Iedere wijnspecialist heeft wel een wijn die hij het liefst voor zichzelf zou houden. Dat is zeker het geval voor de bijzondere cuvees van Champagne Laherte Frères. Als je smaakpapillen al tintelen bij de woorden 'familiegeschiedenis', 'champagne van onafhankelijke wijnbouwers' en 'terroirwijn', lees dan zeker verder. Je zult het je zeker niet berouwen. Maar je neemt wel een groot risico: je zou weleens op slag verliefd kunnen worden op deze fabelachtige champagnes. We hebben je gewaarschuwd.


Een stukje geschiedenis

We reizen even terug in de tijd naar 1889. In dit jaar zien we hoe Jean-Baptiste Laherte in het dorp Chavot zijn eigen familiedomein opricht en het grootste deel van zijn wijnstokken plant. Sindsdien is het generatie na generatie verder gegroeid tot een domein van iets meer dan 11 hectare dat zich als een lappendeken over de Champagnestreek uitstrekt.

Sinds hij in 2005 in de voetstappen van zijn vader Thierry en zijn oom Christian trad, laat Aurélien Laherte, de zevende generatie van deze wijnfamilie, een nieuwe wind over het domein waaien. De zesde en zevende generatie steken er nu samen de handen uit de mouwen. Die combinatie van jarenlange ervaring en frisse energie levert wijnen op die het karakter van de wijnbouwers zelf weerspiegelen: puur, eerlijk en authentiek. Samen produceren ze met veel liefde voor het vak exclusieve terroirwijnen, helemaal in de geest van de waarden van deze familie.

Familiewaarden

Traditie en respect voor het leven, de aarde en alles wat ze te bieden heeft: daar draait het om op het wijndomein Champagne Laherte Frères. De familie werkt volgens een natuurlijke, dynamische wijnbouwmethode en besteedt dus bijzonder veel aandacht aan de wijnstokken, het hele jaar door. Voor hen is wijn een kwestie van gevoel en beleving. Een authentieke terroirchampagne maken is dus onmogelijk zonder al je zintuigen te gebruiken: wijn moet je niet alleen proeven, maar ook zien, ruiken, voelen, ernaar luisteren.

Elk perceel heeft zijn eigen kenmerken en wordt op een unieke manier bewerkt. Hetzelfde geldt voor het bereidingsproces van de wijnen in meer dan 350 eiken vaten, 6 foeders en 1 kegelvormig vat. Dit materiaal zorgt ervoor dat het karakter van elk perceel bewaard blijft en dat de wijnen van de 75 percelen zich in alle rust kunnen ontwikkelen. Door het unieke karakter van elke bodemsoort in de wijn te laten 'spreken', brengt Laherte met elke fles een ode aan het terroir. Massale selectie, perceelvinificatie, onmiddellijke voorzichtige persing en een minimale suikerdosering zijn allemaal even belangrijk in hun bereidingsproces. Volgens de familie is het essentieel dat er niet te veel wordt tussengekomen in het bereidingsproces om de smaak van het terroir zo puur mogelijk te houden.

Het terroir

Bij champagne draait het niet alleen om de bubbels. Integendeel: een champagne moet een wijn zijn waarin je het terroir proeft. En de Champagnestreek bestaat uit een mozaïek van kleine terroirs met krijtachtig, kalkachtig oergesteente in de interessantste gebieden. Net deze bodem maakt de grote wijnen uit deze regio zo verfijnd.

Champagne Laherte Frères heeft een domein van iets meer dan 11 hectare dat zich uitstrekt over drie verschillende streken in de Champagne: de hellingen ten zuiden van Épernay, de Côte des Blancs en de Marnevallei. In 2011 kocht de familie ook het equivalent van 4 hectare druiven bij bevriende wijnbouwers met een even fijngevoelig wijninstinct. Deze druiven zijn geteeld op de Montagne de Reims, in de Marnevallei en in de Côte des Blancs. De unieke eigenschappen van deze terroirs blijven bewaard in de fles en maken de wijnen van Laherte Frères bijzonder rijk en divers.

Wijnen in 3 grote families

De cuvees Ultradition zijn het handelsmerk van Maison Laherte Frères. In deze wijnen proef je de vakkennis die de familie generaties lang heeft opgebouwd. Deze champagnes gaan terug naar de essentie en hebben dus een authentiek karakter met een onnavolgbare, constante kwaliteit.

De cuvees Singulières & Originales zijn gedurfde auteurswijnen met een unieke identiteit. Door hun erg lage suikergehalte komen de complexiteit van de aroma's en de elegantie van de mineralen perfect tot uiting. Zo proef je de fijngevoeligheid en persoonlijkheid van de wijnbouwer in de fles.

De cuvees Coeurs de Terroir zijn assemblages of per perceel gemaakte champagnes die de specifieke eigenschappen van een terroir benadrukken. Dit is een logische aanpak voor de familie Laherte, die veel waarde hecht aan de wijnfilosofie die ze al generaties lang op haar domein hanteert.