Een nootje van de gewone hazelaar dat alle andere hazelnoten naar de achtergrond verbant: dat is fascinerend. Maar wat maakt de hazelnoten uit Piëmont dan zo bijzonder? Ze worden als de beste ter wereld beschouwd, echte kenners willen niets anders en de bakkers en banketbakkers van Rob zijn het er ook over eens: deze hazelnoten zijn van superieure kwaliteit!

Piëmont, het mekka van de hazelnoten!

Naar verluidt zou de hazelnoot – lang beschouwd als een heilig geschenk van God aan de mens – oorspronkelijk uit Klein-Azië komen. De Chinezen telen deze noten bovendien al duizenden jaren. Vandaag de dag is Italië de op één na grootste hazelnootproducent ter wereld. Alleen Turkije doet het beter: daar wordt 75% van alle hazelnoten geteeld. De meeste Italiaanse hazelnootboomgaarden liggen in het erg vruchtbare gebied Piëmont, waar de heuvels van de Hoge Langhe (Alta Langa) bedekt zijn met boompjes die de show stelen van de wijnranken in de velden.

Wat maakt de hazelnoten uit Piëmont zo lekker?

De belangrijkste reden is het klimaat. Hoogte en zeewind zorgen voor frisse nachten en veel mineralen in de lucht: perfect voor het herstel van de bomen! De alomtegenwoordige zon brandt niet en laat de vruchten zacht groeien, zonder ze uit te drogen.

Bovendien dragen de producenten veel zorg voor hun plaatselijke trots , die een ‘IGP’ draagt (BGA-aanduiding). De meest gepassioneerde telers plukken hun hazelnoten rechtstreeks van de boom tegen het einde van augustus, wanneer ze goed rijp zijn, zodat ze niet op de grond vallen en beschadigd raken. De vakkennis waarmee ze deze kleine schatten nadien verwerken om hun goede eigenschappen te bewaren tot je ze opeten, maakt de hazelnoten uit Piëmont helemaal legendarisch.

Tonda Gentile delle Langhe

De ambachtelijke producent Emanuele Canaparo was een van de eersten die het potentieel van de beroemde soort 'tonda gentile' ten volle benutte. Al meer dan 50 jaar lang schotelt hij zijn hazelnoten met de BGA Piëmont voor aan fijnproevers onder de merknaam Nocciole d’Elite®.

Zoals hun Italiaanse naam al verraadt, zijn deze noten rond, zoet en gul. Ze zijn knapperig en hebben een intense smaak die even in de mond blijft hangen. En hun geur is ongeëvenaard.

Professionele koks houden ook van deze noten omdat ze erg gemakkelijk te pellen zijn, hun intense smaak zelfs na het roosteren behouden en langer houdbaar zijn.

Vers of gedroogd: hazelnoten zijn echte smaak- en vitaminebommetjes

Zodra ze zijn ontdaan van hun tak, blaadjes en omhulsel, worden de hazelnoten gepeld tot alleen de kern overblijft.

Verse hazelnoten zijn voornamelijk van eind augustus tot oktober verkrijgbaar. Heb je nog nooit de subtiele en een beetje melkachtige smaak van verse hazelnoten geproefd? Dan moet je het zeker eens proberen!

Of je ze nu vers of gedroogd verkiest, hazelnoten bevatten tal van voedingsstoffen: mangaan, koper, fosfor, kalium, vitamine E, vitamine B (1-5-6-9), ijzer, magnesium, zink en calcium... En dat zijn alleen de belangrijkste. Smul dus gerust van deze noten en geef ze als tussendoortje aan je kinderen! Bovendien zijn hazelnoten glutenvrij.
Als ze gedroogd en geroosterd zijn, krijgen de hazelnoten uit Piëmont een aangenaam volle smaak. Doordat het vocht verdampt, worden namelijk de aroma's geconcentreerd.

Enkele tips

  • Hazelnoten pellen: hiervoor bestaat geen geheime truc. Het enige wat je nodig hebt, is een goede notenkraker met de grootte van hazelnoten. Let bij verse hazelnoten op dat je de vrucht niet plet!
  • Hazelnoten ontvellen: natuurlijk kun je hazelnoten zo eten, maar voor sommige recepten moet je het velletje rond de vrucht verwijderen. De gemakkelijkste manier is ze een tiental minuten op 180 °C in de oven bakken, tot het velletje scheurt. Wikkel ze nadien in een keukenhanddoek en wacht tot ze lauw zijn. Wrijf ze dan zachtjes tegen elkaar in de handdoek: zo zijn ze ontveld én licht geroosterd. Twee vliegen in één klap!
  • Hazelnoten roosteren: geef je hazelnoten een heerlijke geroosterde smaak door ze droog in de pan of op 180 °C in de oven te bakken. Roer ze regelmatig om.
  • Hazelnoten bewaren: als je verse hazelnoten koopt, bewaar ze dan op een droge, goed verluchte plaats. Gepelde hazelnoten zuigen vocht op en kun je dus niet lang bewaren! Het best koop je ze gewoon in kleine hoeveelheden, vooraf geroosterd en vacuümverpakt.

De ster in tal van recepten

De hazelnoten uit Piëmont zijn de absolute 'crème de la crème' in de banketbakkerij (met name in de beroemde Turijnse 'gianduia'). Maar ook voor tal van andere verfijnde bereidingen blijken ze ideaal.

Onze bakkers gebruiken bijvoorbeeld de variëteit 'Tonda Gentile Trilobata Tostata' om hun lekkere walnoot-hazelnootbrood extra smaak te geven. Heerlijk met kaas!

Gebruik de hazelnoten heel, in stukjes, als pasta, als poeder of als meel in:

-    zoete bereidingen: granola, brownies, muffins, cake, huisbereide praliné, huisbereide smeerpasta of nog zelfgemaakte hazelnotenmelk;

-    hartige bereidingen: hazelnoten passen perfect bij kaas, als krokante toets in een salade (met een scheutje hazelnootolie erbij), in een zoute crumble of als origineel accent in soep, bij groenten of bij vlees of vis.

noisettes concassées


Deel je beste hazelnootrecepten

Je ziet het: de mogelijkheden zijn eindeloos en met een beetje fantasie geef je talloze gerechten een originele toets. Hier vind je een recept van onze chef. Welke recepten maak jij zelf vaak?