 2011, die tussen 18 °C en 20 °C op glasvezelkuipen heeft gegist, rijpt vervolgens 5 maanden lang op droesem alvorens licht te worden gefilterd en gebotteld op zo'n 38.000 exemplaren.

Het land van de Rijzende Zon schenkt ons een droge witte wijn met een vrij zuivere aanzet met fruitige aroma's, mooie zuren en een zoete finale met een lichte toets van gekonfijt fruit.

Food pairing: traditionele Japanse keuken (rauwe vis, schaaldieren ...)

Le Régal Le Loup Blanc - Minervois 2011 – 75 cl – 11,10 €

Domein : Le Loup Blanc
Appellatie : Minervois
Druiven : 10% syrah – 50% grenache – 40% carignan

Als je van de wolf spreekt, zie je de staart ... van de wijnstok!
18 hectaren biologische landbouw met kwaliteitsvolle druivenrassen in kleine percelen waar de omgeving helemaal tot haar recht komt in de uitdrukking en de harmonie van de terroirwijnen die Alain Rochard, Nicolas Gaignon, Carine en Laurent Farre met veel passie maken.

Een zo natuurlijk mogelijke vinificatie, volledig manuele oogst, mechanisch wieden, geen toevoeging van synthetische chemicialiën: Moeder Natuur regeert van het veld tot in de kelder. Tot en met de finishing touch! Want deze wijnbouwers, overtuigd als ze zijn dat het kleinste natuurlijke element hun vinificatie beïnvloedt, laten niets aan het toeval over en beoefenen de biodynamische wijnbouw: door op zo goed mogelijk gekozen tijdstippen te interveniëren op hun levende grond en planten, staan deze garant voor gezonde en rijke wijnen.

En het resultaat mag geproefd worden! De assemblagewijn van het domein, de Régal, is een zachte rode wijn die alle complexiteit, mineraliteit en evenwicht van het terroir van de Loup Blanc uitdrukt. De diepe en frisse fruitigheid van het sappige, dichte en nerveuze vruchtvlees zorgt voor een toets van zoethout.

Een uitstekende wijn om te delen in de gemoedstoestand van zijn bedenkers: plezier, eenvoud, gezelligheid en geluk!

Food pairing: tajine van kip met specerijen, amandelen en pruimen

Sicilia Nero d’Avola Kerasos Valdibella 2012 – 75 cl – 11,85 €

Domein : Valdibella (Sicilië)
Appellatie : Sicilia Nero d’Avola
Druiven : 100% nero d’avola

Valdibella: een domein, een uniek project, een buitengewone ethiek en een gloednieuwe commerciële aanpak in Sicilië!

Dit is een coöperatief bedrijf gelegen in een streek die zich van oudsher op de landbouw toelegt, op het grondgebied van Camporeale in het westen van Sicilië, dat zich niet alleen onderscheidt omwille van zijn titel.
Deze coöperatieve van landbouwers (met een verleden als gezellenstelsel) houdt het midden tussen traditie, want die maakt een streek uniek, en innovatie, omdat de geest van een onderzoeker en onophoudelijk verbeteren een must zijn. Ze bewerkt haar grond door deze te benutten voor een volledig biologische landbouw en zich voornamelijk toe te leggen op autochtone druivenrassen.
De wijnranken groeien in bekervorm of op latwerk, het rendement is laag, begroeiing met gras en groene meststoffen, groen gesnoeide wijnranken en manuele oogst, vervoer naar de kelder in kratjes van maximaal 15 kg: het heeft allemaal zijn voordelen voor de intrinsieke kwaliteiten van het product.
Deze milieuvriendelijke aanpak met respect voor de natuurlijke grondstoffen gaat gepaard met een dubbelzijdige menselijke en maatschappelijke dimensie: enerzijds het respect voor het individu door hulp te bieden aan probleemjongeren, en anderzijds het protest tegen de beruchte mafia door zich aan te sluiten bij de moedige beweging "AddioPizzo" die weigert in te gaan op de verplichte lokale afpersing. Een standpunt dat duidelijk op het label van al hun producten vermeld staat.

Niets dan goede redenen om deze natuurlijke wijnen te proeven die zijn gerijpt in de warme eilandzon! De cuvée Kerasos is afkomstig van 2 verschillende wijngaarden die hem elk hun eigen kenmerken meegeven om te komen tot een warme, vrij soepele wijn met duidelijk aanwezige maar verfijnde en uiteindelijk heel aangename zuren en tannines.

Food pairing: gegrild lam, côte à l'os. Ook heerlijk bij eend.