Het is zomer en de zon schijnt volop. Tijd voor een gezellige barbecue dus! Vlees, vis, schaaldieren, groenten en zelfs fruit: als je ze even op de barbecue legt, krijgen ze een typisch zomerse smaak. Als je bovendien weet met welke producten je een gegrild gerecht perfect op smaak brengt, zijn je gasten helemaal onder de indruk.

Daarom stellen onze producthoofden je in elke categorie een zorgvuldig gekozen topproduct voor!  

Vlees

Op de barbecue kun je alle soorten vlees klaarmaken, van varken tot rund, kalf, lam, gevogelte of zelfs eend. Welk stukje vlees je precies kiest, maakt een wereld van verschil.

Rund : bak een côte a l'os van 5 cm dik van een Shorthorn-rund ongeveer 4 minuten aan elke kant boven de gloeiende kolen. Strooi er een beetje zout uit Guérande over wanneer hij bijna gaar is en tast toe!

Varken : varkensribbetjes (beter bekend als 'spare ribs'), schouderkarbonade, varkensgebraad en buikspek zijn erg populair op de barbecue. Deze stukjes vlees zijn gemakkelijk voor te bereiden en te grillen, ze smelten op de tong en bovendien zitten ze boordevol smaak!

Ontdekkingstip van de chef :

Eendenborst op de barbecue, gemarineerd in een soja-honingsausje. Indirect bakken is de beste manier om zo'n eendenborst perfect gaar te krijgen. Leg het vlees dus niet recht boven de warmtebron, maar aan de zijkant en sluit het deksel van de barbecue om het te laten garen.


Charcuterie, ga eens voor een Italiaanse toets en leg een dikke plak porchetta (ong. 1 cm dik) op de grill. Wacht tot de porchetta krokant wordt en laat je verrassen door de smaak!

Vis

Voor vis geldt hetzelfde als voor vlees: bijna alles kan op de barbecue! Toch komen een paar vissoorten bijzonder goed tot hun recht op de grill, zoals makreel, sardines en forel. Deze drie soorten zijn bovendien op hun best in de zomer en als je ze barbecuet op houtskool, krijgen ze een heerlijke gerookte smaak.

Ontdekkingstip van de chef : mosselen "en papillote". Niet te versmaden op de barbecue!

Groenten

De grote klassiekers voor op de barbecue zijn onder meer courgette, aubergine, champignons, paprika en venkel. Maak een brochette, strijk er een beetje olie over en leg de groenten 10-15 minuten op de barbecue.

Zin in een Belgische toets? Probeer dan eens groene asperges met enkele schilfers parmezaan en een beetje balsamicocrème. Ook heerlijk met manchego.

Voor een Amerikaans accent denken we meteen aan maïskolven. Laat ze ongeveer 15 minuten garen op de barbecue, strooi er wat zout over en laat er een klontje boter over smelten.

Heb je voor een extra energieboost al eens een gegrilde avocado of biet geprobeerd? Strijk wat olie over de hele biet (inclusief stengel en wortel) en leg hem 30 minuten op de barbecue. Snij hem vervolgens in plakjes en strooi er wat fetakruimels en pistachestukjes over.

Kaas

De camembert van Rob is een ware klassieker: leg hem in wat aluminiumfolie op de barbecue en hij wordt hemels zacht. Ideaal om een stukje krokante baguette in te dopen!

Ontdekkingstip van onze zuivelexpert Carine: Saint-Félicien kun je in zijn keramieken schaaltje rechtstreeks op de houtskolen zetten!

Fruit

Doof de kolen niet meteen nadat het hoofdgerecht geserveerd is, want ook het dessert kun je op de barbecue bereiden. Gegrild, als brochette of 'en papillote': er bestaat geen zomerser dessert dan fruit op de barbecue.

Onze chef beveelt deze 4 sappige, smaakvolle fruitsoorten aan:

  • Banaan: in twee snijden en serveren met walnoten en chocoladestukjes.
  • Ananas: in dunne plakjes snijden, kort grillen en daarna besprenkelen met limoensap, limoenzeste, rietsuiker, basilicum en wat peper uit de pepermolen.
  • Vijgen: met honing roosteren en serveren met een bolletje vanille-ijs.
  • Perzik: in twee snijden, besprenkelen met citroensap en suiker en aan beide kanten grillen. Giet er wat Griekse yoghurt, een beetje honing en pistachenoten over.

Wat drinken we erbij?

Bij een barbecue smaakt een wijntje voor onder vrienden nog lekkerder dan anders. Dat komt goed uit, want onze keldermeesters hebben 4 wijnen geselecteerd die bij elk type barbecue passen!

Drink je liever rosé? Tot 12 augustus vind je een mooie selectie roséwijnen voor verwenprijzen bij Rob.


Het team van Rob wenst je alvast gezellige zomeravonden met vrienden en familie toe!