Bulgur, afkomstig van het Turkse woord bulgur, ook boelgoer, boulgour, borghol of burghul genaamd, is een bijproduct van harde tarwe die gepeld, gestoomd, gedroogd en tot slot fijngestampt wordt.

Bulgur heeft een fijne of grove korrel, kan bruin of wit van kleur zijn en wordt bereid door de korrels te koken of te laten zwellen. Bulgur koken doe men zoals rijst in tweemaal zijn volume aan water totdat het water volledig verdampt is.

Bulgur wordt heel vaak gebruikt in gerechten uit het Midden-Oosten, vooral in de Libanese keuken (taboulé, kebbé, mjadra met bulgur...). Er bestaat ook een Tunesisch gerecht dat borghol heet. Dit is een tomaten soep waarin de bulgur gemengd is met kikkererwten, harissa en knoflook en op smaak gebracht werd met specerijen.

In de meeste rijstgerechten kan men de rijst vervangen door bulgur. 

Spelt, ook het "graan van de Galliërs" genaamd, is een graansoort. De plant behoort tot de grassenfamilie en is nauw verwant aan tarwe, maar is wel bekleed (de korrel blijft bedekt met het kaf tijdens de oogst).

Spelt wordt vaak de "kaviaar der granen" genoemd en heeft een notensmaak. In de keuken wordt spelt vooral gebruikt als ingrediënt in soepen, en past het uitstekend bij groenten. Het doet smaken en geuren sterker uitkomen. Overheerlijk in koude slaatjes, rijst met eekhoorntjesbrood en risotto. Zelfs wanneer spelt gaar is, blijft deze lichtjes krokant. Gaat heel goed samen met rode wijn.

Gepelde speltkorrels kunnen ook gemalen worden voor de vervaardiging van deegwaren, brood en koekjes. Voor de vervaardiging van brood op basis van speltmeel is er minder water nodig omdat het deeg de neiging heeft om "los te laten" en te kleven.

Speltmeel wordt ook gebruikt voor de industriële vervaardiging van suikerwaren.

Daarnaast is spelt een echte superfood,  want het heeft een uitzonderlijke voedingswaarde.

Het bevat meer eiwitten, maar ook meer magnesium, zink, ijzer en koper dan zijn "grote broer" tarwe. De eiwitten van spelt zijn rijker aan lysine, een essentieel aminozuur, dan andere graansoorten.

Vaak verbouwd in de biologische landbouw en gezien als de voorloper van harde tarwe. De verkoopbenaming kamut verwijst naar een cultivar, met andere woorden naar een variëteit van khorasan tarwe en dus niet naar alle khorasan tarwesoorten.

Kamut wordt in de praktijk op dezelfde wijze gebruikt als tarwe. Zo vind je kamut in verschillende vormen: hele korrels (bulgur, gries, vlokken...), gepofte korrels in sommige muesli  of als meel in brood,gebak en deegwaren.

Kamutmeel heeft een geelachtige kleur en lijkt eerder op fijn griesmeel.

Ook de zachte en lichtjes zoete smaak is heel bijzonder en doet denken aan hazelnootboter.

Er bestaat nog altijd verwarring over de term “Kleine Spelt” of Eenkoorn (Triticum Monococcum) en Spelt (Triticum Spelta). Deze twee gelijkaardige benamingen hebben betrekking op totaal verschillende producten.

Van nature rijk aan vetten, eiwitten en koolhydraten is de kleine spelt een graan met een hoge energie- en voedingswaarde. 100 g levert de hoeveelheid eiwitten die uw lichaam dagelijks nodig heeft. Zijn vetgehalte is 2 keer hoger dan dat van tarwe... Zijn rijke vezelgehalte zorgt voor een goede vertering van het graan, en bevat het bovendien ook zeer weinig gluten.

Daarnaast heeft de kleine spelt een rijke en evenwichtige samenstelling in mineralen: 4 keer meer magnesium dan bruine rijst, 5 keer meer fosfor dan soja. Wist u dat 100 g kleine spelt evenveel calcium bevat dan twee glazen melk? Zijn eiwitgehalte levert ons lichaam 8 essentiële aminozuren door de aanwezigheid van lysine, dat vaak ontbreekt in de meeste granen.

Net zoals spelt rijst de kleine spelt niet bijzonder goed bij het bakken van bijvoorbeeld brood. Bakkers mengen het vaak met tarwe om een luchtiger brood te verkrijgen. 

Quinoa wordt beschouwd als een pseudograan omdat het niet tot de grassenfamilie, maar tot die van de bieten en spinazie (ganzenvoetfamilie) behoort.

Quinoa is gemakkelijk verteerbaar, bevat geen gluten, is vetarm en rijk aan ijzer en eiwitten. Quinoa bevat gemiddeld 16 tot 18 % eiwitten. Het bevat ook alle essentiële aminozuren die een mens nodig heeft.

Quinoa heeft de textuur van kaviaar en een lichte hazelnootsmaak. Quinoa moet voor consumptie gespoeld worden in water om de bittere smaak weg te nemen.

Wordt bij voorkeur 20 tot 30 minuten, afhankelijk van het gebruik, gekookt in driemaal zijn volume aan water. Quinoa kan rijst, gries of deegwaren vervangen als bijgerecht.