Of je nu een fervent bordeauxhater bent of een verwoed verzamelaar van deze nobele wijnen, de nieuwste blockbuster uit deze invloedrijke Franse wijnstreek is vast niet aan je aandacht ontsnapt: het wijnjaar 2018. Voor wie zich graag aan de meest speculatieve flessen uit de wijnwereld wil wagen, geeft onze expert Julien in dit artikel een beknopt en objectief overzicht van het wijnjaar. De ideale hulp om de juiste keuze te maken.


2018, een wijnjaar met twee gezichten

In het begin van de groeicyclus (1) van de wijnranken heeft het in de Bordeauxstreek meer geregend dan gebruikelijk in dit seizoen. In combinatie met de abnormaal hoge temperaturen is het wijnjaar begonnen met een bijna-tropisch klimaat..

In deze omstandigheden gedijt meeldauw (2) erg goed en deze schimmel richtte dan ook verwoestende schade aan op de wijngaarden. Op sommige plaatsen waren de bladeren en druiventrossen zo zwaar getroffen dat de oogst veel kleiner was dan gewoonlijk. Dat was vooral zo in bepaalde domeinen die overgestapt zijn op biodynamische landbouw, zoals Pontet-Canet en Palmer. Daar is ongeveer 80% van het potentiële volume verloren gegaan.

Van juni tot september was het weer gunstiger. De extreem droge en zonnige zomer lokte op sommige plaatsen waterstress (3) uit bij de wijnranken. Gelukkig hebben de frisse nachten en enkele buien vóór de oogst bijgedragen tot een goed evenwicht tussen het suikergehalte en de zuurtegraad van de druiven.

En in het glas?

In tegenstelling tot de voorbije jaren is de kwaliteit van de witte bordeauxwijnen wat minder Hetzelfde geldt voor de likeurwijnen met barsac en sauternes, die onder eengebrek aan grijsrot (4) leden.

2018 is dus overduidelijk een jaar voor rode wijn (die gelukkig goed is voor 90% van de productie in de streek) en heeft ons enkele sublieme flessen. opgeleverd. Let wel op, want binnen sommige appellaties zijn er duidelijke kwaliteitsverschillen.

De meest geslaagde wijnen komen voor dit jaar uit de domeinen met een bodem die veel water vasthoudt.

Op de linkeroever maakte het noorden van Médoc er het beste van dankzij de combinatie van diep verankerde wortelsystemen en kleirijke bodems. Saint-Estèphe, Pauillac en Saint-Julien wisten daardoor een superieure cabernet sauvignonsop hun palmares te zetten..

Aan de rechterkant van de rivier zijn de merlots en les cabernet francs dan weer verrukkelijk, afhankelijk van de streek.

De wijnen van het kalkplatform van Saint-Emilion, de kiezelgronden van Pomerol of de kleibodem van Saint-Christophe des Bardes zijn echte fruitbommen.

Over het algemeen zijn de wijnen donker, met een diepe, bijna ondoorschijnende kleur. De aromaprofielen zijn complex, met een palet van heerlijk rijpe rode en zwarte vruchten.

De aankoopplannen van Julien

Pauillac – Pontet-Canet 2018 :

Een intens, krachtig en eersteklas wijnjaar voor een wijnkasteel dat naar de biodynamische landbouw is overgeschakeld. In het glas zijn zwarte vruchten, zoethout en humus de perfecte opener voor een uitzonderlijk complex bouquet. Let wel op, want door de beperkte productie dit jaar zijn de flessen vrij zeldzaam.

Vinous-score (5): 96-99. Prijs: 165€

Saint-Julien - Leoville Las Cases 2018 :

Een perfect beheerst evenwicht. Ondanks het alcoholgehalte van bijna 15% heeft de wijn een bijna brutale frisheid. Deze fles kan zelfs de grandioze wijn van 2016 evenaren.

Vinous-score: 95-98. Prijs: 125€

Saint-Estephe - Calon Segur 2018 :

De optimale oogstperiode en een strenge selectie van de druiven (slechts 40% van de oogst op het domein wordt in de eerste wijn verwerkt) maken van Calon Ségur 2018 een waar boegbeeld van de appellatie. Concentratie, zwarte vruchten en specerijen troef!

Vinous-score: 96-99. Prijs: 136,50€

Pomerol - La Conseillante 2018 :

Hier onthult Pomerol al zijn sensualiteit. Laat je verleiden door de zijdezachte tannines en intense aroma's van zwarte vruchten, zoethout en chocolade. Misschien wel dankzij het veel kleinere rendement presenteert het domein een van zijn grootste millésimes.

Vinous-score: 95-98. Prijs: 305€

Saint-Emilion - Pavie Macquin 2018 :

Het archetype van de succeswijnen van Saint-Émilion uit een grillig wijnjaar. De verfijnde, elegante bloementoetsen flirten uitdagend met de fluweelachtige tannines en een heerlijke concentratie.

Vinous-score: 95-97. Prijs: 103€


Ontdek onze selectie bordeauxwijnen in onze e-shop. We voegen hier regelmatig nieuwe millésimes aan toe. Natuurlijk is ons volledige assortiment ook beschikbaar in onze wijnkelder. Onze keldermeesters geven je met plezier advies bij je aankoop.


Lexicon:

1. Groeicyclus: levenscyclus van de wijnrank.

2. Meeldauw: schimmelziekte op wijnranken, veroorzaakt door oömyceten (die soms worden geclassificeerd als 'pseudoschimmel'). 

3. Waterstress: situatie waarin de wijnrank niet genoeg waterreserves ter beschikking heeft. Lichte waterstress is goed voor de wijnranken, want daardoor gaan ze dieper in de grond op zoek naar mineralen. Te veel waterstress hindert echter de groei van de plant. 

4. Grijsrot: deze schimmel komt voor op de druiven zelf en trekt het sap eruit. Daardoor wordt de suikerconcentratie in de druiven hoger. Deze 'edelrot' is erg nuttig in de wijnbouw.

5. Vinous-score: score van de meest invloedrijke critici op het gebied van bordeaux en primeur.