Als amuse-bouche bij het aperitief, als finishing touch van een gastronomisch gerecht, als paradepaardje bij een 'pomme moscovite'... Kaviaar hoort bij alle feestelijke momenten.


Wilde of gekweekte kaviaar

Oorspronkelijk was kaviaar afkomstig van wilde steuren, maar die vissoort werd met uitsterven bedreigd. Daarom is het sinds 2009 verboden om steuren te vangen.

De steur moest zich zo goed mogelijk aanpassen aan een leven in gevangenschap. Ook het uitzonderlijke gastronomische erfgoed dat kaviaar toch wel is, moest verdedigd worden.

En dat bleek geen sinecure, want steur kweken is een delicaat, nauwgezet en langdurig proces: de vis is pas na vier tot zes jaar volwassen, waarna het nog eens drie jaar duurt voor hij een precieuze kaviaar oplevert.

Uitmuntende kaviaar geselecteerd door de visspecialisten van Rob

Onze partner Caspian Tradition is een van de voornaamste experts op het vlak van kaviaar. De familie Razavi koopt haar producten bij de beste viskwekerijen van Iran, China, Finland, Italië, Duitsland, Frankrijk en zelfs België.

De kostbare, fragiele kaviaar wordt bereid volgens een uniek, eeuwenoud recept.

  • - Baerii een gekweekte kaviaarsoort uit Siberië, is in Europa erg populair. De Acipenser baerii (Siberische gladbuiksteur) weegt zelden meer dan 10 kg en is zo een van de kleinste steursoorten ter wereld. Toch hebben de lichtgrijze, middelgrote eitjes een krachtige smaak. De lichte jodiumsmaak gaat over in fruitige toetsen en in de zachte finale proef je duidelijk hazelnoot.
  • - Russische Oscietra wordt gekweekt in diepe natuurlijke en stuwmeren. De eitjes van de Acipenser gueldenstaedtii (Russische steur) zijn bruin met een mooie gouden glans. Hun jodiumsmaak wordt aangevuld met een fijne toets van hazelnoot. Door het aroma van gedroogd fruit en het lage zoutgehalte is deze kaviaar perfect geschikt voor een uiterst verfijnde amuse-bouche.
  • - Imperial is een subtiele kaviaarsoort die doet denken aan de luxueuze gelijknamige kaviaar van wilde steuren uit Iran van weleer... De eitjes van deze hybride soort (een kruising tussen Huso dauricus of Siberische huso en Acipenser schrenckii of amoersteur) zijn afkomstig van volwassen steuren (tien tot twaalf jaar) die vrij rondzwemmen in een natuurlijke, beschermde omgeving: de natuurlijke meren langs de rivier de Amoer in China en Rusland. Deze semiwilde kaviaar is vrij stevig. De goudkleurige, grote korrels hebben een aangename jodiumsmaak die lang blijft nazinderen in de mond.

Belgische kaviaar, de favoriet van onze traiteurafdeling

Onze traiteur heeft voor een hoogwaardige, lokale kaviaarsoort van Royal Belgian Caviar gekozen. Dat merk is de pionier van het zwarte goud in België en kweekt met uitgekiende knowhow verschillende steursoorten op traditionele wijze, van de bevruchting van de eitjes tot de rijping ervan in pekelvloeistof.

  • - Royal Belgian Baerii Gold is een kaviaar met kleine, gitzwarte korrels en een uiterst verfijnde smaak.
  • - Royal Belgian Osietra Top Selection is afkomstig van de Russische steur (Acipenser gueldenstaedtii) en heeft een lichte hazelnootsmaak.

Champagne of wodka bij je kaviaar?

Kaviaar is een luxeproduct dat om een al even luxueuze metgezel vraagt.

Door zijn Russische roots is kaviaar onlosmakelijk verbonden met wodka. Wodka 'reinigt' de mond bovendien tussen elke hap, zodat je steeds weer van een pure, subtiele smaakexplosie geniet. Kies wel een pure wodka, zoals de Beluga Noble Vodka. Dit huwelijk tussen voortreffelijke moutbrandewijn en zuiver water uit artesische putten in Siberië, een regio die terecht faam geniet om zijn ongerepte natuur, smaakt vol en zacht.

Mag het wat verfijnder? Dan kies je voor champagne. Die past namelijk perfect bij de subtiele smaak van de kaviaar. Bovendien zijn de fijne bubbels een ware streling voor je smaakpapillen.

Optimaal genieten van kaviaar? Volg de tips van Rob:

  • - Haal het blikje 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast (zodat de temperatuur stijgt tot 10 °C) en leg het eventueel op een bedje van schaafijs.
  • - Dien de kaviaar op met een parelmoeren, porseleinen of houten lepeltje. Kaviaar verdraagt namelijk geen metaal.
  • - Zorg voor een neutrale smaak in de mond.
  • - Eet de kaviaar zo puur mogelijk volgens de legendarische “à la royale” regel: gewoon op je handpalm.
  • - Of leg de kaviaar op een lauwe blini of een knapperig toastje, met of zonder zure room.
  • - Gebruik de kaviaar als finishing touch bij gegrilde zeebaars, bij kalfstartaar voor het ultieme surf & turf-gevoel of bij een eitje 'en cocotte'.