Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

De wereld van sake's
Het is gemakkelijk om uitstekende Japanse sake’s te vinden, maar het is niet eenvoudig om de productiegeheimen en specifieke eigenschappen ervan te ontcijferen.
Aromatisch, rustiek of fruitig: elke sake heeft een heel specifieke persoonlijkheid.
Bepaalde cru’s onderscheiden zich door subtiele aroma’s van wit fruit, terwijl andere eerder neigen naar toetsen van bloemen of planten, kruiden, geroosterd sesamzaad, kastanje of zelfs cacao. Elke cuvée is een unieke ontmoeting tussen één of meer rijstvariëteiten, bronwater, gist en kojikin (een schimmel die ervoor zorgt dat zetmeel omgezet wordt in suiker). Maar alles hangt in de eerste plaats af van het talent en de verschillende specifieke facetten van de productiemethode gedefinieerd door de brouwer. Japanse sake heeft doorgaans een alcoholpercentage van 13 tot 16° en wordt gedronken tijdens de hele maaltijd, als aperitief of als dessert.
Om de meest verfijnde aspecten van de grote sake’s te begrijpen en te beoordelen, heeft Jérémie Claes een beroep gedaan op Frédéric Habay, SSA sake-sommelier. Zijn parcours spreekt voor zich: al meer dan 20 jaar een grote liefhebber, SSA sake-sommelier (Sake Sommelier Association) in 2015, jurylid op de London Sake Challenge in 2016, invoerder in België sinds 2016, … En als hij niet naar Japan reist om zich te perfectioneren in de meest prestigieuze brouwerijen, deelt deze man met een grote passie voor Japanse rijstwijn met genoegen zijn kennis met het team van Rob The Cellar. Frédéric Habay heeft een grote passie voor een meer dan 2.000 jaar oude traditie, maar ook voor de kunst om het drankje te degusteren zoals een grote wijn. Hij ziet sake dan ook niet buiten de gastronomie en streeft de lekkerste harmonieuze combinaties na om de smaak van de gerechten aan uw tafel kracht bij te zetten. Op deskundig advies van Frédéric Habay stelt onze keldermeester u acht grote sake’s voor: