Ingrediënten (voor 2 personen)

  • - 2 preiwitten, in stukken van 3 cm gesneden
  • - 2 rode uien, gepeld en gehalveerd
  • - 6 gepelde teentjes knoflook
  • - enkele takjes verse tijm
  • - 1 blikje linzen van Bonduelle van 310 g of 100 g gedroogde linzen
  • - sojasaus
  • - ciderazijn
  • - olijfolie
  • - gerookte olijfolie van Castillo de Canena
  • - zout en peper van de molen

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de halve uien, het wit van de prei en de teentjes knoflook in een hoge ovenschaal. Een stoofpot met deksel is nog beter. Overgiet met flink wat olijfolie. Wees niet te spaarzaam, want de groenten moeten kunnen konfijten. Reken zeker een kleine centimeter olie op de bodem van je ovenschaal of stoofpot. Breng op smaak met zout en peper en voeg de takjes tijm toe. Dek de ovenschaal af met een goed aansluitend vel aluminiumfolie of zet het deksel op de stoofpot. Schuif in de oven voor 30 tot 35 minuten, draai de groenten om en laat nog eens 30 tot 35 minuten garen. De groenten moeten zacht en vooral niet droog zijn (daarom is de aluminiumfolie of het deksel zo belangrijk).

2. Laat de gedroogde linzen even weken in ruim koud water om het fytinezuur te verwijderen (dat maakt ze beter verteerbaar) en de kooktijd te verkorten. Kook ze in een pan met water tot ze zacht zijn. Voeg enkele minuten voor het einde van de kooktijd zout toe. Je kunt ook linzen uit blik gebruiken (bijvoorbeeld van het merk Bonduelle).

3. Schep de warme linzen op de borden of in een schaal. Voeg de uien en de gekonfijte prei toe. Maak vervolgens een vinaigrette met de olie waarin je de groenten hebt laten garen en de met eikenhout gerookte olie van Castillo de Canena (in gelijke delen). Voeg een beetje ciderazijn en sojasaus toe. Kruid bij indien nodig. Besprenkel de groenten en linzen met wat vinaigrette en bestrooi alles met de vers gehakte kruiden.

4. Je maakt er een complete maaltijd van door er zachtgekookte eieren of een beetje verkruimelde geitenkaas of, nog beter, gezouten ricotta aan toe te voegen.


Recept van La Cuisine c'est Simple