De kans is groot dat u bij Rob The Cellar al een aantal flessen met het alom bekende biolabel hebt gezien. Maar wat betekenen de vermeldingen 'biodynamisch' en 'natuurlijk' die op sommige wijnen prijken? In dit artikel geven we tekst en uitleg, zodat u precies weet hoe milieuvriendelijk deze wijnen zijn.


Conventionele wijn, wat houdt dat in?

Voordat we het hoe en waarom van deze verschillende benamingen uit de doeken kunnen doen, moeten we even stilstaan bij de manier waarop conventionele wijnen worden gemaakt. Spoiler alert: in uw favoriete flessen zit soms meer dan u denkt. Neem er gerust een woordenboek bij als u het contra-etiket leest: additieven, stabilisatoren, correctoren, enzymen, suiker, zuur, vitamines en meer vormen samen een mengsel dat nog maar weinig natuurlijk klinkt. Al die toegevoegde middelen beïnvloeden de smaak van de wijn, en dat is niet altijd een goede zaak. En dan hebben we nog niets gezegd over industrialisatie, overexploitatie, overproductie en alle andere 'tie'-woorden die wijnen een stuk minder authentiek laten smaken.

Niet alle biowijn is ook echt biologisch

Dat is waar de biologische wijn op het toneel verschijnt. Als een soort moderne groene superheld geeft dit label aan dat de hele wijngaard op een milieubewustere manier werkt. Tot 2012 waren 'wijnen afkomstig van de biologische landbouw' alleen weggelegd voor doorgewinterde wijnliefhebbers die bepaalde garanties wilden over hoe de druiven werden geteeld. Dat is nu wel anders, want tegenwoordig is er een Europees reglement voor het volledige productieproces van biologische wijnen.

Bij de vinificatie zijn er minder toegevoegde producten toegelaten dan bij 'klassieke' wijnen (met name de maximale dosis toegevoegde zwavel is kleiner) en natuurlijk moeten de ingrediënten een biocertificaat hebben. Op de wijngaard zelf zijn pesticiden, insecticiden en herbiciden uit den boze, en ook sommige werkwijzen zijn aan banden gelegd of zelfs verboden. Na een conversieperiode van drie jaar kan een milieubewuste wijnbouwer eindelijk dat vermaarde AB-label (voor 'Agriculture biologique' of biologische landbouw) of het bekende Europese logo op zijn flessen zetten.

De dynamiek van biodynamische wijn

Beeld u een dubbele homeopathische en energiekuur in ... voor druiven. Dat is het idee achter de biodynamie, een concept dat de Oostenrijker Rudolf Steiner in 1920 beschreef in zijn redelijk omstreden werken. Zoals de naam verklapt, gaat de biodynamische landbouw nog iets verder dan de biologische door de energie uit de bodem en de natuurelementen te benutten om de wijnranken optimaal te laten groeien.

Niet alleen is de lijst met toegelaten wijnadditieven veel korter, maar biodynamische labels (zoals Déméter of Biodyvin) hanteren naast de biologische landbouwcriteria ook een aantal eigen regels. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de invloed van de maanfasen, de grootte van de wijnrank en het gebruik van natuurlijke middelen op het veld.

Of u er nu in gelooft of niet, dit soort wijnbouw wordt met succes beoefend door een aantal namen met internationale faam in de wijnwereld. Ze vertroetelen hun wijnranken bijvoorbeeld met meststof van brandnetels en 'bouse de corne' (of 'hoornmest').

(Boven)natuurlijke wijn

U hebt het vast al opgemerkt: natuurwijn, natuurlijke wijn of 'levende wijn' is in opmars. Voor deze radicale, bijna met punk vergelijkbare beweging bestaat nog geen algemeen aanvaarde definitie. Noem het trendy, noem het doordacht: bij natuurlijke wijn staat respect voor al wat leeft centraal, en de populariteit ervan is niet te stuiten.

Op deze domeinen, die vaak redelijk klein worden gehouden, gebruiken de wijnbouwers geen enkel chemisch product. Geen kunstmest op de wijngaard, geen zwavel om de gisting te stoppen of de wijn voor het bottelen te beschermen ... Alleen druiven, druiven en nog meer druiven. Daardoor proeft u in deze wijnen niets dan de pure smaak van het fruit en het terroir. Er gaat dus veel meer aandacht naar de wijnranken, er komt veel meer werk bij kijken en de grootte van de oogst is minder regelmatig. Maar dankzij die aanpak zijn de bodem en de druiven – en de wijnbouwers! – volledig vrij van chemische additieven én worden de vruchten gegarandeerd op een gezonde, duurzame manier geteeld.

Omdat natuurlijke wijnen geen beschermende additieven bevatten, zijn ze vatbaarder voor veranderingen tijdens hun levensduur. Maar hun fruitige palet is werkelijk onvergelijkbaar: deze cru's zijn instinctiever, sappiger, complexer en beter verteerbaar. De wijnbouwers die deze methode met succes weten toe te passen, kunnen uitkijken naar een veelbelovende toekomst door hun druiven zonder poespas te vinifiëren.

 

Zin om wat u geleerd hebt in de praktijk toe te passen?


Elk kwartaal ontdekt u in The Original Wine Box by Rob een nieuwe selectie biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen, met liefde samengesteld door onze keldermeester Julien Depaepe. De eerste box neemt u mee naar de Montagne de Reims om een levende champagne met millésime te proeven. Daarna gaat u op reis naar Tokio met een levendige witte wijn die straalt in zijn eenvoud. En tot slot beklimt u de steile hellingen van de Haute-Savoie met een rode klassewijn van inheemse druivenrassen. Drie exclusieve topflessen beschikbaar in beperkte oplage. Te bemachtigen vanaf mei 2022. Wees er dus snel bij!


The Original Wine Box by Rob is voor € 89,95 verkrijgbaar in onze e-shop en bij Rob The Cellar.

 


Wilt u nog meer duurzame wijnen ontdekken? Neem dan een kijkje in onze e-shop of kom naar Rob The Cellar.