Kikkererwten zijn afkomstig uit het Midden-Oosten, waar ze al sinds de oudheid worden geteeld, en zorgen voor een vleugje mediterrane sfeer in de keuken ...

Deze peulvrucht groeit van het einde van de lente tot de zomer. Aan de plant verschijnen eerst witte of roze bloesems, gevolgd door peulen die plaats bieden aan één of twee kikkererwten. Als ze meteen worden geplukt, zijn ze zachtgroen, pas tijdens het rijpen worden ze beige. Wanneer ze langer aan de plant blijven, drogen de kikkererwten uit, wat geen
enkel effect heeft op hun smaak. De peulvrucht is een hoogvlieger op het vlak van voedingswaarde (plantaardige eiwitten, vezels, vitamines, mineralen) en is dan ook populair bij vegetariërs, veganisten en mensen met een glutenintolerantie. Maar uiteindelijk kunnen kenners van alle slag kikkererwten wel smaken, in de meest diverse bereidingen, warm en koud!

GEEN KOELE KIKKER, DIE KIKKERERWT!

Couscous, stoofpotjes, soepen, salades, falafels, hummus, socca’s, panisses ... De mogelijkheden zijn eindeloos. Bereidingen met verse of gedroogde kikkererwten zijn vaak niet ingewikkeld, maar mensen met drukke agenda’s deinzen er wel eens voor terug omdat de vruchtjes een nacht moeten weken en lang moeten garen. Zij vinden vast en zeker inspiratie in onze rekken, voor een keur aan lekkernijen zoals:

Bij het aperitief

• authentieke socca chips uit Nice, als knabbeltje (création Luc Salsedo) ;
• verse Libanese za’atarhummus (La Cuna ou Terroir du Liban) of hummus natuur, in bokaal (La Cuna of Terroir du Liban), als dip;
• kikkererwtencrème om op toastjes te smeren (SuperProducteur of L’Epicurien).

Voor de lunch

• falafels, keuze uit meerdere smaken (La Vie est Belle) ;
• toasts met kikkererwten en hummus, licht en superkrokant (Bosto) ;
• kikkererwten in bokaal, ideaal om in salades te verwerken (M. de Turenne).

Voor het avondeten

• bio vegan tikka, om op te warmen (Pack ‘N Joy) ;
• gedraaide kikkererwtenpasta (Fabre) ;
• bereide groenten voor couscous (Raynaud).