Marc Ballat is een Belgische kleinschalige fruitteler die zich specialiseert in biologische appels en peren. In zijn boomgaard van 9 hectare daterend uit 1960 teelt hij en zijn gezin deze seizoensvruchten met veel passie.
Marcs fruit vindt u al 6 jaar bij ons en dit seizoen schenkt hij ons 3 oude herfst- en winterperenrassen.


Conference

Deze gladde, groene perensoort komt oorspronkelijk uit Engeland. In 1895 won dit ras de eerste prijs op de internationale perenconferentie in Londen en zo kreeg het zijn naam. Het licht korrelige, knapperige vruchtvlees heeft een zoete, licht zure smaak. Deze peren zijn op hun best van september tot maart.

Doyenné du Comice

Deze Franse variant werd in 1840 voor het eerst gekweekt. Soms hebben deze peren een rode kleur en hun vruchtvlees is fijner, gladder en zachter. Ze hebben een subtiel zoete smaak en zijn bijzonder sappig. Van midden september tot februari liggen ze in de winkelrekken.

Novemberpeer

Deze perensoort uit Moldavië bestaat sinds 1962.
De peren zijn vrij groot en hebben een donkerrode kleur. Hun korrelige vlees en zoetzure smaak zijn vergelijkbaar met die van de Passe-Crassanepeer. Ze zijn van eind september tot april of zelfs langer verkrijgbaar.


Uit het vuistje, in een hartig gerecht, in gebak, als sap, bij bepaalde kazen: peren zijn een lokale seizoenslekkernij die u voor werkelijk alles kunt gebruiken. Koop ze als ze nog groen en stevig zijn, want ze moeten een paar dagen op kamertemperatuur rijpen.