Hervé Leferrer, een Bretoen aan het roer van het domein

Hervé Leferrer is een menhir, een cairn, een reeks megalieten van Carnac in de wijnwereld. Een heilige boom uit Brocéliande, een rif bij Côtes-d'Armor, een door de wind verweerd kruisbeeld. Kort gezegd: een rasechte Bretoen, met een gebeiteld gezicht en mineraal fonkelende ogen. Hij is zeker niet altijd gemakkelijk, maar wel oprecht, en dat waardeert hij ook bij anderen. Hij vertrouwt je niet vanaf het eerste moment, maar wanneer je zijn vertrouwen wint, zie je de glimlach van Hervé breder worden alsof de zon door een bewolkte hemel breekt.

Kaap van Corbières

De Bretoen verhuisde eerst naar de Bourgognestreek, waar hij de leiding over het exclusieve domein Romanée-Conti op zich nam. Daar verfijnde hij zijn buitengewone vakkennis tot in de puntjes. Later nam hij zijn pelgrimsstaf weer in de hand en verhuisde hij met zijn vrouw Pascaline naar de top van een heuvel in de Corbières, waar de wind en de zon vrij spel hebben. Hij haalde er de kiezels en het struikgewas weg en maakte de barre grond vruchtbaar. De hele familie werkte mee aan dit huzarenstuk, steen na steen, tot het Domaine du Grand Crès er geboren werd.

Het voortbestaan van het domein is alvast gegarandeerd: Camille, de dochter van Pascaline en Hervé, heeft haar hele kindertijd op de steile paden over de heuvel doorgebracht en werkt sinds kort voor haar ouders. Op 400 meter hoogte is het koeler, en dat proef je in de wijnen. De wijnen van Hervé doen een beetje denken aan bourgognes. Ze zijn een echte delicatesse, een verfijnd product zoals je er weinig vindt in dit deel van de Languedoc.

De kracht van het terroir en het talent van een familie

Toen we de landwijn Cabernet du Grand Crès in ons assortiment opnamen, waren we meteen onder de indruk. Deze wijn is een waar plezier om te drinken. Met toetsen van fris rood fruit, heerlijk soepel en makkelijk te drinken, maar toch vol karakter. Het is allesbehalve een algemeen, vervangbaar flesje: deze wijn is een boegbeeld van de streek en drinkt heerlijk ongecompliceerd weg. Ook de corbières 'Crescendo' is een echte aanrader, gemaakt van roussanne en viognier. Deze vette, aromatische witte wijn heeft aangenaam bittere toetsen en past perfect bij verfijnde vissoorten of gevogelte.   Maar het ware talent van de familie Leferrer proef je in de iconische corbières 'Cuvée Majeure du Grand Crès', een indrukwekkende syrah die doet denken aan de beste wijnen uit de Rhônestreek met de typische kenmerken van een bourgogne. De 'Cuvée Majeure' is een van de wijnen met de beste prijs-kwaliteitverhouding in onze wijnkelder. Het is een elegante, fijne parel, een exclusieve wijn met een ongekende klasse. Laat hem gerust nog een tiental jaar rusten, want hij wordt alleen maar beter. Maar de echte apotheose, het neusje van de zalm, dat is de 'Cressaia'. Deze eenvoudige Franse wijn geeft een ironische knipoog naar de iconische 'Sassicaia' en is een assemblage van de beste druivenrassen van het wijnjaar.  De samenstelling is dus bij elke oogst anders, maar de wijn is keer op keer niet te versmaden en staat niet mis naast de grootste namen. Hij heeft een majestueus volle textuur, smaakt fenomenaal lang na en is oneindig complex. Maar wat hem echt uniek maakt, is de emotie in de fles. Vanaf het eerste moment dat je de wijn ruikt en proeft gaat er een fascinerende wereld voor je open, waar je met plezier even in verdwaalt. Rond 'Cressaia' hangt een sfeer van mystiek die je in hogere sferen brengt.