In de wereld van de banketbakkerij is vanille even kostbaar als saffraan in de gastronomie. Net zoals saffraan wordt vanille namelijk steeds duurder. Dat is een logisch gevolg van de marktsituatie: hoewel de vanilleproductie daalt, blijft de vraag hetzelfde. Toch kun je met dit ene ingrediënt zelfs het meest eenvoudige gebak een onweerstaanbare smaak geven. Dat is de prijs wel waard, nietwaar?

Vanille in al haar vormen

Er bestaan verschillende soorten vanille. Zo is er bijvoorbeeld gemalen gerijpte vanille, een vanillesoort die maandenlang is gerijpt volgens een natuurlijk bewaarproces. Tijdens deze periode vormen zich vanillinekristallen op het oppervlak van het vanillestokje. Deze vanille is van uitzonderlijke kwaliteit en smaakt heerlijk: ze heeft de meest intense geur van alle vanillesoorten.

Iedereen weet wel wat vanillesuikeris: deze variant wordt erg vaak in de banketbakkerij gebruikt. Maar wist je ook dat je deze suiker gemakkelijk zelf kunt maken? Splijt gewoon een vanillestokje in twee (de zaadjes kun je erin laten of voor gebruik verwijderen) en laat de helften minstens tien dagen lang in suiker liggen. Met dit eenvoudige trucje weet je steeds zeker dat je echte vanillesuiker in handen hebt en geen 'kunstmatige' vanillesuiker. Er zijn namelijk heel wat producten op de markt met misleidende ingrediëntbenamingen, zoals 'vanillearoma' of 'natuurlijk vanillearoma'.

In de fruit- en groenteafdeling kun je ook verse vanille kopen. Deze is jonger en heeft daarom een meer uitgesproken smaak dan de vanille in de kruideniersafdeling.

De vanillelanden

Vanillesoorten uit verschillende landen hebben niet alleen een verschillende smaak, ze zien er ook vaak anders uit. Vanille uit Tahiti is bijvoorbeeld erg groot en vlezig en heeft een bloemachtig aroma met een vleugje anijs. Mexicaanse vanille is een van de oudste soorten, want deze smaakmaker is oorspronkelijk uit dit Latijns-Amerikaanse land afkomstig. Deze vanille heeft een chocoladeachtige smaak met toetsen van in alcohol gemarineerde krenten. Vanille uit de Comoren is groot, plat en bevat veel vanilline, waardoor deze variant een intensere smaak heeft. Hierin herken je toetsen van onderhout, bessen of humus en afhankelijk van het productiegebied kan de vanille iets pittiger smaken. Deze soort past perfect bij wit vlees of vis. Vanille uit Madagaskar is de meest bekende soort, want dit eiland produceert ongeveer 85% van de wereldwijde voorraad vanille. Deze variant wordt ook wel 'bourbonvanille' genoemd en heeft een geur en smaak die bij heel wat mensen mooie herinneringen aan hun kindertijd oproept.

De voordelen van vanille

Vanille staat ook bekend om haar gezonde eigenschappen. Net zoals chocolade werkt vanille namelijk als een antidepressivum. Het product verbetert ook de cognitieve vaardigheden door het geheugen en de concentratie te stimuleren en vermoeidheid tegen te gaan. En tot slot stimuleert vanille de spijsvertering en wakkert het de eetlust aan!

Hoe bewaar ik vanille?

Vanille is erg kwetsbaar, dus bewaar je dit product het best op een droge, donkere plek. Zorg er ook voor dat er geen lucht aan de vanille kan door de stokjes bijvoorbeeld in een hermetisch gesloten glazen flesje te bewaren. Een glazen flesje met een kurken stop volstaat helaas niet: deze zijn wel mooi, maar ze werken vochtontwikkeling in de hand. Als alternatief kun je een metalen doosje gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat het klein genoeg is, zodat er niet te veel lucht bij de vanille in het doosje zit.

Bekende klassiekers met een originele toets

Om je het water al in de mond te laten lopen, stelt onze chef je deze twee grote dessertklassiekers voor die met een stokje kwaliteitsvanille niet te versmaden zijn:

En als bonus geeft onze marketingverantwoordelijke je dit hartige recept dat gegarandeerd een schot in de roos is bij het diner: kalfsblanquette met een kokos-vanillesausje.