Liefhebbers van wijnen uit de Rhônevallei maken meestal een onderscheid tussen de zuidelijke Rhône en de noordelijke Rhône. Samen met u ontdekken we de wijnstreken rond het noordelijke deel van de Rhône, ter hoogte van Wenen.


Bodem en klimaat

U hoeft maar enkele minuten in het gebied door te brengen om te snappen wat de belangrijkste kenmerken ervan zijn: steile en rechte granieten hellingen. Het prachtige landschap wordt gevormd door de terrassen waarop wijn wordt verbouwd. Hier is het klimaat gematigder dan aan de zuidelijke Rhône. De uitstekende ligging van de hellingen en de regelmatige regenval zorgen voor ideale omstandigheden om syrah, het enige rode druivenras in deze streek, te telen.

De druivenrassen

De specialiteit van de noordelijke Rhône is de syrah, een druif die felrode, aromatische wijnen oplevert met een krachtige, maar erg verfijnde smaak. De tannines in deze wijnen zijn merkbaar, maar ze zorgen allesbehalve voor een zure smaak. De meeste wijnen uit deze streek bewaren goed. Bij het proeven ontwaart u het aroma van rood fruit, toetsen van viooltjes, kruiden en peper, misschien zelfs een gerookt accent dat aan antiek leder doet denken. Voor witte wijnen zijn de druivenrassen marsanne, roussanne en voignier het populairst, maar veel appellaties hebben ook een favoriet die zij alleen verbouwen.

Château Grillet, de kleinste appellatie ter wereld

We kunnen het moeilijk over deze regio hebben zonder de appellatie Château Grillet te vernoemen, geproduceerd door het gelijknamige domein. Met een oppervlakte van krap 4 ha is deze appellatie de kleinste in Frankrijk, met een zeer bescheiden productie van 85 hectoliter per jaar. Op deze kleine wijngaard in dezelfde streek als de appellatie Condrieu wordt alleen het druivenras voignier verbouwd. De wijnen rijpen minstens twee jaar in vaten die al meerdere wijnen hebben gezien. Ze hebben een goudgele kleur en zijn geconcentreerd en aromatisch, met toetsen van viooltjes, abrikoos en perzik. Dit moet u minstens één keer in uw leven hebben geproefd!

Condrieu haalt het beste uit de voignier

De condrieu is de meest noordelijke witte wijn van de Rhône. De wijn is gemaakt van 100 % voignier, smaakt zalvend en gul en heeft een bleekgouden kleur met groene schitteringen. In de neus is de condrieu fris, maar erg geurig, met opvallende viooltjes- of fruitige toetsen van mango en abrikoos. Op zijn hoogtepunt onthult hij toetsen van muskus, peperkoek en tabak. Hij is gevoelig aan oxidatie en is dus op zijn best als u hem jong drinkt. Aarzel dus niet om een fles boven te halen zodra de gelegenheid zich voordoet.

Rode wijn met een wit druivenras

De côte-rôtie is de enige rode wijn van de noordelijke Rhônestreek die zowel voignier als syrah bevat. De syrah levert steeds kwaliteitswijnen op, met een opvallende kleur en rijk aan tannines. De voignier vult de syrah aan met zijn finesse en aroma. De wijn heeft een diepe, robijnrode kleur. Natuurlijk proeven we de beroemde klassiekers van de wijnhuizen Guigal en Chapoutier, maar we zeggen zeker geen nee tegen flessen van minder bekende domeinen.