Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Tournedos, geroosterde butternut, kaascrème en uienjus
15 Okt 2020
Equipment
- - Vacumeertoestel
- - Sous-vide cooker (type Anova)
- - Blender
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de tournedos:
- - 4 tournedos op kamertemperatuur
- - 2 tl gemalen peper (of pepermix)
- - 1 scheut olijfolie
Voor de uienjus:
- - 1 butternut (hoe breder hoe beter)
- - Vadouvan kruidenmix
Pour la sauce aux oignons :
- - 6 uien
- - 4 el neutrale olie
- - 2 mespuntjes cayennepeper
- - 1el suiker
- - 500 ml kippenbouillon
Voor de krokante aardappelblokjes :
- - 2 vastkokende aardappelen
- - Neutrale olie
Voor de kaascrème:
- - 100 g de Roquefort
- - 100 ml kookroom
- - Zonnebloemolie
Voor de krokante aardappelblokjes:
- - 2 kleine, rode uien
- - 2 el sojasaus
- - 1 el olijfolie
- - 1 tl honing
Voor de afwerking:
- -1 krokantje van zwarte look p.p. (zie link hier)
- - Fijngesnipperde bieslook voor op de butternut
- - Eetbare bloemetjes
- - Fleur de sel
- - Oost-Indische kers
Instructies
Voor de tournedos :
- 1. Dep het vlees droog en vacumeer samen met de peper(mix) en een scheut olijfolie.
- 2. Gaar de tournedos sous vide op 58º C, ca. een half uur per cm dikte.
- 3. Dep het vlees droog en bak op hoog vuur – in olijfolie – kort aan voor een mooi bruin korstje.
- 4. Laat even onder aluminiumfolie rusten.
Voor de butternut :
- 1. Verwarm de oven voor op 220° C.
- 2. Snij een plak (zo dik als de hoogte van je steker) en steek deze mooi rond uit. Kies een steker die zoveel mogelijk vruchtvlees uitsteekt.
- 3. Meng een el olie met een tl vadouvan-kruiden en smeer hier de pompoen mee in. Gebruik niet alle olie, die heb je straks nog nodig.
- 4. Gaar ca. 20 min in de oven tot de pompoen gaar is (prik erin met een vork).
- 5. Haal uit de oven en ‘lak’ met de olie.
Voor de uienjus:
- 1. Verwarm de oven voor op 200° C.
- 2. Maak de uien schoon en snipper grof.
- 3. Meng dit met 2 el neutrale olie in een ovenschaal en rooster de ui zo’n 45 min. Roer iedere 10 min even om: je wil gekaramelliseerde uien, niet verbrande uien.
- 4. Meng dan de cayennepeper en suiker door de uien en laat nog 15 min roosteren. Hou het goed in de gaten, de laatste minuten kan het hard gaan.
- 5. Verwarm de kippenbouillon en voeg hier de geroosterde uitjes aan toe. Laat 1 uur zachtjes sudderen.
- 6. Zeef de jus en kook in tot je tevreden bent over de dikte. (Je kan altijd wat Xantana toevoegen om de saus sneller te laten dikken).
- 7. Zet opzij en verwarm voor gebruik.
Voor de krokante aardappelblokjes:
- 1. Schil de aardappel en snij in een rechthoek. Snij plakken van 3 mm dik, daarvan reepjes van 3 mm dik en tot slot blokjes van – je raadt het al – 3 mm dik.
- 2. Spoel onder de kraan, laat uitlekken en droog op keukenpapier.
- 3. Verhit een laag olie in een grote pan tot 170/180° C.
- 4. Frituur hierin rustig de aardappelblokjes goudbruin en krokant.
- 5. Laat uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met wat zout. Zet opzij tot gebruik.
Voor de kaascrème:
- 1. Breng in een steelpan de room tegen de kook en roer hier dan de kaas doorheen tot die volledig gesmolten is.
- 2. Draai dit glad in een blender en schenk er dan in een dun straaltje wat zonnebloemolie bij tot je een stevige crème hebt (terwijl de blender draait dus).
- 3. Doe over in een spuitzak en leg opzij tot gebruik.
Voor de gekaramelliseerde rode ui:
- 1. Meng de sojasaus met de olijfolie en honing.
- 2. Pel de rode ui en snij in 2 plakken van ongeveer 1 – 1,5cm dik.
- 3. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui tot hij begint te kleuren.
- 4. Giet het sojamengsel bij de ui als die begint te kleuren. Tip, haal de pan even van het vuur om te voorkomen dat je hele keuken onder de saus zit.
- 5. Als de ui een mooi gekaramelliseerd randje heeft, leg je de stukken opzij. Op de kant die niet gekaramelliseerd is, anders blijft het plakken.
Voor de afwerking:
- 1. Leg de tournedos rechts van het midden op je bord. Strooi er fleur de sel over. Werk af met een krokantje van zwarte look.
- 2. Hieronder mag de rode ui.
- 3. Hiernaast, links van de tournedos, komt de geroosterde butternut met hierop de krokante aardappelblokjes gemengd met fijngesnipperde bieslook.
- 4. Spuit bovenaan een toef kaascrème. Strooi er wat eetbare bloemetjes over.
- 5. Aan tafel schenk je 2-3 el uienjus in het midden van het bord.