De ontmoeting tussen Rob The Gourmets’ Market en Noémie, Denis en Steven van BIGH vond een paar jaar geleden plaats, toen het project nog in zijn kinderschoenen stond. Hun idee en hun dynamisme zijn doorslaggevend geweest voor een succesvolle samenwerking. 

Bijna 4 jaar later spreekt ons producthoofd Fruit en Groenten, Didier Sperandieu, nog steeds met laaiend veel enthousiasme over hun aanpak: daar ze een volledige controle behouden van zaadje tot productie en met een korte keten werken kunnen ze seizoensgebonden en kwaliteitsvolle producten aanbieden met een authentieke smaak en super vers. Didier Sperandieu:De missie van BIGH sluit perfect aan bij de onze. Het mag dus niet verbazen dat wij één van hun eerste klant zijn geworden.”.


Een innoverende aanpak

Deze innoverende en 100 % duurzame stadsboerderij bevindt zich op het dak van Foodmet in Anderlecht. Daar kweken ze groenten, kruiden, fruit en vis. Om dit in perfecte symbiose te doen, passen ze het biologische systeem aquaponics toe.

BIGH legt dit concept kort uit:Aquaponics (of aquacultuur) is het combineren van vis- en plantenkweek, waardoor we sterk op water en meststoffen kunnen besparen. Dit allemaal vanop een dak, waar we gebruik maken van de restwarmte van het gebouw, het regenwater en de zonne-energie.

Daarnaast hebben ze ook ook gekozen voor 100% duurzame verpakking. 

Kraakverse producten

De oogst gebeurt slechts afhankelijk van de aanvraag. De producten worden ook niet gekoeld en ondergaan dus amper temperatuurschommelingen, waardoor elk product een ongeëvenaarde versheid en textuur behoudt. De producten die ‘s nachts of bij zonsopgang worden geoogst, liggen dezelfde ochtend nog bij Rob in de rekken.

Afhankelijk van het seizoen vindt u de volgende producten tegen marktprijs in onze winkel:

- Aromatische kruiden (vanaf midden april) om je gerechten op smaak te brengen : basilicum, peterselie, koriander, tijm, pistou en andere soorten in de loop van het jaar.

- Verschillende soorten tomaten met een unieke smaak dankzij het aquaponics systeem (juni tot eind november): rode kerstomaten, gele kerstomaten, cocktail- en kleine tomaten.

- 3 variëteiten van aubergines, geteeld dankzij de restwarmte van het onderliggende gebouw die steeds voor een knusse 24°C zorgt: de klassieke aubergine, de witte aubergine en de gestreepte aubergine.  

PS: wist je dat BIGH voor Building Integrated GreenHouses staat. De stichters kozen deze naam om de nadruk te leggen op het belang van stedelijke serres als intelligent, modern en geoptimaliseerd onderdeel van een gebouw.