Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Wijnstreken op vakantie: wijninitiatie Portugal
Sinds de economische crisis van 2010 wordt Portugal jaar na jaar populairder als toeristische bestemming. Dit succes dankt het land deels aan de inspanningen die het levert om Europese toeristen aan te trekken, maar ook aan zijn natuurpracht, culturele rijkdom, hoogstaande keuken, uitzonderlijke wijnen en de typisch Portugese gastvrijheid, die authentiek en sympathiek overkomt. Het maakt niet uit welke regio je bezoekt of hoe lang je er blijft: een citytrip naar Porto of Lissabon, een trektocht langs de Azoren of een bezoekje aan het eiland Madeira, zonnekloppen op de stranden van de Algarve, een riviercruise over de Douro, een vakantie op het platteland in Alentejo of gezellig verdwalen in het oude Coimbra ... In elke regio zijn bovendien lokale topwijnen te ontdekken. Deze worden vaak gemaakt van lokale druivenrassen, waaraan ze hun sterke karakter danken. Zodra je zo'n Portugese wijn proeft, begrijp je hun potentieel en snap je meteen wat hen zo verleidelijk maakt.
In Rob The Cellar verkopen we al jaren een mooie selectie Portugese wijnen. Hier vind je dus enkele tips om nog even na te genieten van je vakantie of om je leukste herinneringen te herbeleven.
De elegantie van Dão
In het hart van Portugal ligt Dão, een streek waar traditioneel elegante, minerale wijnen met weinig tannines worden geproduceerd. De cuvee Evidencia van Parras is niet bedoeld om tientallen jaren te rijpen of de grote wijnen uit de Bourgogne naar de kroon te steken, maar is wel ongelooflijk lekker! Deze perfect soepele, zijdezachte wijn drinkt erg aangenaam weg. Als de fles geopend is, is het moeilijk ze niet op één avond leeg te drinken. De wijn vloeit gewoon vanzelf. Hij is gemaakt van de typisch Portugese druivenrassen alfrocheiro preto en touriga nacional en een perfect voorbeeld van een bescheiden, maar persoonlijke wijn. Een eenvoudige fles, maar een mooi voorbeeld van wat de streek te bieden heeft. Serveer de Evidencia een beetje gekoeld bij warm weer: goed voor de wijn én voor jou!
Lissabon, op enkele kilometers afstand van de wijngaarden van Rodrigo Filipe
Het dorpje Alvorninha ligt in de buurt van Lissabon, in de gemeente Caldas da Raina. Op het domein van zijn familie werkt Rodrigo Felipe er aan een erg persoonlijk project: Humus. De naam van deze karakterwijn prijkt in het groot op het etiket en verwijst naar de aardse toets die je erin proeft. Het is een rustieke plezierwijn die je vanaf de eerste slok verleidt met zijn complexiteit en pure, intens fruitige aroma's ... en een vleugje humus. Hoe kan het ook anders? Rodrigo Felipe is een aficionado van traditie en bio. Hij denkt er niet aan om zijn velden en wijngaarden met pesticiden of herbiciden te besproeien en werkt zo natuurlijk mogelijk. En het werk van deze getalenteerde wijnbouwer gaat verder in de fles, waar de wijn zuiver rijpt en de smaken openbloeien. Humus valt niet onder een bekende appellatie en is allesbehalve een wijn die braaf de begane paden volgt, maar toch past hij perfect bij de meest gastronomische gerechten. Serveer hem bijvoorbeeld bij een gerijpte côte à l'os of een stukje wild in het wildseizoen: zo komen de originaliteit en het temperament van de wijn helemaal tot uiting!
Initiatie Vinho Verde met Anselmo Mendes
In het noordwesten van Portugal, tussen Porto en de Spaanse grens, ligt de appellatie Vinho Verde. Ben je een van de fijnproevers die onze absolute favoriet, de Vinho Verde cuvee Parcela Unica, al hebben geprobeerd? Dan weet je waarschijnlijk al waarom we zo weg zijn van deze wijnstreek. Deze witte wijn is een van de beste uit Portugal. Hij is dan ook geproduceerd door Anselmo Mendes, de meest klinkende naam in de streek. Het druivenras bij uitstek in Vinho Verde is de alvarinho, die niet alleen de Portugese wijnen een passionele toets geeft, maar ook heel wat Noord-Spaanse wijnen (daar wordt de druif 'albariño' genoemd). De cuvee Parcela Unica wordt alleen in de beste wijnjaren geproduceerd, met de beste druiven van de oudste wijnranken. Deze exclusieve wijn heeft een geconcentreerde, complexe en imposante smaak die lang blijft hangen. Bovendien kun je hem lang bewaren. Van deze wijn genieten is een ongeëvenaard elegante belevenis. Zet hem op tafel bij de meest verfijnde gerechten, zoals kreeft, tarbot of sint-jakobsschelpen. Neem het van ons aan: hij is het meer dan waard!
Madeira en de collectie van Barbeito
Voor de avonturiers die niet alleen te land, maar ook ter zee op vakantie gaan, is Madeira een ideale vakantiebestemming ... en eentje waar ook enkele wijnen ons hart hebben gestolen. Op dit vulkanische eiland worden enkele van de meest intense versterkte wijnen ter wereld geproduceerd. De productieprocessen zijn uniek, de druivenrassen inheems en de hoeveelheid wijncollecties en wijnjaren ongelooflijk. Het aanbod op dit eiland is zo complex dat je het best eerst een beetje opzoekwerk verricht voordat je je op deze wijnen stort. Daarom is er 'The Madeira Collection', een assortiment assemblages van Barbeito met oog voor kwaliteit. Barbeito vulgariseert nooit, maar op elk etiket van de van 1 tot 5 genummerde wijnen staat wel een precieze omschrijving die een beeld schetst van wat je drinkt. Ontdek de madeirawijnen met een verfijnde harde kaas, met een mokkadessert of met gedroogd fruit. Of drink ze gewoon zo, want ze zijn ook fantastisch als meditatiewijn.
De porto van Graham's: tijdloos en eigenzinnig
We kunnen het moeilijk over Portugal hebben zonder porto te vermelden. Porto is altijd al een belangrijk deel van het assortiment bij Rob The Cellar geweest. Deze drank wordt namelijk gemaakt door eeuwenoude wijnhuizen die tradities hoog in het vaandel dragen. Ook bij Rob The Cellar hechten we veel waarde aan traditie. In onze moderne wijnkelder die de nieuwste trends volgt, willen we ook het tijdloze aspect van wijn en de vakkennis die ermee gepaard gaat onder de aandacht brengen.
Van alle grote portohuizen is er eentje dat het team van Rob The Cellar bijzonder nauw aan het hart ligt: Graham's. Dit merk werd in 1820 opgericht door de broers Graham en is steeds onafhankelijk gebleven. Sinds 1970 is het merk eigendom van de familie Symington, die het artisanale 'haute couture'-karakter van de porto koste wat het kost wil behouden. Daarmee gaan ze in tegen de tendens die de grote groepen volgen. Elke 'vintage' is een juweeltje, elke assemblage is een doordachte en subtiele creatie.
De befaamde "The Tawny" is hier een uitstekend voorbeeld van. Dit is niet de oudste tawny, maar hij is heerlijk verfijnd en je merkt nog enkele frisse fruittoetsen in zijn aromatische bouquet van gedroogd fruit, was, sinaasappelschil en gekonfijte vijgen. Deze porto is een meesterlijke aanwinst in elke collectie. We willen ook even de speciale cuvee van Graham's vermelden: de 'Natura Reserve'. In Portugal zijn biologische wijnen nog schaars, maar dit is er eentje.
Naast deze cuvees biedt Graham's nog tal van andere buitengewone wijnen aan. Van de 'Quinta dos Malvedos'-vintages van de Stone Terraces-percelen tot de 'Single Harvest 1952' en de legendarische, nog zeldzamere 'Ne Oublie' van de oogst van 1882. Je leest het goed: deze wijn is meer dan 135 jaar oud! Hier spreken we dus niet zomaar over traditie, maar over een authentiek stukje geschiedenis.
Sinds de economische crisis van 2010 wordt Portugal jaar na jaar populairder als toeristische bestemming. Dit succes dankt het land deels aan de inspanningen die het levert om Europese toeristen aan te trekken, maar ook aan zijn natuurpracht, culturele rijkdom, hoogstaande keuken, uitzonderlijke wijnen en de typisch Portugese gastvrijheid, die authentiek en sympathiek overkomt. Het maakt niet uit welke regio je bezoekt of hoe lang je er blijft: een citytrip naar Porto of Lissabon, een trektocht langs de Azoren of een bezoekje aan het eiland Madeira, zonnekloppen op de stranden van de Algarve, een riviercruise over de Douro, een vakantie op het platteland in Alentejo of gezellig verdwalen in het oude Coimbra ... In elke regio zijn bovendien lokale topwijnen te ontdekken. Deze worden vaak gemaakt van lokale druivenrassen, waaraan ze hun sterke karakter danken. Zodra je zo'n Portugese wijn proeft, begrijp je hun potentieel en snap je meteen wat hen zo verleidelijk maakt.
In Rob The Cellar verkopen we al jaren een mooie selectie Portugese wijnen. Hier vind je dus enkele tips om nog even na te genieten van je vakantie of om je leukste herinneringen te herbeleven.
De elegantie van Dão
In het hart van Portugal ligt Dão, een streek waar traditioneel elegante, minerale wijnen met weinig tannines worden geproduceerd. De cuvee Evidencia van Parras is niet bedoeld om tientallen jaren te rijpen of de grote wijnen uit de Bourgogne naar de kroon te steken, maar is wel ongelooflijk lekker! Deze perfect soepele, zijdezachte wijn drinkt erg aangenaam weg. Als de fles geopend is, is het moeilijk ze niet op één avond leeg te drinken. De wijn vloeit gewoon vanzelf. Hij is gemaakt van de typisch Portugese druivenrassen alfrocheiro preto en touriga nacional en een perfect voorbeeld van een bescheiden, maar persoonlijke wijn. Een eenvoudige fles, maar een mooi voorbeeld van wat de streek te bieden heeft. Serveer de Evidencia een beetje gekoeld bij warm weer: goed voor de wijn én voor jou!
De natuurlijke wijnen van 'Menina d'Uva'
In het noordoosten van Portugal, in het dorpje Uva ('druif' in het Portugees, en dat is geen toeval) leidt Aline Domingues een heel persoonlijk project in goede banen. Nadat ze de Franse hoofdstad inruilde voor de regio waar haar grootmoeder ooit woonde, richtte ze haar eigen wijndomein op: Menina d'Uva (het meisje van Uva). Daar zou ze haar eigen natuurlijke wijn verbouwen. Beginnen deed ze in de (soms wel honderden jaren) oude wijngaarden van dorpsbewoners die haar hun percelen verhuurden, zodat ze er haar eigen wijnstokken zou kunnen planten, stuk voor stuk biologisch én met de hand. Haar rode Ciste (70% rode en 30% witte druivensoorten, alle inheems) is een perfecte uitdrukking van haar terroir en fermenteert op natuurlijke wijze, zonder toevoeging van gist of andere additieven. Na rijping in inox kuipen wordt de wijn ook handmatig en uitsluitend met behulp van de zwaartekracht gebotteld, zonder klaring of filtering, en met een minimale hoeveelheid sulfieten. Het resultaat is een volle en toch subtiele wijn, en bewijst het grote meesterschap van Aline.
Initiatie Vinho Verde met Anselmo Mendes
In het noordwesten van Portugal, tussen Porto en de Spaanse grens, ligt de appellatie Vinho Verde. Ben je een van de fijnproevers die onze absolute favoriet, de Vinho Verde cuvee Parcela Unica, al hebben geprobeerd? Dan weet je waarschijnlijk al waarom we zo weg zijn van deze wijnstreek. Deze witte wijn is een van de beste uit Portugal. Hij is dan ook geproduceerd door Anselmo Mendes, de meest klinkende naam in de streek. Het druivenras bij uitstek in Vinho Verde is de alvarinho, die niet alleen de Portugese wijnen een passionele toets geeft, maar ook heel wat Noord-Spaanse wijnen (daar wordt de druif 'albariño' genoemd). De cuvee Parcela Unica wordt alleen in de beste wijnjaren geproduceerd, met de beste druiven van de oudste wijnranken. Deze exclusieve wijn heeft een geconcentreerde, complexe en imposante smaak die lang blijft hangen. Bovendien kun je hem lang bewaren. Van deze wijn genieten is een ongeëvenaard elegante belevenis. Zet hem op tafel bij de meest verfijnde gerechten, zoals kreeft, tarbot of sint-jakobsschelpen. Neem het van ons aan: hij is het meer dan waard!
Madeira en de collectie van Barbeito
Voor de avonturiers die niet alleen te land, maar ook ter zee op vakantie gaan, is Madeira een ideale vakantiebestemming ... en eentje waar ook enkele wijnen ons hart hebben gestolen. Op dit vulkanische eiland worden enkele van de meest intense versterkte wijnen ter wereld geproduceerd. De productieprocessen zijn uniek, de druivenrassen inheems en de hoeveelheid wijncollecties en wijnjaren ongelooflijk. Het aanbod op dit eiland is zo complex dat je het best eerst een beetje opzoekwerk verricht voordat je je op deze wijnen stort. Daarom is er 'The Madeira Collection', een assortiment assemblages van Barbeito met oog voor kwaliteit. Barbeito vulgariseert nooit, maar op elk etiket van de van 1 tot 5 genummerde wijnen staat wel een precieze omschrijving die een beeld schetst van wat je drinkt. Ontdek de madeirawijnen met een verfijnde harde kaas, met een mokkadessert of met gedroogd fruit. Of drink ze gewoon zo, want ze zijn ook fantastisch als meditatiewijn.
De porto van Graham's: tijdloos en eigenzinnig
We kunnen het moeilijk over Portugal hebben zonder porto te vermelden. Porto is altijd al een belangrijk deel van het assortiment bij Rob The Cellar geweest. Deze drank wordt namelijk gemaakt door eeuwenoude wijnhuizen die tradities hoog in het vaandel dragen. Ook bij Rob The Cellar hechten we veel waarde aan traditie. In onze moderne wijnkelder die de nieuwste trends volgt, willen we ook het tijdloze aspect van wijn en de vakkennis die ermee gepaard gaat onder de aandacht brengen.
Van alle grote portohuizen is er eentje dat het team van Rob The Cellar bijzonder nauw aan het hart ligt: Graham's. Dit merk werd in 1820 opgericht door de broers Graham en is steeds onafhankelijk gebleven. Sinds 1970 is het merk eigendom van de familie Symington, die het artisanale 'haute couture'-karakter van de porto koste wat het kost wil behouden. Daarmee gaan ze in tegen de tendens die de grote groepen volgen. Elke 'vintage' is een juweeltje, elke assemblage is een doordachte en subtiele creatie.
De befaamde "The Tawny" is hier een uitstekend voorbeeld van. Dit is niet de oudste tawny, maar hij is heerlijk verfijnd en je merkt nog enkele frisse fruittoetsen in zijn aromatische bouquet van gedroogd fruit, was, sinaasappelschil en gekonfijte vijgen. Deze porto is een meesterlijke aanwinst in elke collectie. We willen ook even de speciale cuvee van Graham's vermelden: de 'Natura Reserve'. In Portugal zijn biologische wijnen nog schaars, maar dit is er eentje.
Naast deze cuvees biedt Graham's nog tal van andere buitengewone wijnen aan. Van de 'Quinta dos Malvedos'-vintages van de Stone Terraces-percelen tot de 'Single Harvest 1952' en de legendarische, nog zeldzamere 'Ne Oublie' van de oogst van 1882. Je leest het goed: deze wijn is meer dan 135 jaar oud! Hier spreken we dus niet zomaar over traditie, maar over een authentiek stukje geschiedenis.