Zet het najaar groots in dankzij ons Selectie Wijnfestival! Van 5 september tot en met 10 oktober 2022 ontdekt u meer dan honderd wijnen uit ons vaste assortiment voor verwenprijzen en maakt u kennis met enkele nieuwigheden in ons aanbod. Vandaag zetten we 3 wijndomeinen in de kijker die onlangs hun intrede deden bij Rob The Cellar!

Testalonga, Zuid-Afrika.

Eerste halte: Zuid-Afrika, het vaderland van Craig Hawkins. Ondanks de aantrekkingskracht van Europa bleef hij trouw aan zijn roots en besloot hij zich te verdiepen in zijn eigen geschiedenis en die van de moderne wijnen uit de streek. Met heel wat kennis over zowel traditionele als ambachtelijke wijnen op zak (onder meer opgedaan bij Eben Sadie en bij Tom Lubbe van wijndomein Matassa) richtte hij in 2008 samen met zijn echtgenote Carla Kretzel het bedrijf Testalonga op. Samen produceren ze steeds meer wijnen van verschillende kleine biologische wijngaarden. In 2015 verhuisden ze naar Pieketberg, een bergachtige streek in het noorden van Swartland, waar het koppel ondertussen een wijngaard van ongeveer 6 hectare heeft. Op verschillende terroirs produceren ze zo natuurlijk mogelijke wijnen, met een minimum aan ingrepen op het veld en in de kelder. Kortom, toppers onder de natuurlijke wijnen uit Zuid-Afrika.

Swartland, Chin up 2020, Baby Bandito : deze 100% cinsault gerijpt in oude eikenhouten vaten zit boordevol karakter. Een heerlijke wijn met sappige aroma's van rode kers, zoethout en aardbei. De lichte pepertoets is kenmerkend voor deze druivensoort.

Swartland, Follow your dreams 2020, Baby Bandito : een lichte en delicate carignan. Deze frisse, klassevolle wijn is evenwichtig maar levendig, en bevat aroma's van kersen en frambozen.

Swartland, Keep on punching 2020, Baby Bandito : een verfrissende, dorstlessende 100% chenin met een fascinerende neus van witte perzik, appel en gedroogde kruiden. In de mond de smaak van rijp fruit, mineralen en een aangename aciditeit.

Swartland, El Bandito 2020 : opnieuw een chenin blanc, maar deze keer gemacereerd. Een neus van bloemen, gember, specerijen, sinaasappel en perzik. De smaak is fruitig, met pittige zuren en een hartige afdronk.

Swartland, Black Label 2020 : een 100% syrah met een discrete neus van braambessen en peper. In de mond een explosie van knapperig rood fruit en gladde tannines, gevolgd door een zuivere, precieze afdronk. De favoriet van onze keldermeesters!

Domaine Belargus, in de Loirestreek.

Vervolgens houden we halt in de Loirestreek, op het voormalige landgoed Pithon-Paillé, een iconisch wijndomein in Val-du-Layon. In 2018 werd het overgenomen door Ivan Massonnat, een wijnbouwer uit de Savoie die bezweek voor de charme van de Anjou. Hij doopte het wijngoed om tot 'Domaine Belargus', naar de vlinders die talrijk rondfladderen in de wijngaarden in de regio. Massonnat verbouwt er 24 hectare chenin blanc op terroirs van de Anjou, de Coteaux-du-Layon, de Quarts-de-Chaume en de Savennières. Hoewel de wijnstokken reeds biologisch geteeld werden, besloot de nieuwe eigenaar volledig over te schakelen naar biodynamische wijnbouw. Bovendien oogst hij iets vroeger en verlengt hij de rijpingstijd van bepaalde cuvees, wat uitgepuurde wijnen oplevert. De eigenheid en specifieke kenmerken van elk microterroir dragen bij tot het unieke profiel van de wijnen en bezorgen ze een aromatische complexiteit en een mineraliteit van een zeldzame finesse.

Anjou, Ronceray 2018, Domaine Belargus : deze complexe wijn is het resultaat van de assemblage van verschillende percelen op de helling van Quarts-de-Chaume. Schist en zandsteen bezorgen deze wijn een scherpe mineraliteit, rijke florale en fruitige aroma's en een typisch fijn bittertje, dat zorgt voor complexiteit en een lange afdronk. De perfecte wijn om te serveren met vette vis of kalfsvlees.

António Madeira, Portugal.

António Madeira groeide op in Parijs, maar ging elke zomer bij zijn grootouders logeren in de Dão. Zo werd hij verliefd op de streek. In 2010 keerde hij terug naar het land van zijn voorouders, de Serra da Estrela, en ging hij op zoek naar oude wijnstokken in de regio. Hoewel ze bekendstaan om hun uitzonderlijke kwaliteit, vinden lokale producenten ze vaak niet de moeite, omdat de wijngaarden in het ruige landschap zo klein zijn. Aan de voet van de Serra da Estrela, het hoogste gebergte van Portugal, bakende António een wijngaard af met een tiental percelen die zich onderscheiden door het typische karakter van de druivenrassen, de kwaliteit van de granietbodem en de ideale ligging. Respect voor de plant en de vrucht, geen gebruik van pesticiden, grondbewerking met paarden, gebruik van inheemse gisten en gisting in open kuipen ... De weinige flessen die geproduceerd worden, zijn een krachtige, pure uiting van het terroir.

Dão, Vinhas Velhas Tinto 2018, António Madeira : een prachtige ode aan de regio. De unieke combinatie van oude wijnstokrassen zorgt voor aroma's van donker rood fruit, leer, dennen en zwarte peper. De sappige smaak met fijne tannines, stevige zuren en hoge mineraliteit past perfect bij gerookt vlees en stoofpotjes.

 

Wijnfestival

Het is feest bij Rob The Cellar! (Her)ontdek de vele regio's en appellations die onze keldermeesters geselecteerd hebben voor ons grote Wijnfestival. Van 5 september tot en met 10 oktober 2022 stellen we u een grote selectie voor met een honderdtal wijnen uit ons vaste aanbod ... Voor verwenprijzen, dat spreekt! Klik hier voor de volledige lijst.

 


Wilt u nog meer wijnen ontdekken? Neem dan een kijkje bij Rob The Cellar of surf naar onze e-shop.