Liefhebbers van wijnen uit de Rhônevallei maken meestal een onderscheid tussen de zuidelijke Rhône en de noordelijke Rhône. De appellaties uit het noordelijke deel, dicht bij Tournon en Tain-l'Hermitage, stellen we met veel plezier aan u voor.


In de buurt van Tournon in het noorden vinden we de appellatie Saint-Joseph. De rode, krachtige en verfijnde wijnen uit deze streek zijn gemaakt van syrah. Ze hebben een aroma van peper, kruiden en viooltjes, verweven met meer minerale toetsen. De appellatie produceert ook 10 % witte wijnen, gemaakt van de druivenrassen roussanne en marsanne.

Crozes-Hermitage en Hermitage

Laten we beginnen met de rode wijnen van Crozes-Hermitage, die worden gemaakt van syrah. Deze granaatrode wijnen zijn zacht en perfect voor fijnproevers, met de geur van rood fruit en bloemenaroma's. De crozes-hermitage heeft een middellange bewaartijd en kan onmiddellijk worden gedronken. De eerste jaren smaakt hij fris, daarna ontwikkelt hij geleidelijk meer dierlijke, kruidige en ledertoetsen. De witte wijnen van marsanne en roussanne hebben een mooie gouden kleur en een vet mondgevoel, maar zijn toch droog en evenwichtig. In de neus hebben ze ook prachtige bloementoetsen, waarin af en toe een accent van rood fruit doorschemert.

De hermitages worden dan weer gemaakt van wijnranken die worden verbouwd op een legendarische heuvel, wat bijdraagt aan de mythische reputatie van deze wijnen. Een beetje geschiedenis: in 1224 koos de heremiet Gaspard de Stérimberg, ridder van Blanche de Castille, na zijn terugkomst van een kruistocht deze granieten heuvel om zich van de wereld af te zonderen. Er ontstond een kleine gemeenschap, die zich toelegde op het verbouwen van wijnranken. Zij gaven deze wijnstreek, die al sinds de oudheid bestond, de naam 'Hermitage'. De basis van de rode wijn is syrah, aangevuld met 15 % roussanne en marsanne.

Deze krachtige, vlezige en levendige wijn heeft een robijnrode kleur en een diepe, lang aanhoudende smaak. Met de leeftijd krijgt hij een sublieme ronde, soepele smaak. Ze zijn ook erg lang houdbaar; de beste wijnjaren worden met de jaren nog fijner en harmonieuzer en ontwikkelen exquise toetsen van viooltjes, kruiden en zwarte aalbes. De witte hermitages worden gemaakt van marsanne en roussanne. Ze hebben een prachtige, goudgelen kleur en een zeldzaam zalvend mondgevoel. Ze ontwikkelen romige, honingachtige aroma's van noten, perzik en abrikoos en u kunt er zelfs de geuren van iris, narcis en linde in ontwaren. Bovendien zijn deze wijnen tientallen jaren houdbaar.

Cornas en Saint-Péray

We eindigen onze tour met een welverdiende afsluiter in de appellaties Cornas en Saint-Péray, ter hoogte van Valence. De wijnstreek Cornas ligt op de rechteroever van de Rhône, aan de oostelijke zijde van het Centraal Massief, bij het dorp Cornas. De steile, zuidgerichte hellingen vormen een natuurlijk amfitheater dat de wijngaarden beschermt tegen de koude wind. 'Cornas' is niet voor niets het Keltische woord voor 'verbrande aarde'. Door deze ligging zijn de druiven vroeg rijp, wat verklaart waarom deze appellatie de eerste is die rode druiven oogst in de noordelijke Rhônestreek. In deze streek wordt alleen syrah verbouwd. De druif komt hier dan ook het allerbest tot haar recht: de cornas is een bodemloos dieprode, bijna zwarte wijn. Als hij jong is, heeft hij paarse schitteringen, die met de jaren amberkleurig worden. De structuur van deze wijn is een van de stevigste in heel Frankrijk. Deze wijnen bewaren uitstekend; hun tannines worden met de jaren ronder en ze ontwikkelen een aroma van rood fruit, met een kruidige finale met een vleugje zoethout.

De saint-péraywijnen zijn rustig, subtiel en fris, met een bleekgouden kleur. Ze zijn aromatisch en evenwichtig, met bloemige en minerale toetsen. Deze bruisende saint-péray van marsanne en roussanne heeft toetsen van geroosterd brood, honing en amandelen ... een uitnodiging om een nieuwe weg te bewandelen.