Er bestaan heus nogal wat DOC’s* en DOCG’s**. Ruim driehonderd zelfs en toch zijn die amper goed voor 20 % van de Italiaanse wijnproductie. Al de rest verdwijnt in IGT’s (‘Indicazione Geografica Tipica) en in tafelwijn (vino da tavola), maar ook in die segmenten vinden we flessen van verscheidene honderden euro’s. De wijnen van de Laars, het is en blijft een complex kluwen.

Italië, wat een fantastische speeltuin!

Vergeet die vaak best zerpe chianti, de primitivo met zijn teersmaak, alle prosecco die helemaal niet sec te noemen is en zelfs de ‘supertoscano’, met zijn overdaad aan hout. Wat wij keldermeesters doen en wat wij ook als onze opdracht beschouwen is u te gidsen en met wat geluk her en der een verborgen parel op te duiken.

Het veelvoud aan druivenrassen en Italiaanse terroirs garandeert dat we ons niet snel zullen vervelen. En we vinden er ook veel sensueel lekkers, boeiende wijnen met body, bedwelmende flessen zelfs... Proef maar eens van zo’n salice salentino van Li Veli, volgens ons het beste domein in Puglia of de piemontewijnen van Parusso, die amper moeten onderdoen voor de grootste pinot noirs uit de Bourgogne. En dan zijn er nog de majestueuze en tijdloze brunello van Altesino of de uiterst bescheiden corvina van Castelforte, pretentieloos maar zo vol en een en al soepelheid. En dan hebben we het nog niet over de keuken gehad want zo’n verdicchio di matellica van Belisario bij een portie linguine alle vongole... Wij wensen u van harte lekkere degustaties en vooral boeiende ontdekkingen!

* ‘Denominazione di Origine Controllata’ 

** Denominazione di Origine Controllata e Garantita