Wil je whisky graag (her)ontdekken? Vincent, onze specialist in sterkedranken, heeft een degustatiekoffertje met 9 exclusieve parels voor je samengesteld.


Ierland - Whiskey Irish single pot still Green Spot (40°) : De whisky's van Green Spot, die tussen zeven en tien jaar oud zijn, zijn driemaal gedistilleerd en werden gerijpt in bourbon- en sherryvaten. Dit is een Ierse whisky met toetsen van pepermunt, mout en zoete gerst (het handelsmerk van de pure pot still), gesuikerde havermout, vanille, papaja en citrusvruchten. In de mond is de whisky zacht en kruidig, met een lange afdronk.

Japan - Whisky Pure Malt Taketsuru Non Age (43°) : Deze goudkleurige whisky met een roséschittering rijpte op Yoichi-sherryvaten, Miyagikyo-sherryvaten en hergebruikte vaten. Hij heeft een frisse en fruitige geur, met toetsen van wit fruit, perziken en sappige druiven. In de mond smaakt deze whisky uitgesproken en verrassend, met zoethout in de afdronk. Een intens fruitige, bloemige en kruidige whisky met een licht accent van turf en zout.

USA - Whisky Bourbon Eagle Rare 10Y (45°) : Eagle Rare werd in 1975 door het bedrijf Seagram bedacht en wordt geproduceerd bij Buffalo Trace, 's werelds meest bekroonde distilleerderij. Deze overheerlijke whisky van 10 jaar oud bevat toetsen van kokosnoot, crème brûlée, gedroogde appel en peer, aangevuld met specerijen.

Schotland - Whisky Scotch single malt Ledaig 10Y (46,3°) : De single malt Ledaig 10 years wordt gestookt in de beroemde distilleerderij van Tobermory, op het eiland Mull. Deze whisky wordt gebotteld zonder koude filtratie en heeft intense tonen van turf en jodium. Zijn lichte en gebalanceerde geur met toetsen van gerst, moutextract, noten- en dennenolie, gedroogd fruit en noten vult de mond niet alleen met smaken van verkoolde eik, maar ook met die van specerijen en rook.

Schotland - Whisky Scotch single malt Wolfburn Morven (46°) : De meest noordelijk gelegen distilleerderij van Schotland is terug van weggeweest met een uitgesproken geturfde whisky. Hiertoe lieten de whiskymakers zich inspireren door Morven, de hoogste berg van het graafschap Caithness, volledig omgeven door ondoordringbare turfgebieden. Een licht getinte fles met daarin toetsen van aardse, minerale turf die samengaan met frisse hints van sappige appel en witte druif. De mond ervaart nootachtige mout, waarbij subtiele rokerige accenten, peperig eikenhout en gekaramelliseerd fruit naar voren komen. In de afdronk treden subtiele toetsen van zandkoekjes en gember op de voorgrond.

Schotland - Whisky Scotch single malt GlenAllachie 12Y (46°) : Deze 12 jaar oude single malt, het pronkstuk van de distilleerderij GlenAllachie, wordt vervaardigd in Speyside – een hotspot van de Schotse whisky-industrie. Hij rijpt in nieuwe bourbonvaten, nieuwe eiken vaten en sherryvaten. Gefrituurde banaan, amandel en pas omgehakte eik kenmerken de geur. In de mond komen smaken van gember, sultanarozijnen, olieachtige gerst en vanilleboter samen. De afdronk heeft daarentegen lichte toetsen van chocolade. 

Schotland - Whisky Scotch single malt Machir Bay Kilchoman (46°) : Machir Bay van Kilchoman komt helemaal van het eiland Islay en onthult rokerige toetsen en een hint van turf die gewaagder is dan gewoonlijk. Deze evenwichtige whisky met toetsen van vanillekoekjes, licht fruit en warme turfrook rijpt in voormalige bourbonvaten en Oloroso-sherryvaten, en biedt een verfijnde afdronk van zoethout. Hierdoor komen de kenmerkende frisse maritieme toetsen nog meer naar voren.

Schotland - Whisky Scotch single malt Kilkerran 12Y (46°) : De 12 jaar oude Kilkerran is de eerste single malt in het vaste assortiment van de distilleerderij Glengyle sinds de heropening in 2004 en rijpt in zowel bourbon- (70%) als sherryvaten (30%). In deze licht geturfde whisky zonder koude filtratie overheersen accenten van eikenhout, gevolgd door geroosterde marshmallows, pudding met gedroogd fruit, kersen en amandelpasta. De mond ervaart fruitige toetsen, gekenmerkt door citruszeste, en de afdronk is romig met een hint van olie en zout.

Schotland - Whisky Scotch single malt Craigellachie Forest Fruit (55°) : Een unieke selectie uit vaten van de beroemde Vintage Malt Whisky Company, gebotteld in zijn natuurlijke vorm (zonder toevoeging van water) na afwerking in sherryvaten. Deze fruitige, intense en verfijnde whisky barst van sappige, zoete mout, zwarte bes en specerijen. De heerlijke afdronk houdt lang aan.


Spirit Box Selected by Rob : onze beste rums