Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Japanse Sake
Een eeuwenoude kunst met springlevende smaken.
Japanse sake valt niet te vergelijken met zijn ‘Chinese’ tegenhanger, een sterke, gedistilleerde alcohol die in Aziatische restaurants als digestief wordt aangeboden.
Japanse sake is een drank gemaakt van gefermenteerde rijst.
Sake heeft doorgaans een alcoholpercentage van 13° tot 17° en kan tijdens de hele maaltijd gedronken worden, van het aperitief tot het dessert.
De schenktemperatuur van sake ligt tussen 5 en 55 °C.
Sake slaagt er met zijn uitgelezen verfijndheid in de smaak van gerechten uit de Japanse, maar evenzeer de Belgische of Franse keuken, naar een hoger niveau te tillen en de umamismaak naar boven te halen.
KOM BIJ ROB KENNISMAKEN MET DE BETOVERENDE WERELD VAN DE JAPANSE SAKE
Als het op gastronomie aankomt, laten Japanners niets aan het toeval over. Een nauwkeurig en perfectionistisch volk, dat al bijna 1.800 jaar de kunst van het sakebrouwen beoefent.
Om de verschillende nuances te begrijpen en de beste referenties te kiezen, werkt het team van Rob samen met connaisseur Frédéric Habay, SSA sake sommelier.
Deze kenner van Japanse rijstwijn kreeg in 2015 een certificaat van de ‘Sake Sommelier Association’ en pendelt momenteel tussen Japan en ons land. Hij is de best mogelijke partner om de fascinerende wereld van de sake beter te begrijpen. Dankzij deze nauwe samenwerking biedt Rob een selectie van Japanse 100% Junmai-sakes (zonder toegevoegde alcohol) van hoge kwaliteit.
METHODES UIT DE 11E EEUW
Sake is een gefermenteerde drank op basis van rijst, gist en Koji-kin (microscopische zwam of edele schimmel die gebruikt wordt om rijstzetmeel om te zetten in suikers).
De rijst wordt geselecteerd door de Toji (meestersakebrouwer) en na de oogst gepolijst, gewassen, geweekt, gestoomd en vervolgens afgekoeld.
Vervolgens is het aan de Toji om zijn talenten boven te halen: eerst bij het maken van de koji (gekookte rijst die met koji-kin wordt bepoederd voor de versuikering), daarna bij het activeren van de gist en tot slot bij het gistingsproces.
Daarna volgt de persing, filtering, klaring, rijping, reductie om uiteindelijk tot de botteling te komen.
EVEN GROTE VERSCHEIDENHEID ALS WIJN
De categorieën zijn talrijk en de indeling hangt in de eerste plaats af van de productiemethode. Naast de vier basisingrediënten zijn er honderden criteria die een rol spelen bij het eindresultaat.
Of u nu houdt van een frisse, hedendaagse en fruitige sake, of eerder fan bent van een karaktervolle traditionele sake die warm wordt geserveerd: een Japanse sake kan bekoren als een verfijnde en subtiele drank, maar kan evengoed rijk en complex in de mond smaken, net als een grand cru.Japanse sake biedt een fantastisch smaakpalet zonder weerga!
SAKE DOMPELT U ONDER IN DE ‘UMAMI’, DE VIJFDE SMAAK
Brillat Savarin ontdekte umami in 1848 en professor Kikunae Ikeda slaagde er in 1908 deze vijfde smaak te isoleren; umami onderscheidt zich van de andere vier smaken (zoet, zout, bitter en zuur) als een omhullende, blijvende smaak die ons water in de mond doet lopen.
Umami, een intense smaak die uw smaakpapillen triggert - een smaakbom, net zoals een goed stuk gegrild vlees, een bord truffels, zeevruchten, look, Parmezaan,…
Wanneer sake bij de maaltijd wordt geserveerd, is de uitdaging om het eten naar een hoger niveau te tillen en deze umami naar boven te laten komen.
Het is de grote hoeveelheid aminozuren in Japanse sake (vijf keer meer dan in wijn) die in combinatie met de natuurlijke stoffen in ons eten ons smaakplezier een boost geeft.
UITZONDERLIJKE SAKES OM PERFECT TE COMBINEREN
Weinig mensen in het westen kennen de wereld van de Japanse sake echt goed.
Er zijn tal van mogelijkheden om sake te combineren, zowel met de Aziatische, Japanse als Franse gerechten.
Sake gaat prachtig samen met schaaldieren en vis, maar ook met groenten, kaas, vlees, gevogelte en zelfs chocolade.
Twijfel dus niet langer en kies een heerlijke sake. Voor elk wat wils!