Bij Rob heerst een uitgesproken familiesfeer. Medewerkers komen op hun eerste werkdag de zaak binnen … en blijven er vaak jarenlang. Die keuze maken ze steevast uit liefde voor het vak. Zo ook Gladys. Ze heeft nog maar twee eindejaarsperiodes voor de boeg tot haar pensioen (ze telt niet in jaren, maar in eindejaarsfeesten), na meer dan 40 jaar ten dienste van de gastronomie!


HOE KIJK JE TERUG OP JE LOOPBAAN?

GLADYS : In het begin was ik aanvuller op de kruideniersafdeling, daarna stapte ik over naar het fruit en de bloemen. Vervolgens werkte ik tegelijkertijd op de zuivelafdeling en bij de charcuterie, waarna ik de knoop doorhakte en voor het schort van de afdeling charcuterie-traiteur koos. Dat pad kon ik alleen maar inslaan omdat ik verschillende opleidingen mocht volgen en de afdeling kon kiezen die me het meeste aansprak. Ik maakte die keuze absoluut uit liefde, maar waarschijnlijk werd ik ook wel beïnvloed door mijn man die toen in de beenhouwerij werkte ...

HEBBEN VROUWEN HET MOEILIJKER IN DIT BEROEP?

GLADYS : Het is zeker een veeleisende job. Toen ik hier begon, was mijn verantwoordelijke ook al een vrouw, en een heel strenge. ‘Als ik je geen commentaar geef, dan betekent dat dat je het niet waard bent!’ zo zei ze. Zorgvuldig werken is essentieel in deze job. En dat probeer ik op mijn beurt door te geven aan mijn jonge teamleden. Ik merk dat ze niet alleen enorm gemotiveerd zijn om het beroep te leren, maar ook de nodige etiquette: klanten verwelkomen, een luisterend oor bieden, het product voorstellen … Mooie gebaren die oprecht geapprecieerd worden!

WORDT DE NODIGE EXPERTISE ONDERLING DOORGEGEVEN OF KAN JE DEZE VERWERVEN VIA OPLEIDINGEN?

GLADYS : Vandaag is er meer ruimte voor kennisoverdracht, maar bepaalde zaken zijn nu eenmaal vertrouwelijk en worden nog altijd mondeling doorgegeven aan de nieuwe generatie. De bestaande opleidingen spelen een grote rol. Net zoals de bezoeken aan onze kleine producenten in het buitenland. Zo ben ik bijvoorbeeld in Italië geweest, bij Dok Dall’Ava, of in Frankrijk, bij een producent van foie gras. Wanneer je begrijpt hoe die mensen werken, heb je meer respect voor het product dat je later overhandigt aan hen die het zullen degusteren.

VOLGEN DE PRODUCTEN VAN DE CHARCUTERIE-AFDELING HET RITME VAN DE SEIZOENEN?

GLADYS : Onze charcuterie-experten bereiden het hele jaar door ham, pastrami, preskop, terrines en seizoenspatés (waarbij ze bijvoorbeeld een bepaalde fruitsoort of wild gebruiken), maar buiten de typische feestproducten zoals kerstpens of foie gras is er geen bepaald seizoen waarin charcuterie op zijn best smaakt. Het zijn delicatessen die in alle eenvoud uitnodigen tot gezellig samenzijn en genieten. Ik laat het me in elk geval heel het jaar door smaken, en heb vooral een zwak voor dunne lende van gerookt Holstein: een puur genot met botertoetsen die smelten op je tong!