Een heerlijk fris glaasje rosé. Met die paar woorden werd rosé lang herleid tot een ambitieloze drank. Deze wijn was net goed genoeg om op een zonnige dag van te genieten, lekker gekoeld om zijn frisse karakter goed te doen uitkomen en tegelijk eventuele tekortkomingen te verbergen. Maar tijden en gewoonten veranderen, en stilaan krijgt rosé een status waarop zijn witte en rode neefjes jaloers zouden zijn. In elke Franse streek zijn wel hoogstaande roséwijnen te vinden, maar sommige appellaties zetten echt de toon wat kwaliteit betreft.


Tavel en Clairet

Natuurlijk zijn er altijd al lang houdbare roséklassiekers geweest die u bij de meest verfijnde topgerechten kunt schenken, maar die waren eerder de uitzondering dan de regel. Daarbij denken we dan aan de wijnen uit de appellatie Tavel in de Rhônevallei of die uit de appellatie Clairet in de Bordeauxstreek. Deze wijnen hebben een diepe kleur, de frisheid van een rosé en het volle, gestructureerde mondgevoel van rode wijn. Dit zijn van die zeldzame wijnen die schitteren van bij het aperitief tot aan het dessert, zeker als u kiest voor oosterse of Italiaanse smaken.

Provence

De roséwijnen uit de Provence, en dan vooral die uit de streken Bandol, Palette en Bellet, lijken in niets meer op het typische roseetje waar u achteloos enkele ijsblokjes ingooit. Ondanks hun bleke kleur hebben ze een ongelooflijk elegant en complex aroma. Voor de liefhebbers zijn deze roséwijnen ook zeker een paar jaar te bewaren. De gastronomische rosé bij uitstek!

Bubbels

Crémant, champagne, andere schuimwijnen: alles wat bruist, kleurt roze. Steeds meer cuvees combineren de elegantie van bubbels met het complexe aroma van rosé. We hebben trouwens nog een weetje voor u: roséchampagne is de enige roséwijn die wordt geproduceerd door assemblage van witte en rode wijn, terwijl andere rosés worden gemaakt door onmiddellijke persing of 'saignée'.