In 30 jaar tijd is rosé uitgegroeid tot een vaste waarde bij zomerse etentjes. De consumptie van deze wijnsoort is sinds de jaren 1980 verdriedubbeld. Tegenwoordig is rosé stevig in onze culinaire traditie verankerd en combineren we hem het liefst met gerechten met een eenvoudige, maar authentieke smaak.

Dat succes dankt de wijn grotendeels aan Régine Sumeire, de vrouw achter de iconische rosé "Pétale de Rose".


Passie in het DNA bij de familie Sumeire

De familie van Régine Sumeire woont al 8 eeuwen lang aan de voet van de Montagne Sainte-Victoire in de Provence. Ze zorgt er al enkele decennia voor en treedt zo in de voetsporen van haar vader en grootvader.

Net zoals haar voorgangers draagt Régine veel zorg voor de bodem, zodat ze steevast wijnen van de allerbeste kwaliteit produceert. Daarom werkte ze al lang voordat het een trend werd volgens de principes van de biologische en op sommige vlakken zelfs biodynamische landbouw.

Pétale de Rose: de eerste heldere rosé van de Provence

In 1985 vond Régine het befaamde Pétale de Rose uit, een bleke, delicate kleur die inmiddels wereldberoemd is en haar naam aan twee legendarische cuvees heeft geschonken. Régine kreeg het idee om volledige grenache-noirdruiven te vinifiëren in een hydraulische wijnpers van het type 'coq'. De druivenmost die op deze manier wordt verkregen, is bijna transparant met een bleekroze schittering. Het resultaat heeft een verrassend langdurige smaak met erg gevarieerde aroma's.

Régine Sumeire doet er nog altijd alles aan om beter te worden, maar ze weigert resoluut het rendement van haar wijngaarden te vergroten als dat ten koste zou gaan van de kwaliteit van haar wijnen.

De productie van rosé

Tegenwoordig zijn er twee gangbare productiemethodes:

  • De eerste is de methode die Régine Sumeire volgt: 'pressée' of 'pressurage'. Hierbij worden de druiven bijna onmiddellijk na het oogsten geperst en is de maceratie erg kort. Deze techniek levert een helder, evenwichtig sap op.
  • De tweede methode heet 'saignée'. Hierbij wordt een kuip met toekomstige rode wijn tijdens de maceratie deels 'afgetapt' en apart gefermenteerd, zodat dit deel een blekere kleur krijgt. Over het algemeen hebben deze wijnen een fellere kleur en meer structuur. Sommige zijn wat minder delicaat.

De wijngaarden van Régine

La Tour de l’Evêque is een wijngoed met 78 hectare aan wijngaarden op schist in de heuvels van ‘Les Maurettes’ en 12 hectare bij Barbeyrolles. De wijnranken zijn vrij oud, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar.

Op de 2 wijndomeinen groeien de druivenrassen cabernet sauvignon, cinsault, grenache, syrah, mourvèdre, rolle, sémillon en ugni blanc. Alles wordt biologisch geteeld en bevat dus amper koper en zwavel. De druiven worden met de hand geoogst en de wijnen bevatten alleen eigen gist. Geen smaak van fruitsnoepjes dus, want alles is volledig natuurlijk. De roséwijnen worden in roestvrijstalen kuipen gevinifieerd, voor de klassieke rode en witte wijnen wordt met kruiken en eivormige betonnen kuipen geëxperimenteerd, en voor de cuvee Noir & Or gaat de voorkeur uit naar houten vaten.

Momenteel wordt de neef van Régine, Pierre-François de Bernardi, klaargestoomd om de familietraditie voort te zetten.

De selectie van Rob

Côtes-de-Provence rosé 'Pétale de Rose' 2017 van Château de la Tour de l’Evêque

Deze klassieker van Régine Sumeire is een van de beste roséwijnen uit de Provence. Hij heeft een langdurige, dichte smaak, maar is niet te zwaar. Deze harmonieuze en complexe rosé is een verfijnde wijn die perfect past bij gegrilde gerechten met gamba's of kip, of bijvoorbeeld bij gevulde groentjes.

Côtes-de-Provence rood 'Noir & Or' 2013 van Château de la Tour de l’Evêque

Ambitieuze, volle en verfijnde rode wijn met een sappige, diepe smaak. Een klassieker uit de Provence die als geen ander bij een stoofpotje van rund- of stierenvlees past. En als je tot de herfst kunt wachten, past hij perfect bij haarwild.