Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

De Zennebrouwerij
In Sint-Jans-Molenbeek, naast Tour & Taxis, ligt sinds 2017 De Zennebrouwerij (Brasserie de la Senne in het Frans). Al in 2003 brouwde deze ambachtelijke Belgische microbrouwerij zijn eerste bier, het beroemde Zinnebir. In de voormalige opslagplaats van brouwerij Moriau in Sint-Pieters-Leeuw was dat toen nog.
De filosofie van oprichters Bernard Leboucq en Yvan De Baets kon onze bierspecialist van Rob The Cellar wel bekoren. David François kon dan ook niet wachten om deze ontdekking te delen met zijn klanten die net als hij van kwaliteitsvolle ambachtelijke bieren houden.
Grondleggers van de 'craft beers'-beweging in Brussel
Bernard en Yvan wilden altijd al de bieren brouwen die ze zelf graag drinken, in plaats van bier dat bij de grote massa in de smaak valt. Ze brouwen hoppig bier met een sterk karakter, en dat op kleine schaal. Qua smaak doorbreken ze de eentonigheid van de vele pilsbieren die de markt overspoelen.
De bitterheid waar de twee vrienden zo van houden, blijft de ruggengraat van hun bieren. Ze doen er ook alles aan om ze net dat tikkeltje meer smaak te geven, die authenticiteit die je verkrijgt door steeds op traditionele, natuurlijke wijze te brouwen. Hun bieren worden dan ook niet gefilterd of gepasteuriseerd. En uiteraard bevatten ze geen additieven!
Nauwe band met de hopkwekers
De beste edele grondstoffen kiezen is heel belangrijk en daarom gaan Bernard en Yvan zelf langs bij de producenten. Voortdurend zijn ze op zoek naar de zuiverste hopsoorten. Die selecteren ze op basis van de kwaliteit van het gewas en niet op basis van een biolabel, dat de echte smaakkwaliteiten soms zou kunnen verhullen.
Veeleisend vakmanschap
De Zennebrouwerij maakt bieren van hoge gisting via een geavanceerde technologie die de stabiliteit van het hele gistingsproces in stalen kuipen garandeert. Op die manier blijft ook de unieke giststam behouden. Vakmanschap is dus geen kwestie van improviseren, ook al kan er weleens worden geëxperimenteerd! Hun bieren van gemengde gisting in eikenhouten vaten zijn hier een mooi voorbeeld van. En dat geldt ook voor hun bieren met hergisting op fles, gemaakt met 100% Brusselse Brettanomyces-gist.
Een flinke dosis originaliteit
De vijf bieren die regelmatig worden gebotteld (Stouterik, Taras Boulba, Zinnebir, Jambe-de-bois en Brusseleir), zijn voorzien van kleurrijke etiketten met originele thema's, gaande van de arbeidersstrijd in de jaren dertig tot de typisch Brusselse humor.
Twee seizoensbieren worden ook in beperkte hoeveelheden gebotteld (Brussels Calling, telkens op 22 december gebrouwen, de verjaardag van hun eerste bier, en het kerstbier X-Mas Zinnebir) en een aantal meer experimentele bieren die de twee gepassioneerde vakmannen af en toe met veel plezier creëren (waaronder Bruxellensis).
Van populair tot internationaal succes
In tegenstelling tot de huidige trends in de wijn- en bierwereld hebben al hun producten een heel laag alcoholgehalte. Heel wat liefhebbers kunnen dus met volle teugen genieten van een licht, dorstlessend, adembenemend fris biertje dat qua karakter en kwaliteit niets heeft moeten inboeten!
De brouwsels van Brasserie de la Senne vielen al vaak in de prijzen en kennen niet alleen succes in eigen land. En dat moedigt de meester-brouwers en hun fantastische team ongetwijfeld aan om hun klanten te blijven trakteren op bieren die jaar na jaar van dezelfde topkwaliteit zijn!