Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Witte pens, een feestelijke verrassing
Bij witte pens denken we meestal aan stevige boerenkost, een hartige picknick of een lekker aperitief onder vrienden. Maar hij verdient absoluut ook een plekje op jouw feestmenu. Witte pens vormt namelijk een voortreffelijke combinatie met foie gras, truffel of zwezerik. Voor een op-en-top feestelijke toets!
Een echte ambachtelijke Vlaamse klassieker
Voor de oorsprong van deze bereiding van gekookt vlees moeten we helemaal terug tot in de middeleeuwen. Pas in de 17e eeuw wordt het mengsel afgevuld in varkensdarmen. Het recept is simpel. Alles wat je nodig hebt, is een vulling van wit vlees (gevogelte, varken, kalfsvlees ...), vetstof (room, boter ...), bindmiddel (melk, wit broodkruim, eieren ...), groenten en kruiden, en eventueel nog iets extra's. Om de klassieke versie een feestelijk accent te geven, wordt witte pens met allerlei ingrediënten of specerijen op smaak gebracht. Met meer dan geslaagde combinaties als resultaat.
Bij Rob krijgt deze delicatesse een bijzonder plekje in de toonbank
Voor hun huisbereide delicatessen houden de ambachtelijke charcutiers van Rob van tradities, maar ze toveren ook graag iets origineels uit hun koksmuts. Zo maken ze bijvoorbeeld een heerlijke Baskische witte pens zonder wit brood. Hiervoor mengen ze de fijne vulling van varkensvlees en gevogelte met gekruide melk. Daarna voegen ze chorizo, pijnboompitten, basilicum en Baskische kaas toe.
In onze toonbank vind je ook de beste lekkernijen van kleine lokale ambachtslieden.
In Orp-Jauche runt de familie Simons sinds 1933 het gerenommeerde huis La Corbeille. Hier maken ze met liefde voor het slagersvak verschillende soorten worsten. Elke kerst opnieuw is hun traditionele groene pens (o.b.v. kale) een groot succes!
Over de Franse grens, in de regio Hauts-de-France, maakt ook Maison Huchin witte pensen boordevol smaak: in combinatie met truffel of 20% eendenlever wordt deze klassieker een gastronomisch hoogstandje. Overheerlijk met een goede champagne of zoete witte wijn erbij.
Prachtige foodpairing met witte pens
Dankzij zijn zachte smaak en textuur is witte pens bijzonder lekker in combinatie met andere delicatessen. Ook hier blijkt zoet en hartig een erg geslaagd duo. Wil je de fijnproevers aan je feesttafel verrassen met originele aperitiefhapjes? Speciaal voor het eindejaar stelt Rob maar liefst 9 verschillende penssoorten voor:
-
boerenpens
-
Luikse pens
-
groene pens
- pens met rozijnen
- Baskische pens
- pens met mango, gember en rum met sinaasappel: een van de favorieten van onze hoofdcharcutier!
- pens met kalfszwezerik, morieljes en bospaddenstoelen
- pens met truffel
- pens met foie gras
Hoe komt witte pens het best tot zijn recht? Witte pens kun je zowel warm als koud eten. Dit hangt uiteraard samen met het seizoen en je voorkeur. Maar als het einde van een druk jaar nadert, zijn gezelligheid en warmte zeker welkom. In de pan, in de oven of op de barbecue: alles kan! Met of zonder vel? Meestal verwijderen we het vel, want het voegt niets toe aan de smaak. Pocheer de worst eerst enkele minuten in kokend water en verwijder dan pas het vel. Zo blijft de witte pens tijdens het garen mooi heel. Ga je voor een witte pens met foie gras, zoals die van Maison Huchin? Dan raden we je aan om de worst heel zachtjes mét vel te verwarmen in een pan met antiaanbaklaag. Voeg er geen vet toe, maar recupereer gerust het eendenvet uit de verpakking. Draai de witte pens geregeld om, zonder erin te prikken. Zo kan hij mooi karamelliseren. Smullen maar! |
En de juiste wijn? Daarvoor hou je het best ook rekening met de garnituur. Rob The Cellar heeft zeker een lekkere fles die bij jou in de smaak zal vallen. Waarom geen champagne? Geen feest zonder sprankelende bubbels!