De Rhônevallei is een droomgebied met mythische namen die de wijnen uit de streek een bijna aristocratische allure geven, alsof ze een soort wijnpantheon vormen. Deze wijnen zijn onbetwiste nectars in de mythologische zin van het woord – een echte godendrank dus.

In het noorden is syrah de koningin, in het zuiden regeert grenache. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Condrieu, Hermitage, Côte-Rôtie … Welluidende namen die bijna even machtig klinken als de rivier zelf.

En toch ...

En toch zijn er ook tal van kleine dorpen die nobele wijnen voortbrengen, misschien zelfs nobeler dan die van de eerder genoemde domeinen. Deze verborgen parels zijn wel bekend bij echte liefhebbers, maar het grote publiek heeft hun namen nog nooit gehoord.

De appellatie

Parmi ces villages, il en est un qui brille particulièrement : Cairanne. Sur la rive gauche du Rhône, dans le Vaucluse, entre Orange et Vaison-la-Romaine, non loin de Gigondas, et voisin de Rasteau. Un joli bourg sans rien d’exceptionnel, une petite église, un ou deux bons restaurants. Une appellation en côtes-du-rhône villages Cairanne, des terres argilo-calcaires principalement, séchées par le mistral. Un vignoble de 853 hectares, pas immense donc, souvent en coteaux.

On y produit des rouges (96% des vins) de grenache, syrah et mourvèdre en majorité, des rosés issus des mêmes cépages, et des blancs de grenache, de clairette, de roussanne, de marsanne, de bourboulenc et de viognier. Et on y trouve des domaines viticoles très réputés.

Het domein van de broers

Een van deze domeinen is Oratoire Saint Martin van Frédéric en François Alary, gevestigd op het hoogste punt van de appellatie.

Oratoire Saint Martin werd in 1692 opgericht door André Alary. Dit familiedomein is dus eeuwenoud. In 1984 namen de broers de wijngaard over, met 25 hectare grond op de steile hellingen van Les Douyes en Saint-Martin. Daar tussenin ligt L'Oratoire.

Op het terrein van het oost- tot noordoostgerichte (en dus frissere) Les Douyes groeien syrah en witte, vroegrijpe druivenrassen.

Op het zuid- tot zuidwestgerichte Saint-Martin, waarvan Saint-Coustias deel uitmaakt, rijpen de aromatische grenache en mourvèdre (het druivenras bij uitstek van dit domein). Deze wijnranken zijn meer dan veertig jaar oud. De oudste wijnranken tellen meer dan honderd lentes, wat de wijnen een nog rijker, complexer en geconcentreerder karakter geeft.

De wijngaard wordt al decennia biologisch en zelfs biodynamisch bewerkt.

De wijnen

Côtes-du-rhône-villages cairanne wit 'Réserve des Seigneurs' van Oratoire Saint Martin, 2018

De witte wijnen van L'Oratoire staan bekend om hun uitzonderlijke finesse en elegantie. Ze hebben een fantastische prijs-kwaliteitverhouding en passen het best bij uitmuntend gevogelte en verfijnde vis.

Côtes-du-rhône-villages cairanne rood 'Haut-Coustias' van Oratoire Saint Martin, 2015

Deze volle, krachtige wijn met een intens karakter is voornamelijk gemaakt van mourvèdre, aangevuld met syrah en grenache. Het is een van de beste rode wijnen uit Zuid-Frankrijk. Perfect bij seizoenswild.

Côtes-du-rhône-villages cairanne rood 'Les Douyes' van Oratoire Saint Martin, 2015

De meer dan honderd jaar oude grenache- en mourvèdrewijnranken geven deze cuvee een ontembaar, schitterend en uniek karakter. De wijn is pittig en temperamentvol met een toets van peper, kan nog lang worden bewaard en past perfect bij gerechten met paddenstoelen.