De kerstboom zetten en versieren, kruidenkoek eten, de geur van kaneel in huis, een stapel cadeautjes die onder de kerstboom wachten tot ze worden uitgepakt ... Dat betekent maar één ding: Kerstmis komt eraan!

Tijdens de eindejaarsfeesten maken we het graag samen gezellig, en elk land heeft zo zijn eigen tradities om de magie van kerst in ere te houden. Ontdek samen met onze productmanagers enkele bijzondere kersttradities uit heel Europa om de feestdagen dit jaar nog gezelliger (én lekkerder!) te maken.

Een van de oudste Duitse kersttradities is de Christstollen, een fruitig gebak dat vanaf begin december wordt gegeten. Het recept voor 'Stollen' is eeuwenoud en bestond oorspronkelijk uit niets anders dan bloem, water, gist en olie. De vorm stelde een in doeken gewikkelde Jezus voor. Sindsdien is het recept erg geëvolueerd: nu worden er onder andere amandelpasta, gedroogde en gekonfijte vruchten, amandelen, vanille en kaneel in verwerkt.

In het zuiden kennen de Italianen een ander kerstgebak: de panettone.  Het wordt gegeten van november tot 3 februari. De oorsprong van deze Italiaanse lekkernij kennen we niet, maar er bestaan heel wat legendes over de bedenker ervan. Wie een authentieke panettone wil bakken, is meer dan 72 uur zoet. Omdat we je bij Rob alleen het allerbeste willen bieden, hebben we Loison geselecteerd: dit merk bereidt zijn panettone op ambachtelijke wijze met uitsluitend kwaliteitsproducten. Het resultaat is een hemels zacht en luchtig gebak, met een sterrenhemel aan gedroogd en gekonfijt fruit binnenin ... of een vulling van sabayon bijvoorbeeld!

Dichter bij huis is er een traditie die je ongetwijfeld kent: de cougnou! Deze brioche is een Waalse (en Noord-Franse) specialiteit die een in doeken gewikkelde Jezus uitbeeldt. De decoratie van de cougnou komt oorspronkelijk uit Vlaanderen en is in elke regio anders. Soms ligt er een mini-Jezus in suiker bovenop de brioche, soms is het gebak ook versierd met pleisterfiguurtjes waarmee kinderen vroeger bijvoorbeeld hinkelspelletjes speelden.
Meestal wordt de cougnou naturel gegeten, maar er zijn ook varianten met stukjes chocolade of suiker. Neem er een dampende mok warme chocolademelk bij en je hebt een feestelijk ontbijt of vieruurtje. Dankzij onze bakkers kun je elke dag smullen van een verse, huisbereide cougnou.

In Engeland is het kerstdiner niet compleet zonder een echte Britse 'Christmas pudding'. Dit dessert wordt meestal weken op voorhand bereid en bestaat onder andere uit gedroogd fruit, noten en citrussap of cognac (brandy), die urenlang in een puddingvorm worden gestoomd. De pudding bestaat al sinds 1420 en was oorspronkelijk geen dessert, maar een methode om vlees langer te bewaren. De gedroogde vruchten deden dienst als bewaarmiddel. Sindsdien is het recept geëvolueerd en zijn de zoute ingrediënten eruit verdwenen. Traditioneel werd er een muntstukje of een ander symbool in verstopt, zoals de boon in een driekoningentaart.

In Spanje is er turrón, een soort nougat op basis van honing, amandelen, eiwit en suiker. Turrón is in heel Spanje verkrijgbaar en er bestaan verschillende soorten, waarvan 'Turrón de Jijona' en 'Turrón de Alicante' de bekendste zijn. De grootste verschillen tussen de twee varianten zijn de kleur en de textuur: Turrón de Jijona is zacht en goudkleurig, terwijl Turrón de Alicante hard is, een lichtere kleur heeft en hele amandelen bevat. Deze lekkernij wordt meestal met kerst gegeten.

Een van de bekendste kersttradities bij ons is een specialiteit van de Franse banketbakkers, die elk jaar wedijveren om de creatiefste, lekkerste en origineelste kerststronken te bedenken. Vroeger kozen gezinnen een houtblok om zich op kerstavond mee te verwarmen. Deze 'kerststronk' werd met een lint versierd voordat hij in de open haard terechtkwam. Tegenwoordig leeft de kerststronk voort als dessert en bedenken banketbakkers steeds nieuwe, verrassende versies. Zo is er de kerststronk met citroen van Cédric Grolet en stelt François Daubinet van Fauchon elk jaar een adembenemend mooie creatie voor. Ook de Belgische pâtissiers Ducobu en Joost Arijs mogen niet ontbreken: elk jaar bedenken ze speciaal voor Kerstmis en Nieuwjaar een assortiment originele kerststronken. Vanaf 2 december kun je bij ons hun producten bestellen, zodat je je gasten na het kerstdiner op een uniek dessert kunt trakteren.

 

Tot slot vermelden we nog een laatste Duitse kersttraditie: de adventskalender. Nu bestaan er adventskalenders met allerlei soorten verrassingen (theesoorten, chocolaatjes, snoepjes, make-up, schoonheidsproducten, ...), maar vroeger gebruikten de christenen adventskalenders om af te tellen naar de geboortedag van Jezus. In de negentiende eeuw gaven ouders hun kinderen van 1 tot 24 december elke dag een religieuze prent zodat ze konden aftellen. Na een tijdje namen chocolatiers deze traditie over, en nu smullen we met plezier elke dag tot Kerstmis van een chocolaatje van Ducobu, Angelina, Benoît Nihant of Neuhaus.

Wat zijn jouw favoriete culinaire kersttradities?  Laat het ons weten, zodat we onze lijst kunnen aanvullen!

 

Het hele team van Rob wenst je alvast gezellige eindejaarsfeesten toe!