Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Citrusvruchten: de winter in een exotische schil!
Van de eerste winterdagen tot het begin van de lente zorgen de bonte kleuren en lekkere smaak van citrusvruchten voor heel wat plezier. Sinaasappel, grapefruit, mandarijn en clementine: die soorten worden bij ons het vaakst gegeten. Maar ben jij als echte fijnproever niet op zoek naar nieuwe smaakervaringen? Iets exotischers, of gewoon iets echt buitengewoon anders?
Volg dan de raad van onze specialisten: Didier, Daniel en hun team nemen je mee op een pittige ontdekkingstocht in de rekken van Rob!
Limequat: deze kleine Aziatische vrucht is een kruising tussen de limoen en de kumquat. Je proeft er de zuurte van limoen en de zoete smaak van kumquat in. Deze vrucht wordt rauw gegeten en ook de schil is gewoon eetbaar. Die is flinterdun en heeft een zure smaak die door subtiele zoete toetsen in evenwicht wordt gehouden. Als je over de schil wrijft, ruik je de heerlijke aroma's van de limequat en krijg je meteen inspiratie over hoe je de vrucht in de keuken kunt gebruiken. Om je olijfolie een verrassend aroma te geven, bijvoorbeeld.
Kumquat: deze langwerpige minisinaasappel uit Azië is de kleinste van alle exotische citrusvruchten (2 tot 5 cm). Zijn aangenaam zoete schil contrasteert lekker met zijn iets zurige vruchtvlees. Je eet hem het best vers en in zijn geheel, wanneer hij perfect rijp is (in maart en april). Heb je er al eens aan gedacht om kumquat te gebruiken in een gerecht met eend of pasta met zeevruchten? Of om deze citrusvrucht te konfijten?
Kaviaarlimoen :met haar bijzondere lange vorm lijkt deze Australische vrucht een beetje op een augurk en ook qua kleuren blijkt ze een buitenbeentje. Zo vind je kaviaarlimoen niet alleen in het geel en groen, maar ook in nuances van brons, rood, paars en zelfs zwart. Je moet de vrucht opensnijden om er de met sap gevulde parels uit te halen. Deze knappen op de tong en geven een citroenachtige smaak vrij die fijnproevers erg waarderen. Ze passen zowel in zoete als zoute gerechten: op een carpaccio van sint-jakobsvruchten, in zeebrasemtartaar, als decoratie op een dessert ... of zelfs in een cocktail.
Cederappel : deze citrusvrucht uit het Verre Oosten heeft een ongelooflijk parfum, ziet eruit als een grote, gebosseleerde citroen en is niet gemakkelijk te eten ... De cederappel heeft een erg dikke, vrij bittere schil en bijna geen vruchtvlees of sap. Meestal wordt hij verwerkt tot confiserie of likeur. Maar als je zoete cederappel (zoals die uit Sicilië) combineert met de zoute smaken van bijvoorbeeld een salade met olijven, verse kruiden en goede olijfolie, dan proef je in hartje winter alle zuiderse smaken op je bord!
Kafferlimoen ou combava: zeg vaarwel tegen smakeloosheid met deze kleine, bultige Indonesische limoen die je creatieve geest wakker schudt! Vooral de schil (alleen het groene deel!) wordt gebruikt, want de kafferlimoen bevat maar weinig sap en dat sap smaakt erg zuur. Zijn aroma's van citroengras passen natuurlijk perfect bij Aziatische gerechten, maar geven ook een marinade voor garnalen of een roomdessert extra pit!
Yuzu: deze citrusvrucht met een eerder rustieke look uit China, Tibet en Japan heeft over de hele wereld een prominente plaats in de gastronomie veroverd. De yuzu wordt niet als fruit gegeten, maar eerder als kruiderij gebruikt. Met de verse schil geef je zoete of zoute culinaire bereidingen een wervelend parfum. Laat vooral het beetje sap dat deze vrucht bevat, niet verloren gaan: het heeft een kruidige smaak die het midden houdt tussen grapefruit en mandarijn. Ideaal om een vinaigrette, recept met vis of schaaldieren, kipfilet, bouillon of zelfs een omelet mee op smaak te brengen!
Bergamot :de bergamot komt waarschijnlijk uit het oosten, maar wordt vandaag de dag vooral in Calabrië geteeld. Deze citrusvrucht wordt vaak in thee, in parfums en voor aromatherapie gebruikt. Maar wat niet iedereen weet, is dat de bergamot ook in de keuken heel wat te bieden heeft. Ook al eten we deze vrucht niet als een stuk fruit, het zou zonde zijn om de schil en het sap niet te proberen! De frisse, prikkelende toetsen zijn gewoonweg onweerstaanbaar in banketgebak. Je kunt ook enkele reepjes in je gin infuseren voor een originele toets. Gekonfijte bergamot is bovendien onmisbaar in een smakelijke tajine.
Amalfi-citroen: de Limone Costa d'Amalfi groeit aan de zeekust, in tuinen en terrassen die omringd zijn met bijenkorven. Deze citrusvrucht heeft een beschermde oorsprongsbenaming: amalfi-citroenen zijn volledig natuurlijk en worden op geen enkele manier bewerkt. Hun zachte gele schil heeft een intense geur, in hun lekkere vruchtvlees vind je amper pitten en de vruchten zitten boordevol sap met een perfect gebalanceerde zure smaak. Een kleine smaakbom van superieure kwaliteit! Waar wacht je nog op om zelf limoncello, citroenlimonade of een heerlijke cremoncello te maken?
Deze vruchten zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar, maar november tot maart is het ideale seizoen voor een citrusachtige vitaminekuur vol plezier.
Rauw (en soms zelfs met de schil) geven ze onze smaakpapillen én onze gezondheid een heerlijke opkikker. En als je deze citrusvruchten naar het voorbeeld van de grote chefs in de keuken gebruikt, geven hun zoete, zure of bittere aroma's je gegarandeerd heel wat inspiratie. Waar wacht je nog op enkele recepten in een origineel citrusjasje te steken?