Zaterdag 4 mei in het teken van Japan: vier het begin van het Reiwa-tijdperk mee met Rob

Op 30 april doet de Japanse keizer Akihito afstand van de troon en komt er een einde aan het Heisei-tijdperk ('vrede overal'). De volgende dag wordt zijn oudste zoon, Naruhito, tot keizer van Japan gekroond en begint het nieuwe tijdperk Reiwa. Die naam staat voor harmonie en hoop.

Om dit historische moment te vieren, hijsen we bij Rob de Japanse vlag en zetten we het nieuwe tijdperk in met een degustatiedag van verschillende hoogstandjes uit de Japanse keuken.

Traditionele Japanse gerechten

  • Heeft de Aziatische keuken voor jou al lang geen geheimen meer? Of is het net omgekeerd en zijn dit soort gerechten onbekend terrein? Probeer dan zeker eens gyoza: gevulde deegzakjes die eerst gestoomd en dan gebakken worden. Meestal wordt gyoza gevuld met kool en varkensvlees en op smaak gebracht met knoflook, ui, gember, sake en soja. Deze zaterdag proef je bij Rob een variant met garnalen van Magyroose en andere Aziatische lekkernijen.
  • Kobe-rundvlees: dit extreem mals vlees dat in de mond smelt stamt af van het unieke runderras Tajima-gyu dat wordt gekweekt in de provincie van Hyogo (waarvan Kobe de hoofdstad is). Dit legendarische vlees moet voldoen aan zeer strenge criteria op het vlak van raszuiverheid, kwekerij, voeding, welzijn en slachtmethoden maar ook op vlak van export (slechts toegestaan sinds 2014). Rob is momenteel de enige winkel in België die het vlees verkoopt (B2C), en volgt hierbij de officiële en zeer gecontroleerde handelskanalen van dit uitzonderlijke product.
  • De drie belangrijkste ingrediënten in de Japanse keuken zijn rijst, soja en zeewier. Op zaterdag 4 mei ontdek je ze bij Rob in verschillende vormen.
    • Wist je dat sushi een Japans gerecht is dat bestaat uit shari (rijst met azijn) en neta (meestal rauwe vis, zeevruchten of groenten)? In Japan is sushi een klassegerecht waarvoor uitsluitend ingrediënten van de allerbeste kwaliteit worden gebruikt. En bij Rob geldt hetzelfde: kom zelf kijken hoe we elke dag onze sushi 'made by Rob' bereiden met alleen de beste ingrediënten!
    • Net zoals rijst komt zeewier overal in de Japanse keuken voor. De twee bekendste soorten zijn nori en wakame, maar bij Rob kun je exclusief het uitgebreide assortiment geroosterd zeewier van Clearspring ontdekken. Dit zeeproduct smaakt op zich al heerlijk, maar probeer het zeker ook bij sushi, in een salade of in soep. Zeewier heeft niet alleen bewezen gezondheidsvoordelen (zeewier is rijk aan antioxidanten en een belangrijke bron van vezels), maar is ook een delicaat culinair product met een erg verfijnde smaak. Ideaal om je gerechten subtiel op smaak te brengen!
    • In Japan wordt soja op heel wat verschillende manieren gegeten: als condiment (sojasaus), als groente (edamame), als plantaardige eiwitten (tofoe) of als specerij (miso). Door zijn vrij uitgesproken smaak is miso, een pasta van gefermenteerde soja, een onmisbaar ingrediënt bij elke Japanse maaltijd. Het bekendste gerecht dat met miso wordt gemaakt is misosoep, maar het is ook een uitstekende marinade voor vis, vlees en groenten. Deze zaterdag ontdek je bij ons de subtiele smaakverschillen in de miso's van het merk Clearspring.

Typisch Japanse dranken

  • Heb je ooit Japanse sake geproefd? Verwar deze drank zeker niet met de Chinese sterkedrank! Japanse sake is een gefermenteerde rijstdrank met een alcoholpercentage tussen 13° en 17°. Kom dit weekend enkele soorten degusteren bij de kenners van de Sake Sommelier Association, de eerste Europese vereniging die een opleiding over Japanse sake biedt. Ze stellen je 6 verschillende soorten sake voor: drie moderne en drie traditionele, waarvan er twee warm worden geserveerd. Ook zal een Japanse brouwster van brouwerij Umetsu Shuzo aanwezig zijn om uit te leggen hoe je hun saké volgens de regels van de kunst drinkt.
  • De voornaamste alcoholhoudende drank die het meest wordt gedronken in Japan: ontdek dit weekend vier speciale Japanse bieren die nu exclusief bij Rob verkrijgbaar zijn.
  • Tot slot kunnen we het niet over de Japanse keuken hebben zonder thee te vermelden. Groene thee, matcha... Ontdek het volledige biologische thee-assortiment van het merk Clearspring bij Rob. We geven je alvast een tip mee om een geslaagd kopje Japanse thee te zetten: kook het water, laat het afkoelen tot 60-80°C en laat dan de theeblaadjes erin trekken. Zo voorkom je dat de catechine in de blaadjes de thee een te bittere smaak geeft.