Er zijn verschillende soorten room: verse, vloeibare, lichte, dikke, gepasteuriseerde, ... Het verschil wordt bepaald aan de hand van verschillende criteria: de conserveringsmethode, het vetgehalte en de textuur (vloeibaar of dik).

Hieronder vindt u een kort overzicht ter verduidelijking:


  • Rauwe room: Deze room is niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Hij is het directe resultaat van de afroming. Deze room wordt gekoeld en opgeslagen bij 6 °C, heeft een vloeibare textuur en een zachte smaak, en bevat 30 % tot 40 % vet.
  • Scheproom: Wordt ook 'crème fleurette' genoemd. Dit is een vloeibare en zachte room waaraan geen fermenten zijn toegevoegd, maar die wel gepasteuriseerd is. Hij is gemakkelijk te kloppen en wordt snel licht en volumineus.
  • Dikke room: Dit is een gerijpte room. Na het pasteuriseren worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Door de rijping wordt de room dikker, zurig en krijgt hij een voller aroma.
  • Gesteriliseerde vloeibare room: Deze room wordt verpakt en daarna gesteriliseerd op 115 °C gedurende 15 tot 20 minuten. Omdat de room tijdens dit proces een karameltoets krijgt, is hij net iets lekkerder dan room die een UHT-behandeling heeft gekregen. Deze room blijft vloeibaar.
  • UHT-room: Deze room wordt twee seconden lang gesteriliseerd op 150 °C en daarna razendsnel afgekoeld. Hij blijft vloeibaar.
  • Lichte room of room met laag vetgehalte: Deze room heeft een vetgehalte van 12 % tot 30 %. Tijdens het afromen van de melk wordt het precieze vetgehalte van de room bepaald.
  • Zure room: Deze dikke room is het resultaat van de fermentatie van bepaalde bacteriën, waardoor melkzuur wordt afgescheiden. Hij wordt vaak gebruikt als smaakmaker.
  • Dubbele room van Gruyère: Deze room bevat minstens 45 % vet en is ongelooflijk smeuïg. Dit is een product uit de regio Gruyère in Zwitserland.
  • Clotted cream: Deze dikke room wordt verkregen door melkroom te verwarmen en een aantal uren te laten rusten. Hij wordt geserveerd tijdens de 'high tea' met Engelse scones. Deze room wordt gemaakt in het VK.