Portret

Martin Bacquaert, wijnboer en oprichter van het domein Entre-Deux-Monts.


Als we het in België over 'bergen' hebben, moeten we dit woord met een flinke korrel zout nemen. Eigenlijk zijn het in dit geval eerder heuvels (zoals de Rodeberg en de Zwarteberg) in het zuiden van West-Vlaanderen. De streek heet dan ook het Heuvelland en ligt op enkele kilometers afstand van de Franse grens en de taalgrens (Komen-Waasten). Zoals de naam al verraadt, ligt het domein tussen de twee 'bergen' waarvan sprake.

couple_vignoblesVan Entre-Deux-Mers naar Entre-Deux-Monts

De familie Bacquaert woont al generaties lang in de streek. Zijn grootvader brouwde er bier, zijn vader was wijnhandelaar en de 38-jarige Martin zelf besloot er zijn eigen wijn te maken. Uit passie. Met zijn diploma van bio-ingenieur op zak trok hij naar Frankrijk om landbouwkunde, oenologie en wijnbouw te studeren. Eerst in Montpellier, later in Bordeaux. Martins liefde voor de wijnbouw begon daar, in Entre-Deux-Mers.

Nadien rees de vraag: waar zou hij zijn wijndomein oprichten? In Frankrijk of misschien in Latijns-Amerika? Zijn vader kwam met de ideale oplossing op de proppen: wat als Martin zich gewoon op het familiedomein in België zou vestigen? Plots vielen de puzzelstukjes op hun plaats, en in 2005 plantten Martin en zijn vader samen de eerste wijnstokken.

De bodem? IJzerhoudende zand- en leemgrond, doorspekt met vuursteen. Het terrein watert dus op natuurlijke wijze af. We hoeven u niet te vertellen hoe belangrijk dat in België is! Vandaag produceert Martin op zijn 18 ha grote terrein 100.000 flessen wijn. En zijn domein heeft een missie: de kwaliteit van de wijn jaar na jaar perfectioneren. Zoals Martin het zegt: “Ik droom ervan dat iedere Belg ooit eens een fles Entre-Deux-Monts op tafel zet. Of zelfs meerdere flessen.”

Er werken momenteel vier personen op het domein. De 32-jarige Anaïs, Martins partner, is een van hen. Eigenlijk is ze vroedvrouw, maar nu ook wijnboer. Ze staat in voor de verkoop, evenementen en de communicatie.

Respect voor het milieu als leidraad

Martin tracht de ecologische voetafdruk van het domein tot een minimum te verkleinen: zonnepanelen, gerecycleerd karton en lichtere flessen, goed geïsoleerde gebouwen, regenwater opvangen en hergebruiken, snoeihout verhakselen en recupereren, taken op de wijngaard combineren om minder brandstof te verbruiken ...

Hij doet aan duurzame wijnbouw en heeft niet alleen vijf kilometer aan hagen geplant, maar ook bloemen om de biodiversiteit te bevorderen en ongedierte te weren. Met onkruid gaat hij erosie tegen, hij gebruikt compost in de wijngaard ...

Kortom: niets wordt aan het toeval overgelaten.

De wijnen van het domein Entre-Deux-Monts

Martin houdt van fijne, delicate wijnen die doen denken aan de Bourgogne. Hij is steeds op zoek naar frisheid. En dat is precies wat u in de cuvees van zijn domein proeft.

Zijn assortiment omvat traditioneel bereide mousserende wijnen, een rode wijn Entre-Deux-Monts Pinot Noir en drie witte wijnen Entre-Deux-Monts Pinot Blanc, Entre-Deux-Monts Chardonnay een wijn van kerner, een druivenras dat op riesling lijkt). Martin selecteert de druivenrassen op basis van hun aroma's en gebruikt het liefst druiven die het goed doen in ons klimaat, dat niet bepaald optimaal is voor de wijnbouw.

Bij Rob houden we natuurlijk van de oprechte, pure en verfijnde wijnen van Martin en Anaïs, maar ook van hun gouden persoonlijkheid. Ze zijn gedreven door passie en ambitie. Ze zijn jong en meer dan veelbelovend. We zullen hen met veel plezier zien evolueren, jaar na jaar aan hun zijde blijven staan en hen helpen hun droom waar te maken: een fles op de tafel van iedere Belg doen verschijnen...

Ontdek deze wijnen op 29 en 30 maart bij Rob The Cellar!