Natuurlijk blijven de meeste groenten lang beschikbaar in onze rekken en brengen je zon uit verre oorden. En er is uiteraard de ingevroren variant, als je voldoende plaats hebt! Of kant-en-klare conserven, al zijn die nu niet meteen hoogvliegers qua smaak ... Maar vanaf de lente is het een waar genot om zelf jouw eigen voorraad in te maken en tijdens de koudere dagen van het jaar die kostbare buit boven te halen om weer te genieten van die zonovergoten smaken... Onze keukenchef Michaël Stevens verklapt drie gemakkelijke recepten van ingemaakte groenten die je lang kunt bewaren.


BEWARING IN PEKELNAT: RECEPT VOOR SJALOTTEN MET DRAGON 

Deze lactogefermenteerde sjalotten zijn heerlijk bij vlees gegrild op de plancha, in een slaatje of als vegan alternatief voor bearnaisesaus.

Benodigdheden: 

  • een bokaal van 1 liter
  • 10 grote sjalotten
  • 6 takjes dragon
  • peper ‘cacio e pepe’
  • 1 liter natuurlijk mineraalwater
  • 30 g onbehandeld grof zeezout of Himalayazout

Bereiding: 

  1. Controleer of je bokaal in perfecte staat is. Steriliseer hem en droog goed af.
  2. Hak de sjalotten fijn.                                                                                                                
  3. Doe de dragon in de bokaal, gevolgd door de sjalotten. Druk goed aan op de bodem.
  4. Los het grove zout op in het mineraalwater en giet dit gezouten water in de bokaal, tot op 2 cm van de rand.
  5. Sluit de bokaal en laat naar smaak 4 tot 7 dagen staan op een donkere plaats met een temperatuur tussen 18 en 25 °C. De lactofermentatie zal nu beginnen. Proef tussendoor gerust eens om te achterhalen of de sjalotten naar jouw smaak al voldoende gefermenteerd zijn.
  6. Zet de bokaal na 7 dagen fermenteren wel in de koelkast.
  7. Zolang hij niet werd geopend, kun je de bokaal 12 tot 18 maanden bewaren.

BEWARING IN OLIJFOLIE: RECEPT VOOR PAPRIKA’S 

Paprika’s zijn heerlijke voorgerechtjes om in elk seizoen te serveren. Het is trouwens leuk om met de kleuren te spelen. Je vindt ze in het rood, groen, oranje, geel, wit … en zelfs zwart!

Benodigdheden: 

  • een bokaal van 1 liter
  • 6 paprika’s
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 50 cl olijfolie (vierge of extra vierge)
  • grof zeezout (onbehandeld)

Bereiding: 

  1. Controleer of je bokaal in perfecte staat is. Steriliseer hem en droog goed af.
  2. Schil de paprika’s met een dunschiller of verwijder het vel met een brander.
  3. Verwijder de zaadlijsten en snij de paprika’s in reepjes, schijfjes of grote stukken.
  4. Meng ze in een grote kom met 2 snuifjes grof zout.
  5. Verwarm de olijfolie in een kookpot tot een temperatuur van 50 °C.
  6. Leg de knoflook en rozemarijn op de bodem van de bokaal en schep de paprika’s erop.
  7. Giet de warme olie op de paprika’s, tot op 1 cm van de rand. Sluit de bokaal meteen, zodat de olie warm blijft.
  8. Bewaar 2 dagen op kamertemperatuur voor je ervan smult.
  9. Ongeopend blijft de bokaal 12 tot 18 maanden goed op een donkere, koele en droge plaats. Bewaar hem na opening in de koelkast!  

BEWARING IN AZIJN: RECEPT VOOR BLOEMKOOLPICKLES

Als pickles blijven groenten heerlijk krokant. Zin in een aperitiefhapje van bloemkool? Volg het recept!

Benodigdheden:

  • een bokaal van 1 liter
  • 100 g S2-suiker
  • 200 g azijn
  • 400 g natuurlijk mineraalwater
  • 1 paarse bloemkool
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 tl groene szechuanpeper

Bereiding: 

  1. Controleer of je bokaal in perfecte staat is. Steriliseer hem en droog goed af.
  2. Leg er het takje rozemarijn en de knoflook in.
  3. Verwijder de steel van de bloemkool en snij hem in roosjes. Doe ze in de bokaal.
  4. Breng het water, de suiker, de azijn en de szechuanpeper samen aan de kook.
  5. Giet de kokende vloeistof in de bokaal, tot op 1 cm van de rand (voeg zo nodig wat water toe).
  6. Sluit de bokaal hermetisch af en bewaar 2 dagen op een donkere plaats op kamertemperatuur voor je ervan eet.
  7. Je kunt hem natuurlijk ook 12 tot 18 maanden bewaren op een donkere, koele en droge plaats. Maar zodra je de bokaal opent, moet hij in de koelkast!