Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Wijnen van het platteland
BELGISCHE WIJNEN
Zou het kunnen dat België in de verre (of iets minder verre) toekomst het nieuwe wijnmekka wordt?
Praten we ooit even lovend over een côte-de-sambre-et-meuse of over de Hagelandse wijnen als over de wijnen uit Saint-Julien of La Romanée? Misschien wel. Zo ver zijn we nog niet, maar we zijn goed op weg.
KLIMAATVERANDERING: ÉÉN VOORDEEL
De kwaliteit van de Belgische wijnen wordt steeds beter, en daar heeft de klimaatopwarming vast mee te maken.
Het wordt warmer in onze streken en de zomers worden droger. Hoewel het weer nog steeds erg kan schommelen, heeft dit een positieve invloed op de wijnbouw en de rijping van de druiven.
Meer zonlicht zorgt voor rijpere druiven, minder vochtigheid betekent dat de wijnranken minder snel ziek worden.
WANNEER BEGON DE WIJNTEELT IN BELGIË?
De Belgische wijngaarden bestaan al een tijdje. Vermoedelijk werden de eerste wijnranken geplant door de Romeinen, die overal waar ze zich vestigden wijn wilden maken. In de middeleeuwen kwam de wijnteelt pas echt op gang, voornamelijk in het prinsbisdom Luik.
Maar door oorlogen en het klimaat raakte de wijnteelt op de achtergrond, en onder Napoleon verdween de Belgische wijn bijna volledig van het toneel. Hij krikte liever de handel in wijnen uit de Bourgogne en de Champagnestreek op.
Tot een twintigtal jaar geleden, toen de Vlamingen de Belgische wijnteelt nieuw leven inbliezen.
BELGIË HEEFT EINDELIJK ZIJN EIGEN APPELLATIES! In 2008 kreeg België een paar appellaties voor mousserende wijnen: 'crémants de Wallonie', 'vin mousseux de qualité de Wallonie' en 'Vlaamse mousserende kwaliteitswijn'. En we hebben er ook voor gewone wijnen: de 'Vlaamse landwijnen' in Vlaanderen en de 'Vins de Pays des jardins de Wallonie' en 'Vins des Pays de Wallonie' ten zuiden van de taalgrens. |
DE DRUIVENRASSEN
In België zijn de wijngaarden op twee manieren samengesteld:
- traditionele druivenrassen, waarvan de populairste chardonnay, pinot noir en pinot gris zijn;
- de kruisingen, die meestal uit Duitsland komen. Deze hybriderassen zijn aangepast aan een kouder, vochtiger klimaat, zoals de regent, solaris, müller-thurgau, bronner, johanniter, kerner, dornfelder …
EEN BLOEIENDE PRODUCTIE
2018 was een uitzonderlijk jaar, net zoals 2015! De druiven waren mooi, de oogst was groot: meer kan een wijnbouwer zich niet wensen. In België worden nooit enorme volumes geproduceerd. Ook de totale oppervlakte van onze wijngaarden is niet zo groot: in Wallonië worden momenteel meer dan 2 miljoen flessen geproduceerd op meer dan 350 ha, verdeeld onder zo'n 130 professionele wijnbouwers.
De Belgische wijnen zijn aan een stevige opmars bezig: in tien jaar tijd is het volume vervijfvoudigd, wat duidelijk aantoont dat ondernemers steeds meer geloven in de toekomst van onze wijnteelt.
Het is niet langer een hobby voor wijnliefhebbers, maar een echt ambacht. Vandaag de dag wordt 40% van de Belgische wijn in Vlaanderen geproduceerd en 60% in Wallonië.
In 2017 bestond de productie uit 40% mousserende wijnen, 40% witte (niet-mousserende) wijnen, 17% rode en 3% roséwijnen. Die verhoudingen zijn toe te schrijven aan ons klimaat: witte druiven worden sneller rijp.
DE BEKENDSTE BELGISCHE DOMEINEN
De bekendste Belgische wijn is ongetwijfeld de befaamde Ruffus van Vignoble des Agaises in Haulchin, dicht bij Binche. Daar worden mousserende wijnen van onnavolgbare kwaliteit geproduceerd die weliswaar geen 'champagne' mogen heten, maar wel erg dicht bij de kwaliteit van deze traditionele Franse wijn aanleunen.
In Wallonië verdienen nog een aantal namen zeker een vermelding: Chant d’Eole, Château Bon-Baron, Ry d’Argent, Château de Bioul, Domaine du Chenoy, La Falize, Vin de Liège …
In Vlaanderen is Wijnkasteel Genoels-Elderen een van de pioniers. Daarnaast zijn Chardonnay Meerdael, Domaine Entre-Deux-Monts, Clos d'Opleeuw, Schorpion, en Aldeneyck uitstekende voorbeelden van de Vlaamse wijnbouw.
HOE ZIET DE TOEKOMST ERUIT?
De Belgische wijnen worden steeds beter en krachtiger. De voorbije jaren kreeg België er een aantal wijndomeinen bij die in niets moeten onderdoen voor hun Franse buren.
Alleen zijn de prijzen wat hoger, omdat de opbrengst hier lager is. Bij ons lijden de wijngaarden namelijk nog te vaak onder vorst, hagel of een te hoge vochtigheid.
Bij Rob staat er een uitgelezen selectie Belgische wijnen voor je klaar. We hebben alleen de beste wijnen uitgekozen, zodat je gegarandeerd trots kunt zijn wanneer je een fles wijn uit ons eigen landje kraakt!