Kombucha, een lichtzuur gefermenteerd drankje, is tot onze grote vreugde, onlangs de Europese markt binnengedrongen. Wondermiddel, eenvoudig smaakgenot ... of allebei? Wij spraken af met Nicolas, brouwer van Smile Kombucha, die ons meer kan vertellen over dit ultra-trendy elixir.


Wat is Kombucha?

In eerste instantie is het een magische en complexe microkosmos waarin gist en bacteriën in perfecte symbiose samenwerken: de SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gist), de essentie van kombucha. Om het gistingsproces op gang te brengen, wordt deze 'moederdrank' samengevoegd met gefilterd water, groene of zwarte thee en rietsuiker, en 10 tot 15% van een eerder gebrouwen kombucha (de starter), die zijn eigen persoonlijke bagage aan de bereiding toevoegt. De gisten verteren de suiker, die omgezet wordt in alcohol, die dan weer door de bacteriën wordt opgenomen om azijnzuur te worden: het is dus een levend proces, dat toch een zekere standvastigheid biedt op het gebied van smaak. Het resultaat in de fles is een verfrissende, sprankelende en lichtzure drank met verschillende smaken.

Een Brusselse productie

De Brusselse brouwerij Smile Kombucha, opgericht in 2019, heeft van authenticiteit zijn stokpaardje gemaakt. Teleurgesteld door de industriële versies 'met soda' of gepasteuriseerde kombucha, wilden Nicolas, Augustin, Thomas en Julian terugkeren naar de methode zoals men het thuis zou kunnen maken. Hun productie is ondertussen gestegen van 60 bokalen van 4 liter naar 50 kuipen van 200 liter, met behoud van de traditionele techniek die zij zo belangrijk vinden en van het familiale aspect van hun bedrijf: “Wij willen die menselijke kant in stand houden: we willen niet ergens anders gaan brouwen en hier dan alleen maar het etiket op het eindresultaat plakken. Soms zorgt dat voor moeilijke keuzes, maar onze prioriteit is de kwaliteit van het product en die van het team te behouden”. Het resultaat is een echt gepersonaliseerd drankje: “Onze kombucha heeft zich aangepast aan onze manier van brouwen en aan onze werkruimte, en wij hebben ons aangepast aan de specifieke kenmerken ervan”.

 

 

En waarvoor staat de Smile?

Slechts enkele teugen van deze heerlijke gefermenteerde drank bevat al talrijke essentiële voedingsstoffen: de antioxidanten in de thee, de probiotica in een niet-gepasteuriseerde, levende drank, de organische zuren die ontstaan tijdens de fermentatie ... De voordelen zijn enorm en doen de innerlijke mens 'glimlachen'. Het team van Smile Kombucha heeft er ook naar gestreefd om feelgood smaken te ontwikkelen, om zo met plezier weldoende voedingsstoffen in te nemen die uw smaakpapillen doen glimlachen:

  • - The Original: « Deze versie wordt niet aangeboden door andere brouwerijen, omdat ze nogal ingewikkeld is en we kunnen niets verbergen: het is de pure kombucha waarvan de smaken niet gecamoufleerd worden door andere ingrediënten die de 'show stelen'. Wij zijn heel trots dat wij deze kwalitatieve basis kunnen aanbieden, die de puristen zal verleiden en de nieuwsgierigheid van de niet-ingewijden zal bevredigen.».
  • - Hopped Citrus: « Dit is een kombucha op basis van hop. De bitterheid van het bier (ontwikkeld door verhitting) wordt hier verkregen dankzij het aromatiseren van de drank met citrusschillen. Om de citrussmaak van de hop te verenigen met de bitterheid van de schil, gebruiken we ook pompelmoes. Het resultaat is een drankje dat smaakt en degusteert als hoppig IPA-bier. Je zult veel mensen voor de gek houden!»
  • - Goji Goodness: « Het wordt bereid met puree van mango, perzik en gojibessen, die op traditionele wijze werden geïnfuseerd en tot sap verwerkt. Qua smaak is dit onze meest toegankelijke variant, want door de zoetheid van het fruit is die sappiger en is de zure nasmaak minder uitgesproken.».
  • - Ginger boost: « Gember in kombucha, dat werkt! Meestal wordt het gecombineerd met citroen. Wij wilden iets anders doen door het te bewerken met passievrucht, waarbij de zuurheid complementair is met de kruidigheid van de gember.».
  • - Binnenkort - ‘Rode vruchten’: « Onze nieuwe variant met rood fruit, op basis van puree van frambozen en aardbeien en gedroogde hibiscusbloemen, koud geïnfuseerd. Begin september zou het verkrijgbaar moeten zijn.».

Smile Kombucha drankjes vindt u in de koelingen van onze groente- en fruitafdeling.

Opgelet, vanaf september hebben ze een nieuwe verpakking!