Armagnac is een soort brandewijn die al sinds de middeleeuwen in Gascogne in het zuidwesten van Frankrijk wordt gemaakt. Misschien denk je bij de naam wel aan vergane tijden, aan een drank die alleen wordt genuttigd door liefhebbers van stoffige musketierverhalen, aan een uitsluitend mannelijke traditie die niet te rijmen is met onze moderne trends en stadse levensstijl. Niets is minder waar: armagnac is tegelijk tijdloos en resoluut modern. Dat bewijst de armagnac van Caroline Rozès wel. Ze liet het drukke Parijs en een mooie carrière in de parfumwereld achter zich om zich op haar familietraditie toe te leggen: het Domaine d'Aurensan en Château de Léberon.


De Gasconse vakkennis van Caroline Rozès

Caroline weet uit ervaring dat perfectie alleen te bereiken is met een scherp oog voor detail. De vorm van de flessen en de etiketten zijn speciaal vormgegeven voor haar exclusieve brandewijn. Caroline Rozès is een scherpzinnige perfectioniste. Daardoor zijn haar producten echte topwijnen die op de meest prestigieuze tafels worden geserveerd. In onze wijnkelder zijn we het erover eens: we hebben nog nooit een betere armagnac geproefd! Maar Caroline staat ook stevig met beide voeten op de grond, want voor haar draait alles rond wijnbouw en geschiedenis. Gers is de streek van de foie gras en de Gasconse gastronomie, van de levensvreugde en gezelligheid. Elk jaar is het feest in Aurensan wanneer de eerste heldere druppels uit de distilleerketel vallen. Dan wordt er in de wijnkelders een uitgebreid banket georganiseerd voor vrienden, familie en andere naasten. Er wordt gedronken, de nieuwe brandewijn wordt geproefd en de cyclus begint opnieuw.

Het domein van Château de Léberon

Het Château de Léberon is al vier generaties lang in het bezit van Carolines familie. Haar overgrootvader van vaderszijde, Osmin Rozès, kocht het in de jaren 30. Toen was het domein in erbarmelijke staat, maar hij stortte zich meteen op de nodige zware renovatiewerken. Daarna speelde haar grootvader Jean een cruciale rol bij de ontwikkeling van de activiteiten op het domein, tot haar vader Bernard de fakkel overnam. Vandaag kan Caroline rekenen op zijn 50 jaar aan ervaring en op haar oudere zus Sophie, die samen met haar de familietraditie verderzet. Met alle keuzes die ze maken, willen ze een ode brengen aan het verleden van het kasteel. Ze produceren dus alleen armagnacs in goede wijnjaren, volgens de puurste Gasconse traditie. De armagnac wordt rechtstreeks uit het vat gebotteld, zonder toevoeging van suiker, water of kleurstof. Die zouden de drank toegankelijker kunnen maken of meer doen overeenkomen met standaardarmagnacs. Maar er is geen haar op hun hoofd dat eraan denkt om het terroir van hun producten te verdoezelen of de natuurlijke smaak van hun werk te laten verwateren. Alle armagnacs die ze verkopen, zijn minimaal 20 jaar oud en worden eerst beoordeeld om te controleren of ze het waard zijn gedegusteerd te worden. Momenteel zijn er armagnacs uit zeven wijnjaren verkrijgbaar.

Een ander domein, een ander verhaal

Het Domaine d'Aurensan komt dan weer van moederszijde in de familie van Caroline. Haar oudere zus Sophie is bezig met de omschakeling naar biologische landbouw op het domein en is erg geïnteresseerd in biodynamische landbouw. Ze is opgeleid als dierenarts en weet dus hoe belangrijk het microbiologische leven in de bodem is: dit is wat de vruchten in de wijngaard hun kracht en hun sterke karakter geeft. Hier worden assemblages van 15, 20 of 30 jaar en wijnjaren geproduceerd. De assemblages van Caroline zijn geen afgevlakte samenstellingen die jaar na jaar dezelfde smaak en aroma's opleveren: “Onze in 2012 gebottelde Armagnac 20 Ans d'Âge zal helemaal anders zijn dan de Armagnac 20 Ans d'Âge die we over vijf of tien jaar bottelen. Dat kan ook niet anders, want ze worden in andere jaren geproduceerd. Onze armagnac is een product van onze wijngaarden, geen standaard merkproduct.” Voor de wijnjaren selecteert Caroline de jaren waarin de smaak van de druiventrossen het best was en ze op het meest uitgelezen moment rijp waren, zodat niemand haar armagnacs kan namaken. Momenteel zijn de wijnjaren 1961, 1973, 1975 en 1977 te koop. En ook deze flessen bevatten geen toegevoegde suikers, water of kleurstoffen!