Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Marinades met een zomerse toets
Zowel rauwe als bereide marinades zijn een echte verrijking: ze maken zachter, brengen smaak, geven pit, meer karakter of zorgen voor een exotische toets... Zodra de zomer lonkt, nemen vis en vlees met veel plezier een frisse duik in allerlei lekkere marinades. Stretch alvast je smaakpapillen en volg onze tips voor overheerlijke marinades voor barbecues of carpaccio's.
Waarom een marinade?
Oorspronkelijk werden bepaalde voedingsmiddelen gemarineerd voor een langere bewaring. Denk maar aan zoutwater (zeewater, vandaar de term 'marineren') gemengd met azijn, wijn, kruiden en specerijen.
Tegenwoordig proberen we allerlei marinades in onze keuken uit: we spelen met smaken, gaan voor een lekkere, originele combinatie of laten een stuk vlees mals worden vóór de bereiding.
Geen recepten, maar wel enkele goede tips...
In de herfst en de winter geven we de voorkeur aan warme marinades (we dompelen gestoofde groenten onder in wijn en specerijen om er daarna het vlees op te laten rusten). Maar in de zomer staan er vaak koude marinades met een frisse toets op het menu.
Meng de basisvloeistof met aromatische kruiden en laat je fantasie de rest doen:
Voor een marinade op basis van olie bestaat de verhouding over het algemeen uit 1 deel zuur en 4 delen olie. Maar uiteraard ben je helemaal vrij om even te proeven en aan te passen.
Recepten met yoghurt of karnemelk (melkzuur) zijn zeker een aanrader om wit vlees mals te maken en zorgen ervoor dat gevogelte en vis lekker zacht blijven.
Voor het gebruik van kruiden geldt slechts één regel: meer is niet altijd beter! Een vleugje originaliteit mag altijd maar zonder de basissmaak te overheersen..
Tijd voor rust
Doe de ingrediënten en marinade in een kom met deksel of in een diepvrieszak zodat alles volledig door de marinade wordt bedekt. En dan... de koelkast in!
- fijne, delicate voedingsmiddelen: 30 tot 60 minuten (zeevruchten, vis, groenten)
- wit, mals vlees: 3 tot 8 uur (kalfsvlees, varken, kip, kalkoen)
- - rood, stevig vlees: 4 tot 24 uur (rund, wild, lam)
Een flink stuk vlees prik je best enkele keren met een vork. Zo kunnen alle lekkere smaken van de marinade sneller het vlees doordringen.
Goed om te weten: je kunt een marinade apart gerust enkele dagen in de koelkast bewaren. Heel gemakkelijk dus om ze al op voorhand klaar te maken!
Vermijd deze foutjes!
Opgelet met zure ingrediënten die mogelijk bepaalde delicate voedingsmiddelen 'garen': doseer goed en waak erover dat de textuur en het uitzicht van het vlees niet verandert.
Sommige fruitsoorten maken vlees melig en klef bij aanraking: vermijd ananas, papaja en kiwi.
Voeg minder zout toe als je al sauzen zoals soja, Worcester of Nuoc Mam (vissaus) gebruikt.
Aluminiumschotels en marinades gaan niet goed samen. Er bestaat namelijk een risico dat de voedingsmiddelen oxideren.
Gebruik geen jus van een marinade die in contact is geweest met rauwe voedingsmiddelen. Om een beetje marinade als saus te gebruiken, laat je ze enkele minuten koken of houd je een deel apart voordat je de voedingsmiddelen marineert.
Combineer naar hartenlust!
Klassiek, exotisch ... het internet loopt over van ideeën voor lekkere marinades, maar probeer zeker ook onze suggesties:
- gebruik voor kip een Caribou-kruidenmix voor een verrassende combinatie van zout en zoet;
- geef lamsvlees een beetje pit met chimichurri of Espelettepeper;
- enkele gekaramelliseerde sesamzaadjes en gember geven je zalmfilet een knapperige toets;
- zeste van citrusvruchten past uitstekend in een vispapillot;
- azijn van exotisch fruit zoals mangoazijn is heerlijk bij schaaldieren;
- probeer ook aromatische pepers zoals Timut- of Kampotpeper.
Gehaast... of liever niet te veel werk?
De beenhouwers en vishandelaars van Rob bereiden hun marinades volgens de regels van de kunst en daar heb jij alleen maar baat bij!
Vleesliefhebbers verwennen we vanaf de eerste zomerse dagen met onze grote klassiekers: 'Gourmet' runderbrochettes, lamsbrochettes met knoflook en fijne kruiden, kipbrochettes met gember en curry, spareribs met acaciahoning en 'Duke of Berkshire' varkensribbetjes met gekonfijte citroen en verse munt.
Zet je graag ook vis op het menu? Dan zijn onze scampi's met knoflook en koriander, maar ook de grote gamba's in een zoet-zoute marinade zeker een aanrader.
Hulplijn nodig? Glip even langs bij onze kruidenierswaren voor een kant-en-klare marinade en vele andere heerlijke sauzen om je gerechten te marineren. En dankzij onze verklarende leaflet beschikbaar in de rekken bewijs je jezelf als meester-kok!