Na onze winterse stoofpotjes met wortelgroenten in de hoofdrol tovert de lente binnenkort weer heerlijke primeurs op ons bord. Maar voor het zover is, zetten we graag een andere gezonde lekkernij in het zonnetje: de peulvruchten. Deze verrassende pareltjes hebben alleen maar het beste met ons voor.


De duurzame comeback van peulvruchten in de keuken

Linzen, kikkererwten, tuinbonen, witte bonen, rode bonen, zwarte bonen, sojabonen, azukibonen, edamame … Al deze vruchtjes groeien in de peulen van vlinderbloemigen. We oogsten ze voordat ze rijp zijn, waardoor ze boordevol goede eigenschappen zitten. Peulvruchten (ook wel 'het vlees van de armen' genoemd) zijn erg populair bij vegetariërs, als geweldig alternatief voor dierlijke eiwitten. Ze vallen ook in de smaak bij alle fijnproevers die bekommerd zijn om de ethische kant van het gastronomische verhaal. Peulvruchten worden namelijk duurzaam geteeld. Iedereen zou ze moeten omarmen, want ze bieden tal van voordelen: veel vezels, weinig calorieën, geen vetten en dus geen cholesterol, lang houdbaar, niet zo duur ...

Maar wat ons vooral interesseert, is wat we er zoal mee in de keuken kunnen doen!

Peulvruchten op verleidingsmissie in de keuken

Er bestaan maar liefst 40 variëteiten en 18.000 subcategorieën. Binnen een familie ontdek je geen uitgesproken smaakverschillen, maar wel verschillende kleuren en texturen. En daar kan een chef volop mee experimenteren.

Indische dahl, Franse cassoulet, Japanse daifuku of mochi, Italiaanse minestrone, Noord-Afrikaanse couscous, Libanese hummus ... Elke keuken heeft de smaak van de peulvruchten te pakken.

Je gebruikt ze vers of gedroogd, in hun geheel of gemalen, traag gegaard in kokend water of in de oven ...

Peulvruchten zijn een lekkere meerwaarde in:

  • winterse stoofpotjes, soep of stoemp;
  • zomerse dips en salades;
  • buddha bowls, vegetarische burgers of balletjes;
  • trendy gebak zoals wittebonentaart met citroen.

Gerenommeerde chefs en gepassioneerde foodies bedenken massaal originele recepten die peulvruchten aantrekkelijker dan ooit maken. Kijk maar naar deze linzensalade met gekonfijte prei en ui.

Leuke weetjes

  • Heb je geen tijd om ze te laten weken (zodat ze sneller gaar zijn)? Dan zijn peulvruchten uit blik of diepgevroren peulvruchten een waardig alternatief.
  • Doe wat natriumbicarbonaat in het kookwater en schuim af tijdens het kookproces om de peulvruchten lichter verteerbaar te maken.
  • Wil je liever geen harde schil, voeg dan pas op het einde van het kookproces een snufje zout toe.
  • Vang het kookvocht van kikkererwten op en reduceer het lichtjes. Gebruik dit ingedikte vocht ('aquafaba') ter vervanging van eiwit in je bereidingen.

Witte lingotbonen, oranje linzen, zwarte bonen, rode azukibonen, groene peultjes... Bij Rob vind je alle kleuren van de regenboog!