OP ZOEK NAAR DE MOOISTE ALTERNATIEVEN VOOR DE BOURGOGNE

Naast de uitzonderlijke en onweerlegbare kwaliteiten van grote Bourgondische wijnen zijn er andere verklaringen voor hun fel gestegen prijzen in de afgelopen jaren: de configuratie van de wijngaarden, de schaarste aan percelen, de wereldwijde enthousiasme, de wet van vraag en aanbod, de klimatologische omstandigheden, de productiekosten... Zelfs kleinere appellaties worden getroffen, en wat een frustratie voor echte liefhebbers! Maar laten we het positief bekijken: alle gepassioneerden en professionals in de sector zijn al een tijdje gemotiveerd om nieuwe paden te verkennen, over de regionale en nationale grenzen heen. Gelukkig zijn er genoeg getalenteerde wijnbouwers en onze wijnspecialisten weten dat hun nieuwsgierigheid meestal tot geweldige ontdekkingen leidt. Om je verdriet niet in zomaar een fles te verdrinken, stellen we hier een paar heerlijke alternatieven voor je Meursault en Gevrey-Chambertin voor, die zeker op jouw feesttafels mogen pronken.

Vin

De crus uit de Beaujolais

De Beaujolais - gelegen ten zuiden van grotere wijnregio Bourgondië - produceert wijnen waarvan de finesse zeker niet onderdoet voor die van zijn Bourgondische neven.  Sommige wijnbouwers sublimeren alle expressies van de zwarte gamay met wit sap, de enige druivensoort die hier wordt gebruikt en die al te lang werd gemeden door wijnliefhebbers.

Duitse Spätburgunder

Duitse pinot noirs die geteeld worden van de Ahrvallei tot de vulkaan Kaiserstuhl zijn iets robuuster en profiteren van een iets zonniger klimaat dan in de Bourgogne waardoor ze een fantastische prijs-kwaliteitverhouding bieden.

Wereldwijnen

Australië, Zuid-Afrika, Chili… in de wijnproducerende landen van de "Nieuwe Wereld" zijn er ook een aantal fijne terroirs met chardonnay. Vergeet overrijpe of houtachtige wijnen! In Geelong, Elgin of de Casablanca Valley vind je smaakvolle en zeer elegante chardonnays die hun terroir volledig uitdrukken.