Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Een rondreisje door de wereld van het bier
Bier, een gouden drank met een lange geschiedenis die naar verluidt meer dan 10.000 jaar teruggaat tot in Mesopotamië of China. Door de eeuwen heen kreeg bier een mooi plekje in de gastronomische wereld en is er een echte community van bierliefhebbers ontstaan. Daartoe behoren ook de keldermeesters van Rob The Cellar. Zij nemen je mee op een rondreisje in de wereld van het bier brouwen en leggen je uit hoe dit gezellige gerstenat precies wordt gemaakt.
Uit welke ingrediënten bestaat bier?
Die vraag is snel beantwoord, want het zijn er slechts vier:
- Water: voor lekker bier heb je uitstekend water nodig! Bier bestaat voor 80 tot 90% uit water. Het spreekt dus voor zich dat de kwaliteit van het water de smaak mee bepaalt.
- Mout: dit zijn gekiemde granen van gerst, maïs of andere graansoorten.
- Gist: dit zijn de fermenten die de suikers in de mout omzetten in alcohol en koolzuurgas.
- Hop: dit is de échte essentie van het bier. Deze klimplant geeft de drank onder andere zijn bittere smaak.
Bier brouwen in zes stappen
Het bier dat we vandaag de dag drinken, wordt in zes stappen gebrouwen. Hieronder lees je wat er precies tijdens elke stap gebeurt.
- Mouten: de granen worden geweekt, zodat ze gaan kiemen. Zo komen er enzymen vrij die zetmeel in suiker omzetten. Daarna komt het drogen of 'eesten', waarbij het graan zijn kleur krijgt. Hoe lang de mout hierbij wordt verhit, heeft een invloed op de kleur van het bier.
- Schroten: de bierbrouwer maalt de gemoute granen tot een dik mengsel dat 'schroot' wordt genoemd.
- Maischen: de geschrote mout wordt in een beslagkuip gemengd met water. Die pap wordt gefilterd om de zoete vloeistof te scheiden van de 'draf': de vaste deeltjes uit de mout, die er nu uitzien als een soort pasta.
- Koken:de suikerrijke vloeistof of 'wort' wordt gekookt. Tijdens deze stap voegt de brouwer ook hop en kruiden of specerijen toe, zoals koriander of steranijs. Deze bepalen mee de smaak van het uiteindelijke bier.
- Gisting: de bierbrouwer hevelt de afgekoelde wort over naar een gistingsvat en voegt er gist aan toe. Die zet de suikers om in alcohol en koolzuurgas, waardoor de wort bier wordt. Er zijn verschillende soorten gisting: spontane, hoge, lage of gemengde gisting.
- Lagering: de vloeistof (groen bier) wordt naar een lagervat overgeheveld. Tijdens deze rijping vindt een tweede gisting plaats. Na deze stap is het bier klaar om in flesjes, blikjes en vaten te worden verpakt.
De verschillende soorten bier
Wie aan bier denkt, denkt aan België. Ons landje is weliswaar klein, maar ons bierassortiment hoort bij de grootste ter wereld! Blond, bruin, licht, zwaar, zuur, met karameltoetsen, fruitig ... Iedereen heeft wel een favoriete biersoort.
Bieren worden opgedeeld naargelang de gisting die ze hebben ondergaan.
- Uit hoge gisting ontstaan bieren van het type stout, ale, weizen of porter. De gisting gebeurt op hoge temperatuur, met de gistsoort Saccharomyces cerevisiae. Doorgaans hebben deze biersoorten een hoger alcoholgehalte: dat van de Hercule Stout van Brasserie des Légendes bedraagt bijvoorbeeld 9%.
- Lage gisting: op een lagere gistingstemperatuur en met de gistsoort Saccharomyces pastorianus worden lichtere, lang houdbare bieren gebrouwen. Denk maar aan de wereldberoemde pilsmerken. Maar net zo goed ook aan minder bekende, maar minstens even lekkere pilsbieren, zoals Apéroooo van brouwerij Mille Vertus.
- Spontane gisting: de gist die van nature in de lucht zit, zet de suiker in de mout om in alcohol. Geuzes en andere lambiekbieren worden op deze manier gegist. De gistsoort Dekkera bruxellensis die in de Brusselse regio voorkomt, geeft bijvoorbeeld Gueuze de Cantillon een smaak die wereldwijd wordt geprezen!
- Gemengde gisting: dit is een combinatie van traditionele en spontane gisting. Dit proces wordt zelden gebruikt, maar bij Rob hebben we enkele bieren van dit type in onze kelder liggen! Eentje daarvan is Oud Bruin van Brouwerij 't Verzet.
Is je dorst naar kennis nog niet gelest na deze korte rondleiding door de bierwereld? Breng dan snel een bezoekje aan de wijnkelder van Rob!
Bier, een gouden drank met een lange geschiedenis die naar verluidt meer dan 10.000 jaar teruggaat tot in Mesopotamië of China. Door de eeuwen heen kreeg bier een mooi plekje in de gastronomische wereld en is er een echte community van bierliefhebbers ontstaan. Daartoe behoren ook de keldermeesters van Rob The Cellar. Zij nemen je mee op een rondreisje in de wereld van het bier brouwen en leggen je uit hoe dit gezellige gerstenat precies wordt gemaakt.
Uit welke ingrediënten bestaat bier?
Die vraag is snel beantwoord, want het zijn er slechts vier:
- Water: voor lekker bier heb je uitstekend water nodig! Bier bestaat voor 80 tot 90% uit water. Het spreekt dus voor zich dat de kwaliteit van het water de smaak mee bepaalt.
- Mout: dit zijn gekiemde granen van gerst, maïs of andere graansoorten.
- Gist: dit zijn de fermenten die de suikers in de mout omzetten in alcohol en koolzuurgas.
- Hop: dit is de échte essentie van het bier. Deze klimplant geeft de drank onder andere zijn bittere smaak.
Bier brouwen in zes stappen
Het bier dat we vandaag de dag drinken, wordt in zes stappen gebrouwen. Hieronder lees je wat er precies tijdens elke stap gebeurt.
- Mouten: de granen worden geweekt, zodat ze gaan kiemen. Zo komen er enzymen vrij die zetmeel in suiker omzetten. Daarna komt het drogen of 'eesten', waarbij het graan zijn kleur krijgt. Hoe lang de mout hierbij wordt verhit, heeft een invloed op de kleur van het bier.
- Schroten: de bierbrouwer maalt de gemoute granen tot een dik mengsel dat 'schroot' wordt genoemd.
- Maischen: de geschrote mout wordt in een beslagkuip gemengd met water. Die pap wordt gefilterd om de zoete vloeistof te scheiden van de 'draf': de vaste deeltjes uit de mout, die er nu uitzien als een soort pasta.
- Koken: de suikerrijke vloeistof of 'wort' wordt gekookt. Tijdens deze stap voegt de brouwer ook hop en kruiden of specerijen toe, zoals koriander of steranijs. Deze bepalen mee de smaak van het uiteindelijke bier.
- Gisting: de bierbrouwer hevelt de afgekoelde wort over naar een gistingsvat en voegt er gist aan toe. Die zet de suikers om in alcohol en koolzuurgas, waardoor de wort bier wordt. Er zijn verschillende soorten gisting: spontane, hoge, lage of gemengde gisting.
- Lagering: de vloeistof (groen bier) wordt naar een lagervat overgeheveld. Tijdens deze rijping vindt een tweede gisting plaats. Na deze stap is het bier klaar om in flesjes, blikjes en vaten te worden verpakt.
De verschillende soorten bier
Wie aan bier denkt, denkt aan België. Ons landje is weliswaar klein, maar ons bierassortiment hoort bij de grootste ter wereld! Blond, bruin, licht, zwaar, zuur, met karameltoetsen, fruitig ... Iedereen heeft wel een favoriete biersoort.
Bieren worden opgedeeld naargelang de gisting die ze hebben ondergaan.
- Uit hoge gisting ontstaan bieren van het type stout, ale, weizen of porter. De gisting gebeurt op hoge temperatuur, met de gistsoort Saccharomyces cerevisiae. Doorgaans hebben deze biersoorten een hoger alcoholgehalte: dat van de Hercule Stout van Brasserie des Légendes bedraagt bijvoorbeeld 9%.
- Lage gisting: op een lagere gistingstemperatuur en met de gistsoort Saccharomyces pastorianus worden lichtere, lang houdbare bieren gebrouwen. Denk maar aan de wereldberoemde pilsmerken. Maar net zo goed ook aan minder bekende, maar minstens even lekkere pilsbieren, zoals Apéroooo van brouwerij Mille Vertus.
- Spontane gisting: de gist die van nature in de lucht zit, zet de suiker in de mout om in alcohol. Geuzes en andere lambiekbieren worden op deze manier gegist. De gistsoort Dekkera bruxellensis die in de Brusselse regio voorkomt, geeft bijvoorbeeld Gueuze de Cantillon een smaak die wereldwijd wordt geprezen!
- Gemengde gisting: dit is een combinatie van traditionele en spontane gisting. Dit proces wordt zelden gebruikt, maar bij Rob hebben we enkele bieren van dit type in onze kelder liggen! Eentje daarvan is Oud Bruin van Brouwerij 't Verzet.
Als je dorst naar kennis nog niet is gelest, gun jezelf dan een bezoek aan Rob The Cellar of vind een selectie van onze bieren in onze e-shop en op verschillende leveringsplatforms, zoals Ship To, Deliveroo en Uber Eats.
Een top 3 om je te helpen kiezen:
- Bier Zenne Pils van de Brasserie de la Senne (Brussel): een licht, ongefilterd, niet-gepasteuriseerd bier van lage gisting. De traditionele decoctiemethode waarmee het gebrouwen is, geeft diepte en complexiteit aan het moutige karakter. Licht bitter en aangenaam om te drinken en royaal gehopt met een selectie van oude Duitse edele hop.
- Bier IV Saison van de Waalse brouwerij Jandrain-Jandrenouille: een ambachtelijk blond bier met een alcoholgehalte van 6,5% waarin gerstemout en 4 verschillende hopsoorten zijn vermengd. Dit ongefilterde, niet-gepasteuriseerde bier ondergaat een tweede gisting in de fles. Verfrissend met een lekkere bitterheid, past uitstekend bij rood vlees en Aziatische gerechten.
- Bier Omega van de Vlaamse brouwerij Alvinne: een dorstlessend, zeer fris blond 'sour' bier. Met een houtige en fruitige (perzik, abrikoos) geur. In de mond proef je wijnachtige aroma's en een zeer aangename zure smaak die blijft hangen op de afdronk.