In het hart van de Ardennen bundelden 5 telers hun krachten om lokaal en biologisch vlees van topkwaliteit aan te bieden. Als de coöperatie Beefriend houden ze de touwtjes stevig in handen – van teelt tot verpakking. Het doel? De Belgische rundvleessector in al zijn aspecten opwaarderen


Rundvlees van de bovenste plank: bio, Belgisch en met liefde geteeld!

De coöperatie Beefriend in het Luxemburgse Libramont is een echt succesverhaal. De oprichters mogen terecht trots zijn op hun producten, die in de smaak vallen bij beenhouwers en fijnproevers.

Christophe en Charles Toussaint, Christophe Jerouville, Sébastien Chisogne, Benoît Adam, Yoan Deremiens en Marina Groos hebben samen één doel: biologisch rundvlees van topkwaliteit aanbieden in de korte keten. Om daarin te slagen, volgen ze het productie- en verkoopproces zelf van a tot z op. Van de geboorte van de dieren in België tot het aanbieden van het vlees aan lokale verkopers.

Bij deze 5 families van telers staan de runderen en hun leefomstandigheden centraal. Ze leven dan ook een heel streng lastenboek na. Het vee eet sojavrij voer op basis van gras en granen van de boerderij, de runderen staan minstens 7 maanden per jaar in de wei, de kalfjes blijven 6 maanden bij het moederdier … De omstandigheden zijn dus optimaal!

Parthenaise, Rouge des Prés, Blonde d’Aquitaine, Limousine, Charolaise: iedere partner fokt een specifiek ras dat het terroir en de knowhow van zijn familiebedrijf weerspiegelt.

De coöperatie legt niet alleen haar dieren in de watten, ze ziet er ook op toe dat iedereen in de keten correct wordt betaald. Beefriend heeft het label 'Prix Juste Producteur' dus dubbel en dik verdiend!

Rechtstreeks van de boerderij naar Rob

Onze hoofdbeenhouwer Jérôme Rayet selecteerde voor Rob rundvlees van het ras Parthenaise, dat uit de streek Deux-Sèvres in Frankrijk komt.

Christophe en Charles Toussaint kweken dit rustieke ras met veel enthousiasme op hun familieboerderij in Recogne, die al sinds 2018 een biolabel heeft.

Voor onze professionele beenhouwers heeft dit helderrode vlees veel andere kwaliteiten naast zijn heerlijke smaak. Het is licht doorregen, heeft fijne vezels en is uitzonderlijk mals. Bovendien is dit magere vlees rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren.

Gegrild ribstuk, in de pan gebakken lendenbiefstuk, carpaccio van rosbief … Fijnproevers zullen volop genieten van de subtiele toetsen van appel en paddenstoelen in dit premiumvlees, dat je enkel in de beste beenhouwerijen vindt.

Het favoriete stuk van onze beenhouwers

We zouden je graag één stuk vlees in het bijzonder kunnen aanraden, maar ze zijn eigenlijk allemaal uitzonderlijk. Tournedos, entrecote, filet pur, lendenbiefstuk, schenkel, ribstuk …

Onze beenhouwers verwerken elk stuk van het karkas. Vertel hen wat je gaat klaarmaken en met veel plezier raden ze je het beste stuk vlees aan.

Voor ons recept voor parmentier van runderstoof met draakpeper is dat zonder enige twijfel het schouderstuk.


Je vindt het rundvlees van Beefriend in onze beenhouwerij en in onze e-shop.