Côte à l’os ‘Irish Shorthorn’

Ingrediënten voor de côte à l’os :

- Côte à l’os ‘Irish Shorthorn’
- Fijn zout

Bereiding (de tips en tricks van Jérôme, onze chef-beenhouwer):

Verwarm je stuk vlees zo'n 30 minuten in een oven van 55-60 °C.

Strijk het vlees aan beide kanten in met fijn zout en schroei het dicht op de grill, in de pan of op de barbecue.

Neem het vlees van het vuur zodra beide kanten een mooi korstje hebben. Wacht 5 minuten voor je het aansnijdt.

Chimichurri

Ingrediënten voor de chimichurri:

- 2 eetlepels gehakte oregano

- 80 g gehakte bieslook

- 80 g gehakte bladpeterselie

- 2 eetlepels gehakte tijm

- 3 teentjes look

- 3 eetlepels witte wijnazijn

- een half chilipepertje

- 1 sjalot

- peper en zout

- een koffielepel komijnpoeder

- een eetlepel mosterd

- 1 dl olijfolie

Bereiding: 

1. Doe in een vijzel de oregano, bieslook, peterselie, tijm, hete chilipepertje en de komijnpoeder en maal tot een pasta.

2. Doe daarbij de gehakte knoflookteentje en een gehakte sjalot.

3. Meng er nu de mosterd, de drie eetlepels witte wijnazijn en de olijfolie bij.

4. Kruid met peper en zout.

Tzatziki

Ingrediënten voor de tzatziki:

- 250 g Griekse yoghurt

- 1 komkommer

- 2 teentjes knoflook

- peper en zout

- enkele blaadjes munt

Bereiding:

1. Schil de komkommer, snijd hem in 2 en haal de zaadlijst met een lepeltje eruit. Rasp fijn.

2. Roer er de Griekse yoghurt onder en de geperste teentjes look.

3. Kruid af met peper en zout.

4. Snijd de blaadjes munt fijn en roer eronder.

Tomatenslaatje

Ingrediënten voor het tomatenslaatje:

- 250 g kerstomaatjes in diverse kleuren

- 1 Franse sjalot

- peper en zout

- 1 eierdooier

- 2 eetlepels witte wijnazijn

- 80 cl olijfolie

Bereiding:

1. Emondeer de kerstomaatjes en snijd in 2.

2. Snijd de sjalot in fijne ringetjes en strooi erover.

3. Voor de vinaigrette: doe de eierdooier in een kom, doe de azijn en olijfolie erover.

4. Meng met een klopper en kruid met peper en zout.