Le Mil’Pât’ is een Belgisch familiebedrijf uit Bois-de-Villers met een neus voor kwaliteit. Sinds 2003 bereidt de familie verse pasta van griesmeel van harde tarwe, zonder bewaarmiddelen of kleurstoffen en zonder pasteurisatie. Voor de smaak van de pasta betekent dit een wereld van verschil! Oorspronkelijk waren hun producten uitsluitend bestemd voor restaurants en stonden ze op het menu van onze chef, maar nu vindt u ze ook bij de zelfbediening van onze traiteurafdeling.

In dit nieuwe avontuur heeft Pierre altijd kunnen rekenen op de steun en de culinaire talenten van zijn vrouw. Ook hun zonen zijn snel in het avontuur gestapt en onlangs de kleindochter. De opvolging lijkt verzekerd!

Omdat ze de beste kwaliteit willen aanbieden werken ze enkel met natuurlijke producten. Daarom gebruiken ze bv.  inktvisinkt, tomaat, spinazie of nog saffraan om hun pasta en ravioli een mooie kleur te geven. 

pâtes fraîchesOOIT GEHOORD VAN SPAGHETTI ALLA CHITARRA?

Voor Italianen is spaghetti alla chitarra de enige soort die de bijnaam ‘spaghetti della mamma’ waard is. Het pastadeeg voor deze spaghetti wordt dun uitgerold met een deegroller. Daarna wordt het op een ‘chitarra’ (een frame met metalen snaren) gelegd en aangedrukt om spaghettislierten te maken.

ENKELE TIPS OM UW VERSE PASTA PERFECT TE KOKEN:

  • Gebruik minstens 1 liter water per 100 g verse pasta.
  • Voeg geen olie of zout toe aan het kookwater. Dat is nergens voor nodig, zeker niet als uw pastasaus al goed gekruid is.
  • Kook gedurende 1 tot maximal 1,5 minuut naargelang u uw pasta min of meer al dente eet en roer regelmatig om.

 


Gaat jouw hart sneller kloppen als er pasta op het menu staat? Dat van Pierre ook! Met veel enthousiasme begon hij tien jaar geleden ambachtelijke pasta te maken, met zijn nieuwe bedrijf Le Mil'Pât'. De pasta werd aanvankelijk alleen in ons restaurant geserveerd, maar ligt vandaag ook in de rekken van de traiteursafdeling. Zo kun je er ook thuis volop van genieten!

 

Een Italiaans verhaal ... op z'n Belgisch!

Le Mil'Pât' is een Belgisch familiebedrijf, opgericht in Bois-de-Villers door bevlogen foodies met een hart voor kwaliteit. Sinds 2003 wordt hier verse pasta gemaakt van griesmeel van harde tarwe, zonder bewaarmiddelen of kleurstoffen. De pasta is bovendien niet gepasteuriseerd, wat voor de smaak een groot verschil maakt.

In dit avontuur kon Pierre altijd rekenen op de steun en het keukentalent van zijn echtgenote. Zijn zoons zijn ook al snel mee in het avontuur gesprongen, en sinds kort doet zelfs zijn kleindochter mee. Zo te zien is de toekomst van het bedrijf verzekerd!

 

Pasta in al zijn vormen

pâtes fraîches

In onze afdeling vind je een ruim assortiment verse pasta, voor al je culinaire dromen. Klassiekers met een twist:

  • Strozzapreti: de naam van deze korte pasta uit de streek Emilia-Romagna betekent letterlijk 'priesterverstikker'. Volgens de legende maakten de dorpsbewoners deze pasta elke zondag klaar voor hun priesters, die er zoveel van aten dat ze erin stikten.
  • Orecchiette: deze pasta uit Apulië heeft de vorm van oortjes. Orecchio betekent namelijk 'oor' in het Italiaans. Orecchiette worden vaak geserveerd met tomatensaus of cime di rapa, een typisch zuiderse groente die ook wel 'broccoletti' wordt genoemd.
  • Radiatori: dit is een korte, brede pastasoort in de vorm van ... radiatoren! Door hun vorm passen radiatori heel goed bij dikke sauzen. Ideaal dus voor een dampend bord pasta op een frisse herfstdag!
  • Gitaarspaghetti: voor Italianen uit de Abruzzen mag alleen spaghetti alla chitarra de eretitel van spaghetti della mamma krijgen. Deze spaghetti wordt gemaakt van pasta die dun wordt uitgerold en vervolgens op een chitarra ('gitaar') wordt gelegd, een frame met metalen snaren. De pasta wordt hier doorheen gedrukt om er spaghetti van te maken. Door de vierkante vorm blijft de pastasaus beter aan de spaghetti kleven.
  • Reginette: mafaldine uit Napels worden ook wel reginette genoemd ('koninginnetjes'), door de kroonvormige rand van deze pasta. Het bijzondere aan dit type pasta is precies deze gekrulde rand, die de saus beter vasthoudt dan het platte middendeel!
  • Fettuccine: lange en platte 'linten' die op tagliatelle lijken. Ze worden enorm veel gegeten in de Verenigde Staten, vooral met Alfredo-saus, maar zijn in Italië niet zo heel bekend. Behalve dan in Rome, waar ze doorgaans met ragù worden geserveerd.
  • Tagliolini: deze traditionele specialiteit uit Piëmont (waar ze bekendstaat onder de naam tajarin) is een lange pastasoort in de vorm van smalle linten. Tagliolini zijn dunner dan tagliatelle, maar dikker dan capellini.  Je eet ze doorgaans met lichte sauzen en paddenstoelen (zoals de beroemde witte truffels uit Alba).
  • Pappardelle: deze lange, platte pasta is bekend in heel Italië. Pappardelle worden vaak geserveerd met saus op basis van wild.
  • Penne: penne ('vulpennen' in het Italiaans) rigate danken hun naam aan hun schuine uiteinde. Ze zijn enorm populair in Italië en krijgen vaak het gezelschap van een dikkere saus met stukjes groente of vlees erin. In de holle pastabuisjes blijven die namelijk makkelijk vastzitten.
  • Spirelli: deze korte, spiraalvormige pasta wordt ook wel fusilli genoemd. Door hun vorm houden ze saus heel goed vast.
  • Lasagnevellen: moeten we die echt nog aan je voorstellen? Met of zonder vlees, lasagne is een van de meest populaire gerechten ter wereld!

Als kers op de taart is alles bij Le Mil'Pât' naturel, dus ook de kleurstoffen in de pasta en de ravioli. Om die te kleuren, gebruiken ze namelijk inktvisinkt, tomaat, spinazie, saffraan enz.

 

Een paar tips om verse pasta te koken:

  • Gebruik minimaal 1 l water voor 100 g verse pasta.
  • Doe geen olie of zout bij het kookwater. Dat is niet nodig, vooral niet als je de saus goed op smaak brengt.
  • Kook je pasta 1 tot 1,5 minuut, naargelang je die meer of minder al dente wilt. Roer de pasta tijdens het koken regelmatig om.

 


Ontdek het volledige assortiment van Le Mil'Pât' in de zelfbediening bij de traiteursafdeling.