Door te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Cookies zijn tekstbestandjes die opgeslagen worden in uw browser en die uw surfervaring op deze site aangenamer maken. Meer weten.

Zwarte look: kruid van de negen deugden
Dacht u dat zwarte look een nieuwe, exclusieve looksoort was? Niet echt. In Asië staat zwarte look al meer dan 4000 jaar lang op het menu, terwijl het pas een tiental jaar geleden ook in de westerse keukens verscheen. Hoog tijd om meer te leren over de donkere, gefermenteerde teentjes look en hun therapeutische eigenschappen.
Gehakt, geperst of in zijn geheel: zwarte knoflook wordt al duizenden jaren in alle mogelijke vormen gebruikt – of toch in Azië, aangezien westerse chefs het product nog maar een kleine tien jaar gebruiken. Zwarte look is geen speciale ondersoort, maar het resultaat van een natuurlijke fermentatie van gewone knoflook. De look wordt gedurende een aantal weken, soms zelfs maanden, bij lage temperaturen (tussen 60 en 80°C) in een vochtige omgeving gedroogd. De smaak die zo verkregen wordt, is afhankelijk van de droogtijd van de knoflook.
Een verrassende kleur, verrassende zachtheid
De schil is wit en droog, terwijl de teentjes de kleur van houtskool hebben. Die zijn stevig om in te snijden, maar voelen zacht aan. Bij het proeven maakt de eerste, pittige smaak snel plaats voor een zoete. Misschien doet de smaak u wat denken aan sojasaus of balsamicoazijn, of subtieler, aan umami, de vijfde smaak in de Japanse keuken. Een echte smaakbom, helemaal anders dan de klassieke look, die u zeker eens moet proberen.
Fijn voor de smaakpapillen, goed voor de gezondheid
Knoflook verliest zijn karakteristieke smaak en geur door het fermentatieproces, maar wint heel wat heilzame eigenschappen. Zwarte knoflook kan helpen het cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk te verlagen. Het helpt de concentratie en het geheugen te versterken en het zou kunnen bijdragen aan een langer leven. Zwarte knoflook heeft zijn bijnaam, ‘kruid van de negen deugden’, niet gestolen.
Meer diepgang voor uw gerechten
Wild of schaaldieren? Gekookte aardappelen of pasta? Proef de verrassende smaak van zwarte knoflook in schijfjes of uitgesmeerd op een boterham met halfzoute boter, in een groentepasta of als finishing touch bij een witte vis. Een beetje gewaagder kan ook: voeg kleine blokjes toe aan het deeg voor een cake met gekonfijt fruit of voor chocoladekoekjes. Intensiteit verzekerd.
U vindt zwarte look in onze winkel, samen met het beste wat de versmarkt te bieden heeft. |