Het seizoen van de daslook is begonnen! Een mooi én lekker wild plantje dat verrassend veelzijdig is en we dus zeker eens van wat dichterbij moeten bekijken. De Kelten en de Romeinen kenden de geneeskrachtige eigenschappen van daslook al en ook wij fijnproevers zijn er helemaal weg van!

Opgelet: ook beren houden van daslook ...

Daslook noemen we ook wel wilde look, boslook… of beerlook. Dit groene plantje met witte bloempjes groeit namelijk rond de periode waarin de beren uit hun winterslaap ontwaken. Volgens het volksgeloof gaan die meteen op zoek naar daslook om de gifstoffen die zich tijdens hun langgerekte rustpauze hebben opgestapeld uit hun lichaam te drijven.

Een geschenkje van Moeder Natuur!

Gelukkig hoeven wij ons niet in het territorium van deze indrukwekkende roofdieren te wagen om deze geneeskrachtige wilde plant te plukken. De natuur schenkt ons daslook in overvloed in onze eigen bossen, op de oevers van beekjes en vijvers, en zelfs in de schaduwrijke hoekjes van onze eigen tuinen. Let wel op: verwar daslook niet met meiklokjes, want die zijn giftig! Handige tip: van eind maart tot midden mei vind je dit geurige plantje gemakkelijker bij Rob ...

De lente, het seizoen van de daslook!

Vanaf midden maart laten de eerste daslookblaadjes zich al zien. Wanneer ze jong en vers zijn, smaken ze zo zacht dat wij ze het liefst gewoon rauw eten. Een maand later verschijnen de bloemknopjes, die vervolgens openbloeien in mooie, witte bloempjes. Daarmee kunnen we ook creatief aan de slag in de keuken, als decoratie of als smaakmaker.

Elk deeltje van daslook is eetbaar

Daslook heeft een veel zachtere, minder scherpe smaak dan knoflook. Bovendien is elk deel van de plant eetbaar. De blaadjes, de steel, de knop, de bloempjes en zelfs de bol: niets gaat verloren!

Spoel de plant goed onder koud water voor gebruik en knijp het water er voorzichtig uit. Een gouden recepttip: laat daslook niet te lang koken. Als je hem in een gratin of quiche gebruikt, verliest hij zijn delicate smaak!

  • De blaadjes: kies voor jonge daslookbladeren. Rol ze eerst op en snij ze in flinterdunne reepjes met een mes, zoals je bij basilicum doet. Ze smaken heerlijk in een salade, plattekaas of 'maître d'hôtel'-boter. Gebruik oudere blaadjes om je ossobuco, pasta, saus voor scampi's, omelet of quiche op smaak te brengen. Met daslook kent je culinaire creativiteit geen grenzen!
  • De steel: knip deze in korte stukjes, liever met een schaar dan een mes, om ze niet te pletten. Meng de stukjes steel bijvoorbeeld met babyspinazie.
  • De knop: als je daslookknoppen bewaart in gearomatiseerde azijn, blijven ze knapperig. Niet te versmaden bij huisbereide paté of andere charcuterie.
  • De bloempjes: deze zorgen niet alleen voor een mooie, speelse toets op je bord, maar geven ook je olijfolie of azijn een heerlijk aroma.
  • De bol: net zoals bij lente-uitjes is ook de lange 'bol' van daslook eetbaar. Denk eraan: als je hem compleet met zijn wortels uittrekt, loop je het risico dat de plant volgend jaar niet meer teruggroeit!

Enkele tips om daslook te bewaren ...

Wil je ook langer van daslook kunnen genieten? Er zijn verschillende manieren om de plant te bewaren:

  • Vers: heb je de daslook zelf geplukt? Maak er een boeketje van en bewaar het meerdere dagen in de koelkast, in een glas met een bodempje water. Vergeet niet regelmatig het water te verversen! Je kunt de daslook ook meteen verwerken in een pesto met parmezaan, pijnboompitten en olijfolie.
  • Ingevroren: maak de hele blaadjes goed schoon, droog ze af en steek ze in een diepvrieszakje. In de vriezer kun je ze tot het volgende seizoen bewaren! Als je de blaadjes fijnsnippert of mixt, kun je ze ook mengen met olijfolie en er ijsblokjes van maken. Wat daslook nodig? Laat gewoon zo'n blokje ontdooien.
  • Gedroogd: leg de blaadjes op een bakplaat, zet ze op een zeer lage temperatuur in de oven en maak er vervolgens poeder van. Opgelet: bij deze methode gaat de smaak grotendeels verloren.

Ontdek hier het snelle daslookrecept van onze chef.

Groene asperges, daslook en gepocheerd ei

Ingrediënten (4 personen):

20 groene asperges (uit Pertuis)

4 eieren

8 blaadjes daslook

Peper en zout

Olijfolie

12 parmezaankrullen

Bereiding :

Schil de asperges tot op 2 à 3 cm van de kop en bak ze 6 tot 7 minuten lang in een pan op een zacht vuur. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de daslook toe aan het einde van de kooktijd van de asperges en bak de blaadjes 30 tot 40 seconden mee om ze te laten slinken.

Pocheer de eieren 3 tot 4 minuten lang in licht kokend water met azijn en zet ze daarna koel weg.

Schik de asperges op een bord met de daslook, het lauwe gepocheerde ei en enkele stukjes parmezaan. Giet er als afwerking een scheutje olijfolie over.

 

Deze wilde seizoensplant, die je als groente of als smaakmaker kunt eten, ligt in de lente regelmatig bij ons in de rekken. Wil je zeker weten of deze lentelekkernij nog op voorraad is? Bel dan voor je langskomt even naar Didier Sperandieu, het hoofd van onze fruit- en groenteafdeling!

Bel op 02/761.01.63 of 02/761.01.43