Na de wijnjaren 2009 en 2010, die door zelfs de meest doorgewinterde wijnkenners de hemel in werden geprezen, verloren de influencers en trendsetters een tijdje hun interesse in de bordeauxwijnen. Door een paar verleidelijke nieuwkomers in de wijnwereld, een beetje te veel hout en een paar minder geslaagde wijnjaren in Bordeaux verdwenen de wijnen uit deze streek wat naar de achtergrond. Bordeaux was 'out'. Gelukkig is de reputatie van wijn niet alleen gebaseerd op trends. In België zijn de wijndrinkers ook kenners. En de Belgen hebben de beste bordeauxwijnen nooit opgegeven: wij hebben een eigen mening en smaak. Zo hebben we de producenten ook aangezet om na te denken over hun productieprocessen en hun product steeds te blijven verbeteren. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: in de wijnjaren 2015 en 2016 verscheen Bordeaux weer op het wijntoneel, trendy of niet.

glas wijn Wijnjaar 2015

Alle voorwaarden voor een goed wijnjaar waren vervuld, dus was het zover. De bloeiperiode en vruchtzetting gebeurden vroeg en snel, waardoor de bestuiving efficiënt en gelijkmatig verliep. Daarna volgde een warme en droge juli, zodat de wijnranken voor de vruchtzetting stopten met groeien, maar dankzij het water in de ondergrond waren de omstandigheden niet te extreem. De druivenrassen konden dus rustig rijpen dankzij het warme en droge weer in augustus en september. En tot slot was het mooi maar niet te warm weer tijdens de oogsttijd, waardoor de wijnboeren de oogst op het perfecte moment tijdens de rijping konden plannen. Kortom: de bordeauxwijnen uit 2015 zijn niet te versmaden.

En we hebben nog meer goed nieuws: het wijnjaar 2016 is even goed!

De diversiteit van Bordeaux

Een paar jaar geleden leken de bordeauxwijnen een beetje te veel op elkaar. Velen dachten bij 'Bordeaux' uitsluitend aan een goede rode wijn met een combinatie van fruit, hout en uitgesproken tannines, die een paar jaar in de kelder moest rusten om soepeler en complexer te worden. Maar tegenwoordig merkt de oplettende liefhebber dat er heel wat verschillende soorten bordeauxwijnen zijn naast die traditionele grand cru's, die eigenlijk slechts 2 % van de wijnen uit de streek uitmaken. Crémant, witte bordeaux, rosé, clairet, zoete of likeurachtige bordeaux: er zijn talloze alternatieven voor de rode bordeaux, die zelf ook weer in verschillende stijlen vertakt naargelang van de bodem, de oogst, de assemblage, de rijping en de smaak van de wijnbouwers. Wilt u zelf meer van Bordeaux proeven? Probeer dan iets nieuws met de wijnen van Olivier Cazenave van Château de Bel, de wijnen van Château Turcaud, de wijnen van Clos Puy Arnaud of die van Château Peybonhomme-Les-Tours.

Vanaf 10 euro

We horen het sommigen al zeggen: “Ja, maar bordeauxwijnen zijn zo duur!” Natuurlijk gaan bepaalde grand cru's voor hoge prijzen over de toonbank, maar dat is slechts het allerhoogste topje van de ijsberg. 10 euro volstaat al om een bordeaux met een sublieme prijs-kwaliteitverhouding in huis te halen. En als 20 euro ook niet te veel is, wordt alles mogelijk. Vraag gerust advies aan onze keldermeester, hij toont u graag onze aanraders!