Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1kg venusschelpen (Italiaanse vongole)
  • 1 glas droge witte wijn
  • 400g spaghetti
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 flinke bos platte peterselie, fijngehakt
  • 1 scheutje citroensap

Bereiding

  1. Laat de venusschelpen 3 uur weken in een ruime hoeveelheid gezouten water. Ververs het water om het uur.
  2. Breng een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook en kook de spaghetti zoals vermeld op de verpakking.
  3. Giet ondertussen een flinke scheut olijfolie in een sauteerpan en fruit de fijngehakte look en de chili. Voeg na 1 tot 2 minuten, wanneer de look begint te kleuren, de venusschelpen en de helft van de platte peterselie toe. Bevochtig met de witte wijn. Laat op een middelhoog vuur zo'n 8 minuten verder garen, totdat de venusschelpen open zijn.
  4. Haal de schelpen met een schuimspaan uit de pan en hou ze apart.
  5. Voeg de spaghetti een minuut voor het einde van de kooktijd toe aan de jus van de venusschelpen in de sauteerpan, samen met 2 pollepels van het kookvocht om de saus te binden. Laat enkele minuten garen totdat er bijna geen vocht meer over is. Besprenkel met citroensap en een scheutje olijfolie.
  6. Neem de pan van het vuur en voeg de venusschelpen en de rest van de fijngehakte platte peterselie toe. Meng goed en dien op in diepe borden.

 

Tip:

Voeg in het seizoen gerust een handvol kerstomaatjes toe. Volgens het traditionele recept hoeft dit niet, maar het is verrukkelijk en de tomaatjes zorgen voor wat meer kleur.

 


Een recept van Stoemp it up