Je vindt ze in elke koelkast, in gebak zijn ze zowat onmisbaar en ook voor gastronomische topgerechten kun je niet zonder: eieren! Eenvoudig maar tegelijk ook verrassend complex.

In de paasperiode brengen we dan ook graag een ode aan dit veelzijdige product. Zachtgekookt, gepocheerd of gefrituurd? Onze chef-kok Alain vertelt je al zijn geheimen voor het perfecte eigerecht.

De klassieke versies

  • Zachtgekookt ei: breng een pot met water aan de kook. Leg het ei voorzichtig in het water en laat het 3,5 minuut lang koken.
  • Gepocheerd ei: breng een pot met water en 1 dl witte azijn aan de kook. Breek het ei in een kommetje (of een soeplepel). Laat het vervolgens in de pot met net niet kokend water glijden en laat 3 minuten lang koken.
  • Spiegelei: laat een klontje boter smelten in een (niet te hete) antiaanbakpan. Breek het ei in de pan en bak het ongeveer 80 seconden lang op een matig vuur. Het eiwit moet wit blijven en mag niet kleuren. Kruid met peper en zout.
  • Hardgekookt ei: leg het ei in een pot met koud water. Breng het water aan de kook en laat het ei 10 minuten lang doorkoken. Laat afkoelen.

Als afsluiter deelt onze chef-kok ook twee van zijn favoriete recepten;:

  • Ei op 63 °C (ook wel 'het perfecte ei' genoemd): dankzij deze bijzondere bereidingswijze krijgt het ei een verrassende combinatie van smaak en texturen. Laat het ei 45 minuten lang garen in water met een temperatuur van 63 °C. Pel het vervolgens voorzichtig en serveer onmiddellijk met een sneetje geroosterd brood met een laagje boter. Dat zachte, niet volledig gegaarde eiwit is gewoonweg hemels ...
  • Gefrituurd ei: laat het ei zonder schaal 2 minuten lang koken in water met azijn (net zoals wanneer je een ei pocheert). Laat het daarna afkoelen en droog het goed af met keukenpapier. Paneer het ei zoals een kroket: rol het in bloem, dan in een losgeklopt ei en tot slot in paneermeel. Bak het 1,5 minuut lang in een frituurpan die je hebt voorverwarmd op 170 °C. In deze periode passen groene asperges perfect bij een gefrituurd eitje. Bak ze in een pan met een scheutje olijfolie, zout en peper, tijdens 3 min. aan elke kant..

Nieuwsgierig naar nog meer tips en trucs van onze chef-kok? Laat het ons weten via Facebook !